Dr. Nagy Gyula

Polgármester,

Berkesz

szszb_15-84_dr_nagy_gyula.jpgA változások korát éli ez a jellegzetes szabolcsi település, Berkesz. Remélni lehet: a változások pozitív irányba hatnak. 2002 őszén a berkesziek dr. Nagy Gyulát választották polgármesterüknek. Az új polgármester a legjobb korban van, jelentős szakmai és emberi tapasztalatokkal rendelkezik. Ért a joghoz, az államigazgatáshoz, a mezőgazdasághoz, jó ismerője a falusi életnek.

Demokráciában minden község irányítása kollektív munka, de az első számú vezető személye meghatározó lehet. A megyénket bemutató könyvsorozatban az új polgármester közreműködésével szerepelhet Berkesz. 2003 tavaszán a következőket jegyezhette fel a tollforgató:

– Berkesz keveset hallat magáról. Főleg azóta, hogy az egykor híres gyermekotthon „összezsugorodott”. Kevés itt a munkahely, a módosabb vállalkozó is. Az új összetételű önkormányzat keresi a lehetőséget az intézmények optimális fenntartására, némi fejlesztésre is gondoltak. A község földrajzi fekvése nem mondható szerencsésnek. Viszonylag távol van ide Nyíregyháza és Kisvárda is.

A vasúton utazóknak Demecserbe kell átmenni, négy km-re van ide a legközelebbi vasútállomás. Berkesz hosszú, néhol kanyargós főutcája nemzetközi főútvonalnak számít. Folyamatosan száguldanak itt a kamionok, a személyautók. Főleg a gyermekek, és az idősek gyalogos közlekedését veszély fenyegeti.

Az önkormányzat kérte az illetékeseket, hogy a község területére vezessenek be sebességkorlátozást. A kérést furcsa módon elutasították! Az elmúlt ősszel a berkesziek új polgármestert választottak dr. Nagy Gyula személyében. (Az új alpolgármester Kaszás Miklós, ő a korábbi ciklusban a képviselő testület tagja volt. A jegyzői teendőket Dajkáné Fekete Tünde látja el.)

A héttagú képviselő-testület összetétele a polgármester véleménye szerint jó. Pedagógus, biztonsági őr és postás is van a testületben. (A falut járó postás sok információval rendelkezik.) A képviselőkkel igen jó munkakapcsolatot alakított ki a polgármester. Nagy Gyula átfogó tájékoztatót adott a településről. Mindenek előtt két, nem éppen kedvező információval kezdte. Iparűzési adó alig folyik be az önkormányzat kasszájába.

A gyermekotthont, pontosabban az általános iskolát jelenleg a megyei önkormányzat működteti, augusztustól a helyi önkormányzaté lesz az iskola. Az átvételre, a működtetésre máris készülni kell. Készül a település rendezési terve. A terv felvázolja a jövőt, amelyből kiderül, hogy figyelemre méltó építészeti beruházás nem lesz itt egyhamar. Igaz – tette hozzá a polgármester – az iskola, az óvoda jó, korszerű.

A mostani községi könyvtárat belátható időn belül beviszik az iskola könyvtárába. A megüresedett könyvtári épületet a fiataloknak adják át, ifjúsági klub lesz itt. Az idősekre is gondoltak, a rendezési tervben az idősek napközi otthonának létrehozása is szerepel. A régi, megszűnt óvoda épületét is hasznosítani akarják. A terv szerint a volt óvodában megváltozott munkaképességűeknek munkahelyet hoznak létre.

Berkeszen sok az idős ember, sokan elköltöztek a településről, számos ház üresen áll. Az önkormányzat a fiataloknak és a középkorúaknak mégis építési telkeket alakít ki. Néhány utcára szilárd burkolatot tesznek. Még ebben az évben négy fedett buszvárót építenek. Demecser gesztorsága mellett belvízrendezés lesz. A szennyvíztisztító-rendszer kapacitását növelik.

Egy új polgármesteri hivatal megépítése a távlati tervek közt szerepel. Néhány mondat a település múltjáról, arculatáról. Okiratok bizonyítják, hogy Berkeszen már 1239-ben is éltek emberek. A települést IV. Béla adományozta egy magát Berkeszinek nevező személynek. A híres kastély 1836-ban épült. A kastély látványossága a márványterem. Gyönyörű park és csónakázótó is tartozik a területhez.

Az őspark 4200 négyzetméter alapterületű. A kastély 1999-ig gyermekotthonként működött. Most jobb sorsra és mielőbbi hasznosításra vár. A megyei önkormányzat meghirdette a kastélyt eladásra, hasznosításra. Jött is néhány érdeklődő, de – főleg a nagy alapterület miatt – nem jött létre üzlet. Talán több vállalkozó összefogása, ide települése megoldás lenne.

A helyi önkormányzat munkahelyteremtést remél a kastély eladásából, illetve hasznosításából. Dr. Nagy Gyula tősgyökeres berkeszi, 1967-ben mezőgazdasági gépszerelő szakmát szerzett Nyíregyházán. Szerelőként dolgozott Debrecenben, majd a helyi tsz gépműhelyében. Nappali tagozaton, a szegedi egyetemen szerzett jogi diplomát. Diplomásként a közös tsz-ben jogászként dolgozott.

A rendszerváltás, illetve a tsz-ek megszűnése után a dombrádi mezőgazdasági szövetkezet jogtanácsosa volt 2002 őszéig. Felesége a polgármesteri hivatalban dolgozik. A lányuk Pesten él, van egy 9 éves unokájuk. Az unoka szívesen tölti a nyarakat Berkeszen, gyakran horgásznak a nagyapával. A munkásból lett doktor boldog embernek érezheti magát.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése