Orosz Gyula

Középiskolai igazgató,

Miskolc

baz_06_18_orosz_gyula_1.jpgEddigi életének két alapvető és meghatározó eleme a munka és a tanulás volt. E kettő eredményezte a „diplomahalmozást” és az igazgatói poszt elnyerését, hisz Orosz Gyula 2003. augusztus 1-jétől irányítja a nagy múltú intézményt, a Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskolát.

Bár születése helyéül a szülőotthon révén Hajdúnánást jegyzik (1950. március 2-án látta meg a napvilágot), mégis szabolcsinak vallhatja magát, hisz Tiszadadán nőtt fel. Szülei földművesek voltak (édesapja már nem él), két öccse közül László Tiszalökön, míg Attila Nyíregyházán lakik családjával. Nagyon szép gyermekkorra emlékezhet vissza, amelyet elsősorban a falu őszinte, reális környezete biztosított a Tisza-parttal, a stranddal. Gyermekkorában szerette meg a gépeket, a tsz-ben nyári foglalkozásokon került először traktorra, az „olajszag” azóta kíséri életét.

Az általános iskolát kitűnő tanulóként abszolválta, nem véletlenül került hát a Mechwart András Gépipari Technikumba, Debrecenbe, ahol gépipari technikusi oklevelet szerzett. Első munkahelye – rögtön két évtizedre – a Lenin Kohászati Művek Gép- és Villamos Karbantartó Gyáregysége lett, ahol előbb szerszámgépjavító lakatos, majd önálló szerkesztő, üzemmérnök, CNC-technológus, főművezető, gépgyártási osztályvezető, termelési osztályvezető, végül főmérnökhelyettes egy 1300 fős, gyártással, szereléssel, karbantartással foglalkozó gyáregységnél. A forgácsolás-szerelés szakterületen részt vett a szakmunkások továbbképzésében, valamint a mesterszakmunkás-képzésben, itt társszerzőként a tankönyv megírásában is közreműködött. Közben folyamatosan képezte magát: előbb a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának Gépgyártás-technológiai Ágazatán 1976-ban kapott gépész üzemmérnöki oklevelet, majd két évvel később gépészmérnök képesítést szerzett.

1982-ben a Kohó- és Gépipari Továbbképző és Módszertani Intézet szervezésében vezetőutánpótlás-képző tanfolyamot végzett, majd 1992-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen gépész mérnöktanári oklevelet, végül 2002-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán közoktatási vezető és pedagógus szakvizsga oklevelet szerzett.

Időközben, 1988-ban áthelyezéssel a jelenlegi iskola jogelődjébe, a 100. számú Pataki István Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskolába került mérnöktanárként. Szakmai munkája elismeréseként 1997. szeptember 1-jétől nevezték ki általános igazgatóhelyettessé, ezen belül a szakképzés ügyeivel, illetve a műszaki tanári kar szakmai irányításával foglalkozott.

Részt vett az iskola pedagógiai programja szakmai részének kidolgozásában, irányította szakmai előkészítését, szervezését. 2001-ben közreműködött az iskola pedagógiai programjának kerettanterv szerinti átdolgozásában, a pályaorientáció, a szakmai alapozás és szakmai előkészítés programjának kidolgozásában.

A jelenleg alakulóban lévő Miskolci Térségi Integrált Szakképző Központ konzorciumi tagjaként sikeresen és eredményesen együttműködik a társintézményekkel.

„Intézményünkben, amely idén ősztől a Diósgyőri Vasgyári Szakképző Iskola és Kollégium nevet viseli, az elmúlt két évben a tanulólétszámot és az oktatási profilt tekintve nem következett be lényeges változás – mondja Orosz Gyula igazgató úr. – Örömmel mondhatom, hogy a dolgozói és közalkalmazotti kollektíva igen jó közösséget alkot, igazi közösségi szellem alakult ki nálunk.

Mindenki elfogadja azt az alapelvet, hogy első helyen az iskola érdeke áll, mindenkit és mindent ennek rendelünk alá a portástól az igazgatóig. Szakmai tevékenységünkből különösen büszkék vagyunk két fő gyártmányunkra: az EAN 170/1000 csúcsesztergagépre és az Unifa faesztergagépre, amelyeket ma is folyamatosan gyártunk, sok megrendelést tejesítünk külső cégeknek.”

1973-ban kötött házasságot László Arankával, aki szakmabeli, hisz az Eötvös József Szakképző és Művészeti Szakközépiskola mérnök tanára.

Házasságukból két fiúgyermekük született: 1975-ben Levente, ő a Miskolci Nagybani Zöldségpiac Kft. beléptető rendszerkezelője, nős, felesége másfél éves kisfiukkal van gyesen. Viktor hét évvel fiatalabb, és ő jelenleg harmadéves egyetemista a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Karán.

Orosz Gyula szabad idejében – amiből meglehetősen kevés van – szívesen jár Zsóri fürdőre fürödni, mint mondja, a kénes víz jót tesz „öreg csontjainak”.

Szeret olvasni, és imád sakkozni. Emellett – családi örökségként – egy hétvégi telket is rendben kell tartania.

Mivel egész életében a munkára és a tanulásra koncentrált, úgy érzi, hogy sikeres szakmai életutat járt be. Reméli, sikerül teljesítenie tervét: amikor majd átadja utódjának intézményét, az oktatás nehéz helyzete ellenére, legalább a mai állapotban vagy annál jobb körülmények között kerülhessen sor.

  (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése