Bacskai Ferencné

A Barátság Nyugdíjas Egyesület elnöke

Demecser

szszb 30 zsl Bacskai Ferencné.JPGBarátságosan fogad, olyan természetszerű, látszik, hogy életeleme a közösség, és a felelősség, a család, az emberek, a lakóhely iránt. Sokféle élethelyzetben bizonyított, ez edzette, ez tette, teszi teljessé az életét.

Tősgyökeres demecseri, szülei nehéz sorban, de mindent biztosítva nevelték fel testvéreivel együtt. Marika 1954-ben született, két bátyja és egy húga van. Szeretettel beszél szüleiről, akik tartásra, tisztességre tanították őket. Pályaválasztáskor, a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola egészségügyi tagozatára helyhiány miatt nem vették fel, de szülei bíztatására az Élelmiszeripari Szakmunkásképző Intézetben mégis továbbtanult, konzervipari szakon végzett. Később Debrecenben, az Élelmiszeripari Szakközépiskolában leérettségizett, majd Nagykőrösön a Konzervipari Technikumban technikusi képesítést is szerzett. Megszerette a szakmát, megismerte e feldolgozóipar több ágazatát.

A Nyíregyházi Konzervgyárban kezdett, végigjárta a ranglétra több fokozatát; először, mint meós dolgozott, majd csoportvezető lett a gyümölcsüzemben, később művezetői beosztást kapott. Sajnos gerincbetegsége miatt 1995-ben itt befejeződött a munkája, de a szakmában nyilvántartották. Aztán megerősödve újra munkába állt, Nyírtasson az Élelmiszeripari Feldolgozó Üzemben ismét művezetőként dolgozott 2005-ig, a gyár időleges bezárásáig. Régi munkatársakat, barátokat említ, akik Nyíregyházáról ingázva csak azért vették Demecser felé az útirányt, hogy Marikát is felvegyék, ui. nem volt közvetlen közlekedés Nyírtass felé. Az üzem bezárása más kényszerhelyzetet is hozott, otthon maradt megbetegedett édesanyját ápolni. A gondozás, törődés mellett közösségbe, emberek közé is vágyott, hiszen életének ez mindig meghatározó része volt. Ekkor kereste meg a művelődési ház igazgatóját, és csatlakozott a Nyugdíjas Egyesülethez.

– Egy nagyon jó közösséget ismertem meg – avat be a civil szervezet életébe. Komoly munkaprogram szerint szervezik működésüket. Örömteli érzés látni az emberek arcán azt a mosolyt, melyet a közösséghez tartozás érzése ad. A napi életben való helytállás segítése mellett hasznos tevékenységük, a célok, erős emberi és helyi társadalmi kötelékeket teremtenek. Beépültek a város kulturális életébe, igen széles palettán tevékenykednek. A tíz éves múltra visszatekintő „Gyöngykoszorú Népdalkör” gyakran kap felkéréseket, sok elismerést érdemeltek ki nemcsak a helyi, de régiós és szakmai berkekben is. Részt vesznek versenyeken, számos arany, ezüst és nívó díjjal büszkélkedhetnek, bejutottak a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei Döntőjébe” is, ahol kiemelt nívódíjat kaptak. Kemény munka, próbák vannak ezen eredmények mögött, s elismerés illeti a kórust korábban és jelenleg is vezető helyi énektanárokat.  Az egyesület gazdag ismeretterjesztő programokat is szervez, ezeket nagy érdeklődés kíséri. Kapcsolattartásuk megyei szintre bővült, és ez igazán a Marika vezetésétől kezdődően, 2009-től teljesedett ki. Csatlakoztak az „Életet az éveknek” Nyugdíjasklubok Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetségéhez, részt vesznek a megyei Gála Napokon, de Demecserben is több rendezvénynek adtak otthont a művelődési ház befogadó támogatásával.

A helyi hagyományok elkötelezett őrzője is az egyesület. A város híres, nemzetközivé vált nagy rendezvényén, a Demecseri Káposztás Napokon a helyiek részéről az egyesület tagjai vállalják a vendégek ellátását. Ilyenkor mindkét napon 20-25 kg rizsből, vagy kukoricadarából, 30 kg húsból készül töltött káposzta, egy-egy üstben káposztás csülkös bableves, és minden, ami káposzta, így palacsinta, lapcsánka, fánk. Hagyományőrző – gasztronómiai tevékenységük az „Éjjel-nappal kultúrház” programsorozatba is beépült. Köszönettel említi a polgármestert, a támogató helyi vállalkozókat, akik értékelik, segítik munkájukat.

Marika, nemcsak a civil, hanem az egyházi közéletben is részt vesz, a helyi református egyházközség presbitere. Kapcsolatai, segítő kézsége miatt sokan megkeresik az ügyes-bajos dolgok intézésében.

A közösség szolgálata mellett a család ad igazi feltöltődést. Az 1975-ben kötött házasságukból egy fiú és egy lány született, akik három gyönyörű unokával – Krisztián, Máté és Réka – ajándékozták meg őket. Fia is Demecserben lakik családjával, jelenleg kamionosként dolgozik, de ő is konzervipari szakon szerzett bizonyítványt, felesége, akit szeretettel említ, gyesen van. Lánya matematika-informatika szakon végzett a Debreceni Egyetemen, Derecskén egy szakközépiskola igazgatóhelyettese, férje a tűzoltóságnál dolgozik. Sokszor utazik hozzájuk, mivel elfoglaltak, jelenleg is tanulnak, és örömmel látja el a nagymamai teendőket.

Szeret kertészkedni, kézimunkázni is, s ezek így – a család, a közösség és a szabadidős kedvtelés – teszik teljessé az életét.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése