Bacskai Ferencné

A Barátság Nyugdíjas Egyesület elnöke

Demecser

szszb 30 zsl Bacskai Ferencné.JPGBarátságosan fogad, olyan természetszerű, látszik, hogy életeleme a közösség, és a felelősség, a család, az emberek, a lakóhely iránt. Sokféle élethelyzetben bizonyított, ez edzette, ez tette, teszi teljessé az életét.

Tősgyökeres demecseri, szülei nehéz sorban, de mindent biztosítva nevelték fel testvéreivel együtt. Marika 1954-ben született, két bátyja és egy húga van. Szeretettel beszél szüleiről, akik tartásra, tisztességre tanították őket. Pályaválasztáskor, a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola egészségügyi tagozatára helyhiány miatt nem vették fel, de szülei bíztatására az Élelmiszeripari Szakmunkásképző Intézetben mégis továbbtanult, konzervipari szakon végzett. Később Debrecenben, az Élelmiszeripari Szakközépiskolában leérettségizett, majd Nagykőrösön a Konzervipari Technikumban technikusi képesítést is szerzett. Megszerette a szakmát, megismerte e feldolgozóipar több ágazatát.

A Nyíregyházi Konzervgyárban kezdett, végigjárta a ranglétra több fokozatát; először, mint meós dolgozott, majd csoportvezető lett a gyümölcsüzemben, később művezetői beosztást kapott. Sajnos gerincbetegsége miatt 1995-ben itt befejeződött a munkája, de a szakmában nyilvántartották. Aztán megerősödve újra munkába állt, Nyírtasson az Élelmiszeripari Feldolgozó Üzemben ismét művezetőként dolgozott 2005-ig, a gyár időleges bezárásáig. Régi munkatársakat, barátokat említ, akik Nyíregyházáról ingázva csak azért vették Demecser felé az útirányt, hogy Marikát is felvegyék, ui. nem volt közvetlen közlekedés Nyírtass felé. Az üzem bezárása más kényszerhelyzetet is hozott, otthon maradt megbetegedett édesanyját ápolni. A gondozás, törődés mellett közösségbe, emberek közé is vágyott, hiszen életének ez mindig meghatározó része volt. Ekkor kereste meg a művelődési ház igazgatóját, és csatlakozott a Nyugdíjas Egyesülethez.

– Egy nagyon jó közösséget ismertem meg – avat be a civil szervezet életébe. Komoly munkaprogram szerint szervezik működésüket. Örömteli érzés látni az emberek arcán azt a mosolyt, melyet a közösséghez tartozás érzése ad. A napi életben való helytállás segítése mellett hasznos tevékenységük, a célok, erős emberi és helyi társadalmi kötelékeket teremtenek. Beépültek a város kulturális életébe, igen széles palettán tevékenykednek. A tíz éves múltra visszatekintő „Gyöngykoszorú Népdalkör” gyakran kap felkéréseket, sok elismerést érdemeltek ki nemcsak a helyi, de régiós és szakmai berkekben is. Részt vesznek versenyeken, számos arany, ezüst és nívó díjjal büszkélkedhetnek, bejutottak a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei Döntőjébe” is, ahol kiemelt nívódíjat kaptak. Kemény munka, próbák vannak ezen eredmények mögött, s elismerés illeti a kórust korábban és jelenleg is vezető helyi énektanárokat.  Az egyesület gazdag ismeretterjesztő programokat is szervez, ezeket nagy érdeklődés kíséri. Kapcsolattartásuk megyei szintre bővült, és ez igazán a Marika vezetésétől kezdődően, 2009-től teljesedett ki. Csatlakoztak az „Életet az éveknek” Nyugdíjasklubok Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetségéhez, részt vesznek a megyei Gála Napokon, de Demecserben is több rendezvénynek adtak otthont a művelődési ház befogadó támogatásával.

A helyi hagyományok elkötelezett őrzője is az egyesület. A város híres, nemzetközivé vált nagy rendezvényén, a Demecseri Káposztás Napokon a helyiek részéről az egyesület tagjai vállalják a vendégek ellátását. Ilyenkor mindkét napon 20-25 kg rizsből, vagy kukoricadarából, 30 kg húsból készül töltött káposzta, egy-egy üstben káposztás csülkös bableves, és minden, ami káposzta, így palacsinta, lapcsánka, fánk. Hagyományőrző – gasztronómiai tevékenységük az „Éjjel-nappal kultúrház” programsorozatba is beépült. Köszönettel említi a polgármestert, a támogató helyi vállalkozókat, akik értékelik, segítik munkájukat.

Marika, nemcsak a civil, hanem az egyházi közéletben is részt vesz, a helyi református egyházközség presbitere. Kapcsolatai, segítő kézsége miatt sokan megkeresik az ügyes-bajos dolgok intézésében.

A közösség szolgálata mellett a család ad igazi feltöltődést. Az 1975-ben kötött házasságukból egy fiú és egy lány született, akik három gyönyörű unokával – Krisztián, Máté és Réka – ajándékozták meg őket. Fia is Demecserben lakik családjával, jelenleg kamionosként dolgozik, de ő is konzervipari szakon szerzett bizonyítványt, felesége, akit szeretettel említ, gyesen van. Lánya matematika-informatika szakon végzett a Debreceni Egyetemen, Derecskén egy szakközépiskola igazgatóhelyettese, férje a tűzoltóságnál dolgozik. Sokszor utazik hozzájuk, mivel elfoglaltak, jelenleg is tanulnak, és örömmel látja el a nagymamai teendőket.

Szeret kertészkedni, kézimunkázni is, s ezek így – a család, a közösség és a szabadidős kedvtelés – teszik teljessé az életét.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése