Tari János

Gyógyszertárvezető,

Demecser

szszb_17-116_tari_janos.jpgA rétközi kisváros patikáját a fiatal Tari házaspár: nevezetesen Tari János és felesége, Tariné dr. Gombkötő Zsuzsanna vezeti. A két, különböző helyről származó gyógyszerész eleddig a helyi Borostyán Patika falai közt reméli megtalálni boldogulását. Szüleik egyszerű kétkezi munkások voltak a Duna-Tisza közt, illetve a Nyírségben. Mindkettőjüknek egy-egy testvére van, akik családjaikkal az ország más-más részein keresik megélhetési lehetőségeiket. Az 1983-ban letett érettségi vizsgáik után a szegedi egyetem gyógyszerészeti karán találkoztak. Diplomával a kezükben, az alma mater falain belül maradtak, ugyanis jeles tanulmányi eredményeiket látva, tanáraik bennük látták a jövő nemzedékének oktatóit. Jánost a kötelesség tíz hónapra a hadsereg soraiba szólította, de azután visszatért a közösen megkezdett munkához, a gyógyszerkémiai vizsgálatokhoz. Zsuzsanna közben angol nyelvből középfokú nyelvvizsgát tett. Mindketten tanársegédként dolgozva kezdték el doktori címük megszerzését, de a sors közbelépése miatt ezt csak Zsuzsanna tudta végigvinni.

1996-ban megnyitották magángyógyszertárukat a város középpontjában. A helyi szakmai és politikai közéletbe gyorsan és zökkenőmentesen illeszkedtek be. Tekintélyüket nemcsak hivatásérzetük, de az akkorra már – a gyógyszerészek körében egyébként ritkának számító területeken – megszerzett szakvizsgáik is emelték. János, engedve a hívó szónak egy választási cikluson át, 1998 és 2002 között részt vett a város közéletében mint az egészségügyi és szociális bizottság elnöke.

A térségben élők tipikus bajairól szólóan – egyhangúlag – az érrendszeri, a pszichés, valamint az időszakosan jelentkező hasmenéses és meghűléses megbetegedéseket említik. A korunk betegségeként nyilvántartott lelki bajok, a depressziós tünetek jelentkezésekor, ha valaki ilyenekkel hozzájuk fordul, meghallgatják a panaszokat, s amiben tudnak, segítenek. De legtöbbször csak az együttérzés az, amit adni tudnak a gyógyításra szorulónak. Nincs olyan jogosítvány a kezükben, amivel munkahelyet, s azzal békét tudnának teremteni a mindennapi feszültségektől terhelt családok életében.

Gyógyszer-forgalmazási adataikról annyit mondanak el, hogy kb. háromezerféle gyári készítményt tartanak rendszeresen. A gyógytermékek aránya a teljes forgalomhoz képest mintegy tíz százalékot tesz ki. Egyéb, így kozmetikai, illetve homeopátiás szereket csak külön kérésre hoznak.

Zsuzsanna, a két ikergyermek – Ákos és Lilla – édesanyja, visszatérve ifjú korának kedves városába úgy gondolta, hogy majd a régről ismert pezsgő értelmiségi élet várja. Ez kissé az egyéb körülmények változásával, és az évek múlásával megváltozott. Szavaival élve: „az emberek elfásultak, érdektelenné váltak a mindennapok csodái iránt.” János, felesége szavait azzal egészíti ki, hogy „veszíteni valója nem volt,” így belevágott a dolgok közepébe. De a helyi viszonyok csak részben kedveztek elképzeléseinek, így négy év képviselői munka után a békésebb megoldás felé fordult. A különböző patikákban – Záhonyban, Tuzséron, Dombrádon, és még sok más helyen olyan gyakorlati jártasságot szerzett a mindennapi gyógyszerészi munkában, hogy úgy döntött: inkább a felesége mellett, a Borostyán Patikában hasznosítja tudását.

Zsuzsanna a híres debreceni Kígyó Patika falai között tanulta meg a gyakorlati munka csínját-bínját, amit, már férjével együtt tud hasznosítani a saját gyógyszertárukban.

Egybehangzóan szólnak arról, hogy jelentősen megnőtt a gyógyszerek forgalma azóta, amióta Demecseren dolgoznak. Kialakult egy jelentős létszámú törzsközönség, amire bizton támaszkodhatnak és számíthatnak. A környékbeli településekről is inkább őket keresik fel receptjeikkel, gondjaikkal és bajaikkal az emberek. S nem csak a „Melyikből, mikor, mennyit…?” kérdések hangzanak el. Úgy érzik, az elmúlt évek alatt végzett lelkiismeretes gyógyító munkájukkal rászolgáltak az itt élők bizalmára.

Kérdésünkre, hogy mi tesz valakit valódi gyógyszerésszé, Zsuzsanna asszony így fogalmaz: „Az, ha az ember empatikusan fordul a bajban lévő másik felé, ha a szemlélete betegközpontú, és abban a segítő szándék az elsődleges.”

János a területen, illetve a patika ellátási körzetében dolgozó orvosokkal tartott kapcsolatukról azt mondja, hogy az az egymás iránti teljes bizalmon alapul. Nagyon sokszor akkor is konzultálnak egy-egy esetre vonatkozóan, ha az nem járvány vagy még nem akut probléma.

A szimpatikus fiatal gyógyszerész házaspár tervei között az épület folyamatos fejlesztése, a bútorok cseréje, és a későbbiekben egy szép officina kialakítása szerepel.

Szabadidejüket kertészkedéssel, kertépítéssel, sportolással, családi kirándulással, kézimunkázással töltik el. Tari János és neje, Demecser városának méltán megbecsült polgárai és közéleti szereplői.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése