Révész Dezső

Polgármester,

Nyírtét

szszb 23 csm Révész Dezső.jpgFebruári verőfényes napsütésben érkeztem Nyírtétre. Kedves, barátságos település, barátságos emberekkel. Lassan autóztam a falu középpontjában található polgármesteri hivatal felé, s közben, számomra idegen emberek köszönéseit fogadtam. Itt még jelen van az ősöktől tanult tiszteletadás, a másokra való odafigyelés.

A hivatalban nyílt az iroda ajtaja, s egy határozott megjelenésű, lendületes ember személyében találkoztam Révész Dezsővel, Nyírtét polgármesterével. A szoba berendezésében képviselteti magát a múlt, a jelen és a jövő egyaránt, s szinte összeolvadni látszik „lakójának” karakterével.

„Nagyon fontos egy település életében a történelmi háttér”, kezdi mondandóját vendéglátóm, aki 1963. április negyedikén született Nyíregyházán. Szülei pedagógusok, akik szeretetben, törődésben nevelték gyermekeiket. Két testvére van, ők szintén a pedagóguspályát választották. Nyírtéten járt általános iskolába, s ennek elvégzése után a Széchenyibe jelentkezett. Eredményesen lezárt négy év után véget értek a diákévek, és következett a munka világa. Igazgatási előadóként helyezkedett el itt Nyírtéten, s dolgozott egészen a megválasztásáig. Átszellemült arca nyugalmat sugároz, ahogy az itt élőkről beszél. „A nyírtéti ember szereti a nyírtéti embert, nemcsak szóval, hanem tettekkel is.”

l

A jóért, a jövőért mindig tudott és tud összefogni. Az ötödik ciklusát töltő polgármester a lakosság példás, önzetlen helytállásáról beszél, mely az iskolaépítésénél, az orvosi rendelő iránti igény megvalósításához önként vállalt adóterhek vállalásánál, települési rendezvényeknél is megnyilvánult. Révész Dezső a rengeteg munka közepette elvégezte az Államigazgatási Főiskola igazgatásszervezői szakát is. Bárhol jár, mindig nyitott szemmel, startra készen tevékenykedik falujáért. „Nem építünk légvárakat, itt minden a nyírtéti emberekért történik.”

Méltán büszke a diákokra, hisz sikeresen képviselik a Bónis Sámuel nevét viselő általános iskolát szerte a megyében. A névadó itt élt Nyírtéten az 1800-as években. Modern, jól felszerelt intézményről van szó, amelyet lehetőségeikhez képest folyamatosan fejlesztenek.

Az iskolában jelenleg 115 fő tanul, nekik már adott a lehetőség az interneten való barangoláshoz és a számítástechnikai ismeretek alapos elsajátításához. Pályázat útján 25 fős iskolabuszhoz, valamint 4,5 millió forintért szemléltetőeszközhöz jutottak. A közigazgatás modernizációja során Nyírtétnek is csatlakoznia kellett a Baktalórántháza székhelyű Kistérségi Társuláshoz.

„Ragaszkodtunk ahhoz, hogy településünk feladatot kapjon!” Ez meg is valósult. A pedagógiai szakszolgálat megszervezése és fenntartása lett a mi munkánk. Iskolánk szerepet tölt be a térségi feladatok ellátásában. 2006-tól az óvoda közös intézményként működik az iskolával, ezt is folyamatosan modernizáljuk, ezáltal a csoporttermek a legszebbek a környéken. A polgármester nagy hangsúlyt fektet a szomszéd településekkel való jó kapcsolat kialakítására. „Jó barátaink a szomszédaink.”

A közigazgatás területén fontos szempontnak tartja, hogy szolgáltató közigazgatás működjön a településen. A hivatali munkára jellemző az illetékes ügyintéző és az ügyfél egyenrangúsága. Fontos célkitűzésnek tartja ezt továbbra is fenntartani! Néhány dolgot említ a már elvégzett és elvégzésre váró teendőkről. Révész Dezsőt minden cselekedetében a jó vezérli. A választópolgárok bizalma, tisztelete mindennél fontosabb számára. Sokat tesz azért, hogy minél jobb legyen az itt élő embereknek, s ne vándoroljanak el a fiatalok. Sajnos a munkavállalási lehetőségek igen szűkösek, de ezen is folyamatosan dolgoznak, kiadványokban és az interneten keresztül is. Befektetőket szeretnének idecsalogatni, sajnos ez eddig nem járt sikerrel, de tovább próbálkoznak.

Nyírtét hírnevét a tíz évvel ezelőtt kezdődő „szenvedélybetegség”, a motorozás is népszerűsíti. Lassan hagyománnyá válik évről évre a motoros találkozók megrendezése. A vendégek tájtúrára, akadályversenyekre, közös ebédre és egy jó beszélgetésre szóló meghívást kapnak. 2006-ban a rendezők ötszáz főt regisztráltak. A rendezvény szlogenje: „Múlt és jelen” Alapítói tagjai a Mátészalka székhelyű Járműtörténeti Egyesületnek. Révész Dezső is nagy motorrajongó. Büszke a P10-es Pannóniájára. Ezen szenvedélye átragadt saját családjára is, két szép gyermekére, valamint feleségére. Kisfia, aki tízéves, egy Romet Póni segédmotor-kerékpár boldog tulajdonosa, amit szorgalmával kellett kiérdemelnie. Neje egy harmincegy éves Volkswagen bogárt hajt szabad idejében, s boldogan tart vele kilencéves kislányuk is. Távozásomkor már többen is vártak a polgármesterre, aki egy új fordulatot felvéve már kezdte is temperamentumos intézkedéseit.

Fülembe cseng egy mondata: „Itt minden a nyírtéti emberek érdekében történik.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése