Kissné Kertész Katalin

Tűzzománc művész, intézményvezető

Demecser

Kiss Gyuláné 300 px.jpgA szüleim és a családom életútja sokkal izgalmasabb, mint az enyém, mondja, amikor a pályájáról kérdezem. Kételkedem, hiszen több évtizede ismerjük egymást, és egy sokszínű, mindig tevékeny alkotót, egy kiváló pedagógust tisztelek benne. Ráadásul a magánélete is legtöbbször a figyelem középpontjában volt 1977-től, amióta Demecserbe került, az iskolaigazgató menyeként, majd a szintén iskolaigazgató férje, Kiss Gyula mellett, aki jelenleg polgármester, ezért megkérdezem, hogy tudta összeegyeztetni a feladatokat. Magyarázatként vagy a saját motivációit felfedve ismét a szüleiről kezd beszélni, meg arról a földrajzi négyszögről, ami eddigi életét kijelölte, Mezőkövesd, Miskolc, a dunántúli Gyulakeszi, ahol anyai nagyapja az Eszterházy birtok kovácsa volt, és Demecser, ahol jelenleg a Demecseri Oktatási Centrum Pál Gyula Alapfokú Művészeti Iskola Intézményegység vezetője.

A felmenőktől a kézügyességet örökölte, sokan kézműveskedtek a családban. Apja gazdasági diplomáját élete nagy részében a MÁVAÚT-nál hasznosította, majd legutóbbi átalakításánál, a Volánnak alapító tagja volt. Újítását, hivatalosan találmányát, ma is használják a földalatti tartályok hitelesítésére. A történelem viharai miatt viszont volt kalauz és osztályvezető is, attól függően, hogy a politikai helyzet miként alakult. Épp ezért a gyerekeit szabad szellemben nevelte, megbeszélte velük a körülöttük lévő világ eseményeit. Édesanyja a jó ízlését, a kreativitását, az újrakezdés bátorságát adta át, és a nyári dunántúli nyaralások szerettették meg Katalinnal a népi építészetet, ornamentikát.

A szobában, ahol beszélgetünk, a falon lévő tűzzománc képek harmóniát sugároznak, csillogó falevelek, pillangók, egy kisváros házainak tiszta homlokzatai mutatják alkotójuk sokoldalúságát.

– Én nagyon elfoglalt diák voltam, amikor Miskolcon a Zrínyi gimnáziumba jártam. Itt volt az ország első lányneveldéje, komor, vastag falakkal. Ma az épületben a Lévay József Református Gimnázium működik. Hatodik osztályosként megnyertem egy rajzpályázatot, nem is akarták elhinni, hogy egy balkezes kislány rajzolta. De valahogy a mi családunkban több balkezes volt, és mindenki tudott rajzolni! Akkor vékony voltam, mondja mosolyogva, és szőkesége, fehér bőre ellenére, kissé elpirul. Komolyan vettem a sportiskolát is, itt atletizáltam, majd kosaraztam, a gímiben kézilabdáztam, nem csoda, hogy a matematika volt az egyik kedvenc tárgyam. Akkor azt hittem, nem is kell tanulni. Volt az iskolában egy kerámia szakkör, az volt az én művészeti munkásságomnak a bölcsője. A tanárom felfedezett, így nyaranta részt vettem a tokaji rajztáborokban. Nevetve mondja, úgy lett matematika-rajz szakos hallgató, hogy addig nem is tanult rajzolni csak annyit, amit a nyári táborokban elsajátított.

A honlapján (www.tuzzomancok.hu) megcsodálható ékszerei, plakettjei, képei láttán, ez hihetetlennek tűnik. A pályaválasztását a tanárai segítették, de hogy miért Nyíregyházát jelölte meg egy miskolci lány, nevetve mondja: „Kislány korom óta ismertem a menetrendet, és kiszámoltam, hogy Nyíregyháza jobban megközelíthető, mint Eger vagy a még távolabb lévő városok.” Ma már tudja, nemcsak ezért választott jól, hanem, mert nagyon sok kiváló művésztanára volt. A másik döntéséről kérdezem: Miért épp a tűzzománc lett a fő kifejezési formája?

– Amikor a gyerekek megszülettek, a férjemmel tíz nyáron tehetséggondozó tábort szerveztünk, amíg támogatással tudtuk csökkenteni a szülők költségeit. Hívtunk ide különböző művészeket, kézműveseket, és így találkoztam a tűzzománc készítéssel. Az első próbálkozásom sikeres volt. A színek természetét ismertem még a kerámia szakkörből, és aztán elkezdtem tanulni. Pestre jártam, hogy a különböző technológiákat elsajátítsam. Később a férjem mellett a lányom, Kata és a fiam, Gyuszi is segítettek. Nehéz fizikai munka ez, miközben a kézügyességre is szükség van. Nem tudtam volna ennyi mindent elérni, ha nem segít a családom.

– Fordítva, én is igyekeztem a férjem támasza lenni. Én vasgyári, bányász emberek között szabad szellemben nőttem fel, és szókimondó lettem. Ezt először nehezen fogadták el, de nagyon igyekeztem, hogy hamar megmutassam, mit tudok. Tudok tanítani, ügyes a kezem, és nem félek a munkától. Így elsők között tiltakoztam a 80-as évek végén itt lerakott sugárzó bőrszállítmány miatt, szólaltam fel, hogy a II. világháború áldozatainak is legyen emlékműve. A honismereti gyűjteményt segítőkkel gondozom, bővítem, és azt az intézményt, amit vezetek, biztos alapokon szeretném tudni.

Még nem akar visszavonulni, de már nézi, ki lehetne majd az utódja kollégái közül, mert egyre több időt szeretne tölteni a tűzzománc készítéssel, a három Párizsban és a velük egy házban élő unokájával.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése