Hidegh Imréné

Ügyvezető,

Beszterec, Nyíregyháza

szszb_11-50_hidegh_imrene.jpgRá igazán lehet mondani, hogy szociálisan érzékeny, meg hogy segítőkész. Ismeretségi körében az is köztudott, hogy eredményes karitatív tevékenységet folytat. Több szabolcsi településen munkát és kenyeret ad azoknak a rászoruló embereknek, akik nélküle talán elvesznének. Jól megérteti magát az „egyszerű” emberekkel, de külföldi üzletemberekkel is tárgyalóképes, még tolmács nélkül is. Ő Hidegh Imréné, a Beszterecen bejegyzett Hideghné és Társa Rehabilitációs Foglalkoztató és Szolgáltató Betéti Társaság ügyvezetője.

Az ezredforduló táján a következő cikk jelent meg róla:
„Öt településen százhatvannégy megváltozott munkaképességű szabolcsi embernek ad munkát, biztosít megélhetést a besztereci székhelyű Hideghné és Társa Rehabilitációs Foglalkoztató és Szolgáltató Betéti Társaság. Szőnyegeket, játékokat, seprűket, koszorúkat készítenek, alig győzik teljesíteni a hazai és a külföldi megrendeléseket. Németországba és Ausztriába szállítják a kész termékek jelentős részét. A nem mindennapi témáról Hidegh Imréné ügyvezető informálta a Népszabadságot. (Ő is megváltozott munkaképességű.) A besztereci üzemrészben a bedolgozókkal együtt negyvenen tevékenykednek. Idén gépesítették a termelést, ennek ellenére nem csökkent, inkább nőtt a létszám.

A besztereci szőnyeg jelentős része európai színvonalon, exportra készül. Három kemecsei bedolgozója is van a központi üzemnek.

Vasmegyeren huszonketten betűszövést végeznek. Ők beleszövik a megrendelők, a leendő tulajdonosok nevét a szőnyegbe vagy más termékbe. Labdarúgó kluboknak jelképeket is készítenek. Az egyik vasmegyeri dolgozó, a teljesen mozgáskorlátozott hölgy csak fekve tud dolgozni, állatfigurákat, játékokat készít. Hallatlan akaraterővel csinálja a sok szép játékot. Munkája nyomán teljes értékű embernek érzi magát.

Kék községben a bt. a közelmúltban indította a legújabb üzemrészét. Itt nyolcvan jelentkező közül ötvenkettőt vettek fel. Ők betanítás után ágytakarókat, díszpárnákat is gyártanak. Pamut alapanyagból úgynevezett osztályos áruk kerülnek ki az új üzemből. Nyírkércsen van a betéti társaság legkisebb üzemrésze, itt tizenegyen szőnyegeket szőnek. Az eldugottnak mondható nyírségi faluban a bt. tizenegy család megélhetéséhez, boldogulásához járul hozzá.”

A bt. állami támogatást kap. Ám keveset. A szerény nyereséget visszaforgatják a vállalkozásba. Az elmúlt pár évben a műszaki fejlesztés, a gépi beruházás, a terjeszkedés volt jellemző a bt.-re. Különösen nagy jelentősége van ennek, ha figyelembe vesszük: az ezer lakosra jutó megváltozott munkaképességűek aránya igen magas megyénkben, ezen a téren is vezetjük a negatív statisztikát. A foglalkoztatottak társadalmilag is hasznos munkát végeznek, teljes értékű embernek vallhatják magukat, nemcsak anyagi, lélektani, családi haszna is van ennek a foglalkoztatásnak. A nem foglalkoztatott sorstársak állami pénzből tengetik életüket. Ezért is érdemel nagyobb közfigyelmet és támogatást a rehabilitáltak foglakoztatása.

Az ezredvég szilveszterén jótékonysági bált rendeztek Vasmegyeren. A rendezvényt támogatta a jótékonykodó bt. A cég a működési területén Vasmegyeren, Kemecsén, Kéken és Nyírkércsen is rendszeresen jótékonykodik. A Beszterecen évente megrendezésre kerülő Őszikék című hagyományőrző rendezvény fő szponzora szintén a bt.

Az ügyvezető Hidegh Imréné alapító tagja és támogatója is a megyei szintű Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítványnak, amely főleg szegény gyerekek üdültetéséhez járul hozzá. Ugyancsak alapítója és támogatója Hideghné a Beszterecen bejegyzett Többszörösen Hátrányos Helyzetűekért Alapítványnak. Az utóbbi alapítvány a rászoruló besztereci családokat támogatja rendszeresen.

Ki is ez az érdekes asszony?

Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett diplomát, könyvvizsgáló oklevele van és képesített könyvelő. Beszél angolul, egy kicsit németül is, így ért szót a német megrendelőkkel. Annak idején dolgozott a híres vasas üzemben, a HAFÉ-ben, majd a Nyíregyházi Házipari Szövetkezetben. Szakmai és emberi tapasztalatokat szerzett a Konzum Banknál is, innen ment vállalkozónak a rendszerváltás után. Nyíregyházán él, szerény kertes házban.

A vállalkozásban és mindenben társa a besztereci építési vállalkozó, Rácz Emil. A közös vállalkozás egyik profilja az építőipari tevékenység. A nehéz sorban felnőtt, kőműves szakmával rendelkező Rácz Emil tizennégy– tizenhat embernek szerez folyamatosan munkát. Alvállalkozóként dolgoztak például Siófokon, Nyíregyházán az Inkubátorházban és a sóstói kádfürdőben, Lajoskomáromban templomot építettek fővállalkozásban. Kemény harc a munkák megszerzése. Mostanában lakásokat építenek.

A „könnyűiparos” Hidegh Imréné és a nehéz építőipari tevékenységet folytató Rácz Emil. Összekötötték a vállalkozásukat és az életüket.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése