Kaskó Sándorné

Gimnáziumi igazgató,

Demecser

szszb_11-74_kasko_sandorne.jpgElsőgenerációs értelmiségi, aki életét annak szentelte, hogy egy hátrányos helyzetű térségben az emberek szellemileg, anyagilag felemelkedjenek. Ne kelljen elvándorolniuk az ország más részeibe a nagyobb darab kenyér, a boldogulás reményében. Három és fél évtizede áll a demecseri Váry Emil Gimnázium katedráján, 1986-tól igazgatóhelyettesként, 1997-től megbízott, majd ’98-tól kinevezett igazgatóként Kaskó Sándorné. Életútja jól példázza azoknak az önfeláldozó értelmiségieknek a sorsát, akik a megye és a szűkebb lakókörnyezet gondjait felvállalva, magukat inkább háttérbe helyezve szolgálnak egy jó ügyet.

Kaskó Sándorné, Pócsi Irén, Berkeszen született 1942. november 28-án. Édesanyja, lánynevén Kaszás Irma, nyolcvanhetedik évét tölti, világéletében mezőgazdasági munkákkal foglalkozott. Édesapja, néhai Pócsi Sándor, férje, Kaskó Sándor, raktárvezető Kisvárdán. Két lányuk született, mindketten a tanári pályát választották. Tamara földrajz–orosz szakon végzett, és a demecseri gimnáziumban tanít. A főnöke az édesanyja… Már családot alapított, a nagymama kedvence a két unoka, László hat-, Ádám kétéves. A másik lányuk Henrietta, a nyíregyházi Guszev-telep iskolájában tanít, matematika–földrajz és rajz szakos diplomával a zsebében. Ő is férjezett, a kislánya, Gabriella négyéves. A csöppnyi lányka sok örömet szerez a nagyszülőknek.

A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 1961-ben érettségizett, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen történelem–orosz szakon diplomázott az igazgatónő. A demecseri gimnázium általános profillal működik, ’78-ban vették fel Váry Emil nevét. Jelenleg kétszázötvennégy nappali és száznyolcvanhárom levelező tagozatos diák tanul itt. A tantestületet huszonegy pedagógus alkotja. Az adminisztratív és a technikai feladatokat tizennégyen látják el.

Az iskoláiról híres Kisvárda és a megyeszékhely, Nyíregyháza közt Demecser igyekszik megtartani az értelmiségi képzés fellegvárát, a gimnáziumot. Az évek során szembe kellett nézniük azzal a ténnyel, hogy a szülők a jobb képességű gyerekeket elvitték a másik két városba vagy még messzebbre tanulni. 1997-ben létszámgonddal küszködtek, mindössze egy első osztályt indítottak. Valójában soha nem merült fel a gimnázium megszüntetésének gondolata, mint annyi más kisebb településen.

– Arra helyeztük a hangsúlyt – magyarázza Kaskóné, Irénke – hogy a gyerekek városi szintű szolgáltatást élvezzenek nálunk is. Nekik ugyanúgy ismerniük kell például az informatikát, járatosaknak kell lenniük az idegen nyelvek világában, mint ahogy másutt is ez a kor követelménye. Régi, kipróbált tanári gárda segítette ebben a törekvésben a munkámat. Harmincéves kollégiális viszony fűz Vass Lajos volt igazgatóhoz, Vass Lajosné harmincöt, Dajka Jánosné harminc éve tanúi oktató-nevelő munkámnak. A Nyíregyházi Főiskola rektora, dr. Balogh Árpád óraadóként dolgozott nálunk ifjú korában. A főiskola három tanszékvezetője tanított vagy tanult itt. S ezzel korántsem teljes a felsorolás. Valójában nincs fluktuáció, mert a pedagógusok nem azt nézik, hol kapnának kicsivel több bért, hanem szolgálatnak tekintik a vidéki gimnáziumi katedrát. Lehet, hogy ezek olyan fogalmak, amelyeket az egy-két generációval később született pedagógusok már nem éreznek magukban, nekünk viszont természetes, de hát ez a világ rendje…

A beletörődés azonban nem tartozik Kaskóné tulajdonságai közé. Arra büszke, hogy tanítványai közül Borzsova-tanyáról bejutott egy diák a jogi egyetemre, többen tanári, tanítói, egészségügyi főiskolai diplomát szereztek. Egy országos statisztikával támasztja alá az elmondottakat: ’96-ban a felsőoktatásba jelentkezettek és felvettek arányában országosan a 20. helyen álltak a gimnáziumok között, ’97-ben a 10.-ek voltak.

Emelt szinten oktatják az angolt, hogy a legjobbak nyelvvizsgát tegyenek még diákkorukban. Szorgalmazzák a számítástechnikai fejlesztést: a Sulinet program keretében tizenhárom komputert szereztek. A gimnáziumi érettségi mellett az érdeklődők szakmunkás-bizonyítványt is szerezhetnek számítógép-kezelésből.

Kaskóné pedagógiai programjának lényege a stabil létszám megtartása, a tanári kar fiatalítása és a hátrányos helyzetű térségben az értelmiségiek képzése.

A vidéki élet előnyös oldalai közt említi az igazgatóasszony, hogy mindenki ismer mindenkit. Itt számon tartják egymást a tanárok és a diákok egyaránt. Mint mondja, a rendszerváltozás egyik fontos vívmánya volt a telefonhálózatba való bekapcsolás. Ha valamelyik tanuló gyakran mulasztja az óralátogatást, az igazgatónő nem levelet küldöz a szülőnek, hanem felemeli a telefont vagy azonnal személyesen találkozik vele. Szinte családias légkörben élnek és dolgoznak az intézményben és a településen.

Kaskóné nagyon örül annak, hogy a lányai is meglátták a pedagógus pálya szépségét, és ezt választották élethivatásnak. Irénke szabadidejében olvas, főként irodalmi esszéket, gazdasági újságcikkeket, vezeti a háztartást, családanya, feleség és vezető egy személyben.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése