Váradi Béla

Vállalkozó,

Demecser

szszb_07-96_varadi_bela.jpgDemecser főutcáján, egy takaros házban beszélgettünk a halk szavú, szimpatikus férfivel, aki valaha hétvégeken ingázott a híres vagy hírhedt feketevonaton és segédmunkásként, kétkezi dolgozóként részt vett Budapest építésében, fejlesztésében. Ez az ember nem a kocsmába vitte, hanem gyűjtögette a forintjait. Gyarapította családi értékeit, sajátos módon használt a közösségnek, vállalkozóvá vált a szó igazi értelmében. Ő Váradi Béla, roma származású demecseri vállalkozó. Az utóbbi időben többször szerepelt a sajtóban, mert a szeretett és elhunyt feleségét ősi cigány szokás szerint temette el. A sírt pedig két gonosz fiatalember kirabolta, meggyalázta. Váradi úr megérdemli, hogy ne csak a hagyományos temetés miatt írjanak róla az újságok. Érdemes őt szorgalmas, törekvő emberként bemutatni, hiszen példaképe lehetne sok-sok romának.

Szépen berendezett szobában mondta el életútját. A beszélgetésnél jelen volt Dezső, a veje, és Balogh Péter, akivel valaha együtt ingázott a fővárosba. A feltűnően értelmes Dezső szép szavakkal ismertette a népes családot, a cigány szokásokat. Balogh Péter pedig szerényen emlékezett arra, hogy ő nemcsak Budapesten épített, a Demecseri Építő Ktsz-ben egyfolytában 17 évig dolgozott. Törzsgárdajelvénnyel, Kiváló Dolgozó kitüntetéssel ismerték el munkáját, most kereskedőként keresi kenyerét. Beszélgetés közben nézegettük a falra akasztott, bekeretezett családi fényképeket. Szimpatikus embereket ábrázolnak ezek a fényképek. Köztudott, hogy a cigányok családszeretők, gyermekszeretők. Érthető tehát, hogy több fényképen középpontban voltak a gyerekek.

De lássuk, hogy Váradi Béla hogyan diktálta le a társaságban az élete lungo dromját, vagyis hosszú útját. (Lungo drom cigányul hosszú utat jelent.) Demecserben született 1955-ben. Csóró családban jött a világra. Szülei szegények voltak, de szapora volt a gyermekáldás ebben a családban is. Béláék nyolcan voltak testvérek. Korán kezdte a munkát és megszokta a fegyelmet. Tizenötéves kora óta folyamatosan dolgozik. A régi szép időkben, amikor a szó szoros értelmében dinamikusan fejlődött hazánk, tipikus segédmunkás volt a fővárosban. 1970-től 12 éven át az Aszfalt és Útépítő Vállalatnál dolgozott folyamatosan.

Jó ideig a Demecseri Keményítőgyárban dolgozott keményen, munka után még vagonkirakásokat is vállalt. Keze munkájával teremtette meg a boldogulás, a jobb élet feltételeit. Nem a kocsmákat járta, nem a többségi vezetőket szidta követelőzve, hanem gyűjtögette a forintokat. Aztán pompás lovakat vásárolt fuvarozásra. Fénykép őrzi azt a szép almásderest, amelyet Füzesabonyból hozott. Ezen látszik, hogy milyen csodálatos, díszes szerszámot viseltek a lovak. A szekéren többnyire nehéz szenet és könnyű tollat fuvarozott. (A baromfitollat egy ideig rendszeresen gyűjtötte.) Később autót vásárolt és azon utaztatta a tollat, meg a Tüzép termékeit. Egy ideig építési vállalkozóként − Balogh Pállal, a helyi kisebbségi önkormányzat elnökével összefogva − részt vett a szociális lakások építésében. Hulladékgyűjtéssel, fémgyűjtéssel hosszabb ideje foglalkozik. E munkájának környezetvédelmi és népgazdasági haszna is van. Mondhatni: Váradi Béla önerőből, nagy munkával emelkedett ki a hátrányos helyzetű romák közül.

A demecseri vállalkozó szeretett felesége jó pár hónappal ezelőtt elhunyt. A temetés és az azt követő bűnügy kapcsán Váradi Béla nevét sokan megismerték a megyében, az országban. Történt ugyanis, hogy a kedves feleségét ősi cigány szokás szerint temette el. A szobányi sírkamrát oldalról kibetonozták, a betont plüssel bevonták. Felülre kátránypapír és betonelem került. Azóta a szép síremlék is felállíttatott. A megyei újságban nemrég Elítélték a sírrablókat címmel tudósítás jelent meg. Ebből idézünk: „Az igazságszolgáltatás történetében egyedinek számít a demecseri eset, mert egy otthonosan, életszerűen berendezett sírkamrát rabolt ki két munkanélküli fiatalember. A sértett, károsult V. Béla vállalkozó ajándékokat, használati tárgyakat tett a sírba, hogy a feleségének az árnyékvilágban ne legyen semmiben hiánya. A férj jelentős mennyiségű készpénzt, ékszereket, élelmet, kólát, gyógyszert, sőt egy pár papucsot is temetett az elhunyt felesége mellé.” A cikkből is kiderül, hogy az éj leple alatt a két férfi kirabolta a sírt. Nem túl súlyos büntetést kaptak.

Az élet megy tovább. Váradi Bélának négy fia és egy lánya van. (Az egyik menye magyar.) A négy unoka is szokta látogatni. Emlékezetes: az egyik unoka keresztelőjére Erdélyből hozattak cigány zenészeket, azért, mert cigányul is beszél a család apraja, nagyja. S nemcsak a temetésnél, hanem a való életben is ápolják a cigány hagyományokat. Ennek a vállalkozónak is köszönhető, hogy a nagyközségben nincs cigány-magyar ellentét. Váradi Béla élete példa értékű.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése