Balogh Pál

Vállalkozó,

Demecser

szszb_06-136_balogh_pal.jpgAz apja bádogos volt, a hátára vette a műhelyét és járta a környéket. Ő a hátára veszi a fél országot és vállalkozik építkezésekre, különböző kivitelezésekre. Mélyről indult, kiemelkedett. A származását a bőre színe miatt sem tudná letagadni. Nem is akarja. Sőt, sokat, nagyon sokat tesz a romákért. Vállalkozóként, menedzserként, közéleti emberként is. Egy kicsit kolléga, néha-néha forgatja a tollat, mert elvégezte az egyéves újságíró-iskolát. Egy híres nagyközség, Demecser központjában lakik egy takaros házban.

A neve Balogh Pál. Mindenekelőtt soroljuk fel a közéleti tisztségeit. Ő a Demecseri Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Ezerkilencszáznyolcvankettő óta végez közéleti munkát. A Megyei Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségének elnökségi tagja. Az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselőjeként is tevékenykedik. idejének egy részét értekezleteken tölti, dolgozik a hátrányos helyzetű romákért. Közülük való, ismeri örömeiket és gondjaikat, tudja, hogy az utóbbiból van több. Beírta nevét Demecser történetébe a szociális lakások építésével. Egy országos rendeletet, a pénzügyi támogatást kihasználva a helyi polgármester, Fáky László ötlete volt, hogy itt is építeni kellene ilyen lakásokat. Az ötlet megvalósításához ő csatlakozott elsőként a polgármesterhez. Szervezett, mozgósított, a megtakarított pénzének egy részét felhasználta, csak hogy a szegény emberek otthonhoz, lakáshoz jussanak. A helyi önkormányzat végül is úgy döntött, hogy nem „gettósítanak” nem különítik el a cigányokat, hanem a Kodály Zoltán utca folytatásaként építik fel a szociális lakásokat. A rászorulók, a feltételeknek megfelelők családonként 300 öles telket kaptak. Ezekre a később közművesített telkekre kezdtek építkezni. Ám indulás előtt a polgármesteri hivatal szabad választást biztosított a kivitelezőket illetően. Egy kivételtől eltekintve mindenki arra szavazott, hogy Balogh Pál legyen a fővállalkozó a kivitelezésnél.

Így épült fel huszonöt takaros lakás az említett utcán. Viszonylag rövid idő alatt, olcsón, jó minőségben. A kivitelezők fele magyar, fele roma volt. Az építkezési akció tehát munkát is teremtett a községben, az önkormányzatnak kevesebb segélyt kellett kifizetni. Külön említést érdemel, hogy néhány hátrányos helyzetű magyar család is beköltözhetett a szóban forgó lakásokba. Békében, megértésben élnek egymás mellett magyarok és romák. 1997 tavaszán a telkeken el lehet kezdeni a kertészkedést. Az új otthonok mellett burgonya, zöldség, egyéb élelem teremhet, virág is nyílhat. A Kodály Zoltán utca a község szélén van. Ezért hangsúlyozhatjuk, hogy a község belsejében is épült tíz szociális lakás, ezekbe is vegyesen költözhettek be romák és szegény magyarok. Az akció még nem ért véget. A terv szerint ezerkilencszázkilencvenhétben újabb tizenöt szociális lakást építenek Demecserben. Egy cigány diszkontáruházat is akarnak építeni.

Külön kis bekezdésben közölhetjük az utókorral, hogy Balogh Pál alapítványt hozott létre a hátrányos helyzetű romák foglalkoztatása érdekében. Ha gyarapodik az alapítvány számlája, nem csak munkahelyteremtésre, segélyezésre is jut.

Az elnevezés: Kisrétköz Alapítvány. Az adakozó jó emberek a Nagyhalász és Vidéke Takarékszövetkezet demecseri kirendeltségén fizethetik be adományaikat, a 68100045-10400250-es számlán. Balogh Pál százezer forintjával indult az alapítvány. Balogh Pál Demecserben született 1957-ben. A szokásos nagy családba. Most is nyolcan vannak testvérek. (Apja nem csak toldozott-foltozott, tűzhelyeket, esőcsatornákat is készített.) Az általános iskola nyolc osztályát helyben járta ki. Aztán Pestre sodorta az élet. Keményen dolgozott, ingázott a „feketevonaton”. A szó szoros értelmében, nem csak átvitt értelemben mélyen kezdte. A híres metróépítésen dolgozott a föld alatt. Lapátolt, nehéz fizikai munkát végzett. Közben elvégezte a hegesztőtanfolyamot. Mi több, letette a gépészvizsgát is. Nem érte be ennyi tudással, beiratkozott a gépésztechnikum levelező tagozatra. Mi tagadás, a kemény munka mellett nehezen ment a tanulás, két év múlva letette a könyveket. Részben azért, mert Szolnokra ment dolgozni, itt már gépészként foglalkoztatták. Később visszament Pestre dolgozni. Itt ismét nekilendül a tanulásnak és sikerült leérettségiznie. Mostanában mobiltelefonon is szervezi a munkáját, a vállalkozást. Nemrég Hódmezővásárhelyen dolgozott a csapata. Beszélgetésünk idején Szegedről hívták, a Tisza-parti városban is letette a névjegyét. Kap megrendelést, mert szavahihető, megbízható ember.

Három gyermeke van. Krisztina elvégezte a kereskedelmi iskolát. Ferenc az általános iskolában hetedikes, Pál hatodikos. A felesége részben háztartásbeli, részben a vállalkozásban dolgozik. Pár hónap múlva boltot szeretnének nyitni az emeletes családi ház földszintjén. A boltban dolgozhatnak majd a családtagok és olcsó áruval szolgálhatnak a kispénzű romáknak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése