Poór József

Polgármester,

Beszterec

szszb_10-84_poor_jozsef.jpgÉvszázadokkal ezelőtt mocsár és sánc vette körül Beszterecet. Most több irányból is könnyen megközelíthető a csendes, de nyitott település. Nyugodtan állíthatjuk: az itteni önkormányzat családias és gondoskodó. A tulajdonában lévő konyha háromszáz ember étkezéséről gondoskodik. Az önkormányzat minden tőle telhetőt megtesz, hogy minél több embernek legyen munkája, kenyere. Éppen tíz éve annak, hogy Poór József polgármester áll Beszterec élén.

Egy évtizeddel ezelőtt nehéz örökséget vett át. A földrajzi helyzet, a természet adta lehetőségek itt soha nem voltak kedvezőek. Kissé mostohán bánt a természet az itteniekkel az elmúlt évtizedekben, évszázadokban. Századokkal ezelőtt földvára volt Beszterecnek, a vár közepén kéttornyú templom volt. Mocsár és földsánc vette körül. Az ősök halásztak, csíkásztak, a sás és a nád volt a legfőbb használati eszközük. Óriásit változott a térség, ám a besztereci határ ma is igen változatos: mocsaras, belvizes, sík és homokos-dombos területek váltogatják egymást.

Nagyon sokáig Kékhez vagy Vasmegyerhez tartozott Beszterec igazgatásilag. A hatvanas években az átszervezések után önálló lett. Végleges önállóságát, arculatát a rendszerváltáskor nyerte el. Saját címere, szimbóluma is van a településnek. A címer kék mezejében egy hal látható, felül a már említett kéttornyú templom. Ezerkilencszázkilencvenhatban a Jóléti Szolgálati Alapítvány támogatásával egy magas, mutatós emlékoszlopot avattak az egykori vár helyén. Az emlékoszlopnál több miniszter, politikus, közéleti személyiség fejet hajtott, tisztelgett őseink emléke előtt.

Ezen az ősi településen 2000 tavaszán dr. Helmeczy László, a Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Kovács János, a Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője adta át a millenniumi zászlót Poór Józsefnek. A jeles ünnepségen ott volt a falu apraja-nagyja. A látványosság fokozása érdekében felvonultak a napkori huszárok. A műsorok mellett ökörsütés tette még emlékezetesebbé a zászlóátadás eseményét. Ebből az alkalomból egy látványos díszkaput is avattak az egykori vár lábánál. A kapun is rajta van a település címere.

Pár év múlva sok fa, bokor és virág lesz majd a vár helyén, mert az önkormányzat arborétumot akar itt létrehozni. A terve már kész van. Sőt, a kivitelezés is elkezdődött, ez év tavaszán sok kis fát elültettek ezen a területen. A telepítést később folytatják. A közeli években az emlékoszlop és a kapu közelében egy kis halastavat akarnak kialakítani. Betonoznak, autóparkolókat is építenek. Turisztikai látványosság van itt kialakulóban. Ha minden kész lesz, messze földről is jöhetnek ide a turisták, használhatják a fényképezőgépüket a videokamerájukat. Jöhetnek majd azért is, hogy örüljenek a csendnek, hogy friss levegőt szívjanak, hogy élvezzék az itteniek vendégszeretetét.

Hogy is telt el az utóbbi tíz esztendő? A tanácsrendszert a társközségi függőséget váltotta fel. Kézzel fogható, szemmel látható az azóta elért változás. A jelentős kulturális fejlődés anyagiakban nem is mérhető. A felsorolás a teljesség igénye nélkül: kiépült a gázvezeték, utakat építettek. Felújított, tágasabb épületbe költözött a polgármesteri hivatal. Felújították és új tornateremmel bővítették az általános iskolát. Új óvodát is kapott Beszterec. Felújították a kultúrházat. Csapadékvíz-elvezető épült és parkosítottak is. A Besztereci Hagyományőrző Népdalkör messze földre, sőt külföldre is eljár, öregbíti a falu jó hírét. Az általános iskolában bevezették a zeneoktatást. A fiatalokból álló Ficánka Együttes színjátszó körként működik. A közelmúltban Tiszaújvárosban sikerrel „ficánkoltak”, műsoroztak tagjai. A helyi Lubega Együttes (ilyen is van) 2000 tavaszán túljutott a megyei döntőn, így a kórus tagjai szerepelhettek Pesten a Parlament előtt.

Az Országos Foglalkoztatási Alap támogatásával nemrég hoztak létre egy tizenöt fős brigádot. A brigád felújítja a helyi lakásokat, a tulajdonosoknak csak az anyagot kell megvenni. Az ide telepített könnyűipari üzemben immár ötvenen dolgoznak. Az önkormányzatnak hatvan hektár földje van, többsége bérbe adott legelő. A szántóföldön kukorica, burgonya, zöldség és tök terem. Innen látják el a nagy konyhát. Kiegészítőkkel felszerelt traktort vásárolt az önkormányzat a Megyei Munkaügyi Központ támogatásával. Öt-hat ember ökörsütést vállal a megyében, ez is jövedelem-kiegészítés.

Poór József tősgyökeres besztereci. Ibrányban érettségizett, majd az Állami Biztosítónál üzletkötőként, biztosításszervezőként dolgozott, jól megismerte a térséget, az embereket. A felesége vezető óvónő. A nagyobb lányuk főiskolás, a kisebb általánosba jár. Poór Józsefet ezerkilencszázkilencvenben függetlenként, tiszteletdíjas polgármesterré választották. Kétszer választották újra azóta. Mind a háromszor rászolgált a bizalomra.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése