Fáky László

Polgármester,

Demecser

szszb_05-136_faky_laszlo.jpgSokan félnek a 13-ától, ha ez a dátum ráadásul péntekre esik, ki sem mernek mozdulni a lakásból, annyira babonásak. Fáky László január 13-án pénteken született, ennek ellenére eddigi élete során Fortuna sohasem hagyta cserben. A szerencse mellé társul. Az a tulajdonsága, ha kitűz maga elé egy célt, egy feladatot, azt tűzön-vízen át megvalósítja.

Élete alakulását döntően befolyásolta a labdarúgás. A Nyíregyházi Spartacusban játszott az NB II-ben és az NB I B-ben is. Játékostársai közül néhány nevet említ, akik akkoriban a legismertebbek voltak. Egy csapatban focizott Hargitaival, Gallóval, Lakatossal, Kovacsiccsal, Harcsával és Siskával. A labdarúgás révén bejárta az országot, sőt külföldre is eljutott az ötvenes évek végén, amikor mások még a fővárost sem látták. A külföldi túrák nagymértékben szélesítették a látókörét, megláthatta hogyan élnek az emberek a vasfüggönyön túl.

A Nyíregyházi Munkásban folytatta a labdarúgást, amely a Dohánygyár csapata volt, s így került a dohányfeldolgozásba, szállítási csoportvezető lett a gyárban. Akkori nézetei miatt azonban ’81-ben el kellett jönnie a gyárból.

Nehéz időszak következett az életében, kereste a kiutat, nagyüzemi baromfitartásba kezdett a kisvárdai Hunniacoop szervezésében. Szinte a semmiből tízezres csirkeólat épített. Amikor leáldozóban volt a baromfitartás (messze nem volt annyira gazdaságos, mint kezdetben), úgy döntött, eljött az újabb váltás ideje.

Bérbe vett egy vendéglátó egységet Kéken. A magányosan álló poharazóból alakította ki az ismertté vált Lónyai csárdát. Vendéglátói tapasztalattal egyáltalán nem rendelkezett, óriási lelkesedése és elszántsága azonban átsegítette a nehézségeken. Gyakran hajnal négykor már dolgozott és éjfélnél hamarabb sohasem zárt be a csárda. Kialakított egy új arculatot. A fővárosi színészek is gyakran eljöttek ide, Latabár Kálmán, Kibédy Ervin, Kabos Gyula, Kovács Kati, Korda György is szívesen lépett fel náluk. Nagyon népszerű szórakozóhely lett, 300-500 vendég kereste fel egy-egy hétvégi napon. A munka közepette másodszor is megnősült. Nagyon büszke kisfiára, Lacikára, aki remélhetőleg édesapjához hasonlóan bánik majd a labdával, és az életben is megállja a helyét.

A vendéglátásban is megérezte azt a kellő pillanatot, mikor kell váltania. Felesége virágkereskedő, gyakran készített koszorúkat, így jutott egy alkalommal eszükbe, miért nem kezdenek egy temetkezési vállalkozásba. Akkoriban ez még hihetetlen ötletnek bizonyult, ennek ellenére mégis kivitelezték. Az országban elsőként lett 1988-ban temetkezési vállalkozó. Óriási harcot kellett vívnia azért, hogy elismerjék vállalkozását, végül az Ipari Minisztériumban döntötték el, hogy folytathatja ezt a tevékenységet. Ez a munka összeférhetetlen a polgármesteri teendőkkel, miután 1995-ben megválasztották a település vezetőjének, átadta feleségének ezt a vállalkozást.

Ebben a négyéves ciklusban nagyon nagy célokat tűzött a képviselő-testület, a település, és önmaga elé. A legfontosabb cél az, hogy mihamarabb szerezze meg a település a városi címet. A polgármester programját ennek a célnak alárendelve dolgozta ki. A tervek monumentálisak, ha sikerül végrehajtani is mindezt, óriási fejlődésen esik át a község. A programban tallózva: a céltámogatási pályázatokat a lehető legszélesebb körben kell kihasználni, a munkanélküliség fokozatos felszámolása érdekében pedig munkahelyteremtő beruházásokat kell indítani, melyeket elsősorban demecseri vállalkozók, helybeli munkavállalók végeznek majd. A víz-, szennyvíz- és telefonhálózatot az egész község területén megépítik, és minél előbb fel akarják számolni a földutakat. A vízközmű önkormányzati tulajdonba és használatba vételével olcsóbb vízzel látják el a község lakóit. A település központjának tervszerű rendezésével városiasabb jelleget kapna a település. A mai kor követelményeinek és a polgárok igényeinek megfelelően ravatalozó építését is tervezi a testület. A közbiztonság javítása érdekében rendőrőrsöt hoznak létre, emellett a polgárőrséget is továbbfejlesztik. Az egészségügyi ellátás színvonalának javítása érdekében gyermekorvost akar ismét szerződtetni az önkormányzat. A sportpálya továbbfejlesztése, sportcentrum kialakítása is szerepel a tervek között. Az óvodakert rendbehozatalával nemcsak a minőségi, hanem a szabadidősport is teret kapna a községben.

A polgármester labdarúgás iránti szeretete továbbra is megmaradt. A Demecseri Kinizsi elnöke már harmadik éve. Akkor még a Közép-szabolcsi Városkörzeti Bajnokságban játszott a csapat, és csak harmadikként jutottak a megyei II. osztályba. Mindezek ellenére a megyei II. osztályban megszerezték a bajnoki címet. Az 1995/96-os évadban a megyei első osztály listavezetői, úgy nyerték meg az őszi szezont, hogy az első mérkőzéstől kezdve vezették a tabellát, egy csapat sem tudta leszorítani innen az együttest. Demecsernek már az ’50-es években NB III-as csapata volt. A polgármester bízik: ismét stabil harmadosztályú együttese lesz a településnek, amely remélhetőleg sok örömet szerez majd a szurkolóknak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése