Érsek-Csanádi István

Középiskolai igazgató,

Miskolc

baz_04_32_ersek-csanadi_istvan.jpgEgy év híján negyven éve kezdte tanári pályáját Érsek-Csanádi István egykori iskolájában, a Földes Ferenc Gimnáziumban, ám két évvel később az akkor induló 2. Sz. Ipari Szakközépiskolába került, mivel az egészségügyi tagozaton latintanárra volt szükség. „Ott ragadt” és 37 év után, amelyből az utolsó 12 évben az intézmény igazgatója volt, 2003 augusztusában vonult nyugállományba.

1940. december 22-én született Ózdon, édesapja MÁV-alkalmazott volt, édesanyja háztartásbeliként a két fiú nevelésével foglalkozott. Öccse a Porsche Hungária értékesítési igazgatója Budapesten.

Négyéves korában kerültek Miskolcra, a Martintelepen nőtt fel, általános iskolai tanulmányait a ma Arany János nevét viselő egykori martintelepi iskolában folytatta. Nagyon szeretett olvasni, a magyart és a matematikát kedvelte leginkább. A Földes-gimnáziumban, ahol Miskolc város későbbi díszpolgára, Pápai Sanyi bácsi volt az osztályfőnöke, kiváló osztályban (sok pedagógus, orvos, ügyvéd került ki közülük) érettségizett 1959-ben.

Egyetemi tanulmányait a KLTE magyar–latin szakán folytatta Debrecenben, diplomáját 1964-ben vehette át, jeles minősítéssel. Kezdő tanárként osztályfőnök lett – 49 diák dolgait irányította, szervezte –, magyart és latint tanított, sokukkal ma is rendszeres kapcsolatot tart.

A már említett módon 1966-ban került jelenlegi iskolájába, ahol a latin és magyar tanítása mellett könyvtáros lett, és megszervezte a diákszínpadot is. E három feladat határozta meg pedagógiai tevékenységét. 1969-ben érte el az első szép sikert a diákszínpaddal, ekkor figyeltek fel rá, azóta is tevékeny szerepet játszik a megye színjátszó életében. Hamarosan a megyei művelődési központ színjátszó szakbizottságának tagja, szakreferens lett.

1980-ban B kategóriás színjátszó rendező működési engedélyt szerzett, kiváló eredménnyel elvégezte a magyar komplex továbbképzési tanfolyamot, két évvel később megyei színjátszó szakfelügyelő megbízást kapott. 1985-ben a latin nyelv szakfelügyeletére is felkérték. 1991-ben alapították meg az Észak-magyarországi Színjátszó Egyesületet, ennek elnökeként az iskolai és felnőtt színjátszást segíti. Közben 1986-ban filozófia szakos tanári oklevelet szerzett Debrecenben.

Érsek-Csanádi István 1991-ben lett a Kandó Kálmán Szakközépiskola igazgatója előbb megbízottként, majd fél év múlva átvehette kinevezését.

Igen nagy elszántsággal és lelkesedéssel fogott a munkához, maga mellett tudhatta egykori tanártársait: ha kellett segítőként, ha kellett, kritikusként. Nehéz évek jártak akkoriban a szakképző intézményekre, megszűntek a külső gyakorlóhelyek, iskolán belül kellett megoldást találni. Pályázatokat írtak több-kevesebb sikerrel, a híradásipari és számítástechnikai műszerész képzés elindításával keresett szakmák oktatására tértek át. Kialakítottak 3 számítástechnikai tantermet, korszerűsítettek 3 villamos- és 2 lakatosműhelyt, felújították a tornaterem üvegfalát, kicserélték a műanyag padlót és közben szép oktatási és nevelési sikereket is elértek.

Ma az intézményben hatszáz diák tanul, 43 tagú tantestület gondoskodik arról, hogy az elektrotechnika–elektronika és az informatika szakmacsoportos oktatás keretében megfelelő szaktudással és általános műveltséggel vértezzék fel diákjaikat.

Érsek-Csanádi István igazgatói megbízatása mellett igen aktív egyéb tevékenységeiben is. Munkaközösség-vezető volt, felkerült az országos szakértői jegyzékre magyar, latin és színjátszás szakterülettel, az országos vizsgáztatási jegyzékre pedig érettségi elnöki feladatra. Jelentős szerepet játszott a Miskolci Bölcsészegyesület létrehozásában, latint tanít a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán a magyar szakos hallgatóknak.

Az utóbbi hét évben a Miskolci Középfokú Oktatási Intézmények Igazgatói Egyesületének elnökeként vett részt a város közoktatási munkájában, életében.

Pályájáról így vall: „Kezdettől fogva pedagógus akartam lenni, mindig is volt bennem egy olyan képesség, hogy az ismereteket átadjam. Annak idején az új iskola indulásánál nagyon sok újat kellett megtanulnunk és túlzás nélkül állíthatom, hogy ezt az intézményt a tantestület vitte sikerre.”

Érsek-Csanádi István büszke arra, hogy a Kandó Kálmán Szakközépiskola mind a városban, mind a megyében elismert gyermekközpontú oktatási intézmény, ahol jól érzi magát a diák és a tanár is. A sikeres tanári munkához elengedhetetlennek tartja a biztos szakmai tudást, tanítványaik iránti szeretetet és tiszteletet, a szolgálni tudás készségét. Az ugyancsak középiskolai tanár Nagy Katalinnal 1966-ban kötött házasságából két lányuk született: Gyöngyi (1972) bábszínész Budapesten, Zsuzsa (1978) közgazdász, a Gazdasági Minisztérium köztisztviselője, férje állatorvos.

Eddigi életútjával – amelynek során mindig az oktatás és a közművelődés egységének szellemében dolgozott – elégedett.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése