Kovács Menyhért

Polgármester,

Berkesz

szszb_13-56_kovacs_menyhert.jpgKovács Menyhért, Berkesz község polgármestere, 1937. december 20-án született Nyírtasson. Édesanyja háztartásbeli volt, édesapja vegyeskereskedést folytatott, meg kocsmároskodott (ennek később lett némi következménye Kovács Menyhért életének alakulásában). A négy gyerek közül ő volt a második, 1952-ben fejezte be az általános iskolát, és Budapestre ment, kőműves segédmunkás lett. Itt 1954 nyaráig dolgozott, majd édesapjával együtt idénymunkásnak a Nyírtassi Állami Gazdaságba került. Előbb alkalmi munkák, majd az otthoni gazdálkodás, egyszóval „kijutott neki a sűrűjéből”. 1957-ben jelentős fordulat történt életében: két sikertelen kísérlet után, némi kis életrajzi módosítással (miután apját cselédnek vallotta), sikerült elvégeznie egy tanfolyamot, jogosítványt szerzett.

Tudását először a tuzséri fatelep beruházási munkálatainál kamatoztatta, egy budapesti kivitelező cég alkalmazottjaként tereprendezési munkálatokat végzett. A következő állomás Vác, a Dunai Cement- és Mészmű építése, majd Dunaújvárosban a papírgyár volt soron. Közben 1960-ban megnősült, igaz ez a gyermektelen házasság 1987-ben válással végződött. Miután megunta a „cigányéletet”, az állandó vándorlást, visszakerült a nyírtassi gazdaságba, traktoros lett. Két év után már személyi sofőr, három napig a növénytermesztésben, három napig pedig a kertészetben fuvarozta a kisfőnököket. 1966-ban újabb lépés a ranglétrán, a gazdaság igazgatójának szolgálati autóját vezethette, egészen 1974-ig. Közben a sofőrködésből adódó rengeteg szabadidőt kihasználva tanulni kezdett. Hamarosan kertésztechnikusi szakképesítést szerzett, majd Baján a technikusi minősítő vizsgát is sikerrel letette.

Tanulmányait hasznosítva területvezető kertész lett, ezen a területen majd egy évtizedet töltött. 1983-ban Nyírtasson a községi pártbizottság titkárává választották, ezt a posztot 1988-ig töltötte be. Ugyanebben az évben Berkeszen kertészeti telep vezetésével bízták meg és 1990-ben, egy „zajos” választás után, független jelöltként, minimális különbséggel, Berkesz polgármesterévé választották. Azóta már a harmadik ciklust tölti, valószínűleg azért, mert elégedettek vele a berkeszi polgárok.

Ez cseppet sem meglepő, ha áttekintjük azt a fejlődést, amit elért irányítása alatt a falu. Az első ciklusban portalanították a település összes útját, támogatás nélkül egy szép óvodát húztak fel. Aztán jött a gázberuházás, a telefon, majd hamarosan megkezdődött a szennyvízberuházás előkészítése, ennek eredményeként társulás formájában (Pátroha, Gégény, Demecser, Kék, Székely, Nyírtass, Berkesz) szennyvíztisztítót építettek. Ugyanez a hét település egy szilárd hulladéklerakót is létrehozott Demecser és Székely között. Közben kiépült a járda a falu főutcáján, bővítették a ravatalozót, felújították a kultúrházat és a könyvtárat, korszerűsítették a polgármesteri hivatalt, számítógépparkot helyeztek üzembe.

Mindez feszített munkatempót, állandó jövés-menést igényelt, menni kellett minden után. A szegényedő anyagi körülmények között egyre nehezebb volt eredményt elérni. Nagyon nagy gondot okozott a falunak (és okoz ma is!) a munkahelyek hiánya, a munkanélküliség óriási terheket ró a hivatalra.

– Igyekeztem azt tenni, amit az első megválasztásom idején hangoztattam, – emlékezik vissza sikeres polgármesteri pályafutására Kovács Menyhért. – Én akkor azt mondtam, hogy semmit nem ígérek, de minden lehetőséget megragadok, hogy a település javát szolgáljam. Úgy éreztem a bizalommal nem szabad visszaélni, remélem az eltelt időszak minősíti a munkámat. A továbbiakban is sok tennivaló vár ránk, hisz a falu öregszik, a fiatalok elvándorolnak. A közel ezer lakosú település megtartóerejét növelni kell, hisz bármilyen riasztó adat is, évente több embert temetünk el, mint ahány születik, ma több mint húsz ház áll üresen a faluban.

Az polgármester úrral együtt sokan remélik, hogy az 1998-ban született döntés a 4. sz. főút falut elkerülő szakaszának megépítéséről, minél előbb megvalósul. A közel hárommilliárdos útépítés minden bizonnyal megoldja majd az átmenő forgalom okozta problémákat. A másik nagy gond a gyermekotthon átszervezése következtében üressé vált kastély hasznosítása. (Itt egykor háromszáznál is több állami gondozott nevelkedett.) Bár történtek próbálkozások, egyelőre nem született megoldás, úgy tűnik a kastély óhatatlanul tönkre fog menni. Javítani kell a település közlekedésén is, földrajzi helyzeténél fogva (egyenlő távolságra van Nyíregyházától és Kisvárdától) egyelőre a „két szék közé esik”, a környező településekhez képest nagyságrendekkel rosszabb a közlekedése.

Kovács Menyhért polgármester úr szabadidejében korábbi tanult szakmáját gyakorolja, gondozza gyümölcsfáit, műveli nyolcszáz négyszögöles kertjét.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése