Dr. Márton László

Ügyvezető igazgató,

Vasmegyer

szszb_08-182_dr_marton_laszlo.jpgÍme egy érdekes ember, a vasmegyeri dr. Márton László szakmai önéletrajza. Így írta le élete útját és terveit: – Vasmegyeren születtem 1956. december 24-én. Szüleim idős koruk ellenére vállalták a gyermeknevelést. (Apám ötvennégy éves, édesanyám negyvenhárom éves volt.) Édesapám a szövetkezetben dolgozott, édesanyám háztartásbeli volt. Az iskoláztatás terheit szüleim nehezen viselték, megtéve minden tőlük telhetőt. Szerencsére egy osztályba jártam a község orvosának fiával, Viberál Péterrel, akivel szoros, testvéri barátság alakult ki. Látva ezt, Péter barátom szülei gyermeküknek fogadtak, és a továbbiakban sajátjukként egyengették utamat, sorsomat. Tiszta szívvel mondhatom, hogy az ők neveltetése határozta meg későbbi sorsom alakulását, tisztességre, emberszeretetre neveltek.

Az általános iskola elvégzése után a jó hírű nyíregyházi Kossuth Lajos Szakközépiskolában érettségiztem. Ez a középiskola jól felkészített az életre, tág ismereteket adott. Napjainkban számos közéleti emberrel találkoztam, akik ugyancsak itt érettek felnőtté, ahogy mondani szoktuk, kossuthosok voltak.

A főiskolai tanulmányaimat a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán, a gépész szakon végeztem, így lettem mezőgazdasági gépész-üzemmérnök. Ezerkilencszázhetvenkilencben kezdtem dolgozni a vasmegyeri Micsurin termelőszövetkezetben mint energetikus. Később gépüzemeltetési ágazatvezető lettem. Ezerkilencszáznyolcvanhatban pályát váltottam, mivel fiatalos lendületem és állandó reformálási kísérleteim nem tetszettek az akkori vezetésnek.

Az élet engem igazolt: ezerkilencszáznyolcvannyolcban megválasztottak a termelőszövetkezet elnökének. Ekkor belekezdhettem terveim megvalósításába. Abból indultam ki, hogy a vasmegyeri határ kiváló termőképességű. Jól megterem itt a brokkoli, a karfiol és egyéb zöldségféle. Adódott az ötlet a káposztafélék helyben történő feldolgozására. A feldolgozás mint tudjuk, többes haszonnal jár. 1991-ben és ’92-ben rekordidő alatt felépítettük a Nyírfrost Kft. négyezer tonna feldolgozó-kapacitású hűtőházát, amely jelenleg is a megye legmodernebb zöldség-gyümölcs feldolgozó üzeme.

A ’90-es évek eleje nem kedvezett a szövetkezeti mozgalomnak, le „zöldbárózták” a szövetkezeti elnököket. Mesterségesen szétverték a mezőgazdasági szövetkezeteket. Legnagyobb csalódásom, hogy erre a Nyírfrost Kft. is ráment. Barátaimmal ezerkilencszázkilencvenhétben megalakítottuk a Nyír-SOM Kft.-t, amely mezőgazdasági szolgáltatásokkal foglalkozik. Sok embernek van ugyanis földterülete, de mezőgazdasági gépe nincs. Mi a földműveléstől a betakarításig sok mindennel foglalkozunk.

Nemrég vásároltunk egy nagy teljesítményű, korszerű, olasz gyártmányú palántázógépet. (A káposztafélék hazájában erre nagy szükség van.) Ezerkilencszázkilencvennyolctól mint ügyvezető igazgató irányítom a kft. tevékenységét. A Nyír-SOM tervei közt szerepel egy zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem létesítése Kék községben. Az új üzem húsz-harminc embernek adna munkát és több száz családnak termelési lehetőséget. Saját gazdaságomban háromszáz hektáron gazdálkodom. Fő termékeim: brokkoli, karfiol, csemegekukorica, ezeket a hűtőipar dolgozza fel. Tulajdonomban van a Vasmegyer és Beszterec közötti Bőve tó, amely kiváló horgászparadicsom. A tó fejlesztése a legfontosabb feladatom. Épül hozzá horgásztanya, kemping és vendéglátóhely. A munkában megfáradt embereknek, a kikapcsolódni vágyóknak jó lesz ez a szépen kialakított pihenőövezet.

Kedvenc időtöltésem a vadászat, barátaimmal sokszor elmegyünk a dunántúli tájakra vadászni nagyvadra. A vasmegyeri közéletbe aktívan bekapcsolódtam. Ezerkilencszázkilencventől önkormányzati képviselő lettem, ezerkilencszázkilencvennyolcban alpolgármesterré választottak. Célom, hogy a településen mindenki megtalálja a számítását, legyen munkahely, kiépüljön az infrastruktúra, legyen hol eltölteni a szabadidőt.

Távlati terveim közt szerepel a közéletbe való aktív bekapcsolódás, amely nem csak a helyi, hanem az országos politizálást is érinti. A tervek megvalósítása csak akkor lehetséges, ha az ember állandóan képzi magát. A továbbképzés nálam a szegedi József Attila Tudományegyetem elvégzését jelentette. Ezerkilencszázkilencvenhétben szereztem doktori képesítést a jogi karon.

Mindezek a tervek és a továbbiak nem lennének megvalósíthatók, ha nem lenne segítségemre a családom. A jó családi háttérnek is köszönhetem eredményeimet. A feleségem tanítónő, Vasmegyeren tanít. Mónika lányom a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumba jár, László fiam a Nyíregyházi Mezőgazdasági Szakközépiskola tanulója. Így lesz, aki a nyomomba lép és viszi tovább a mezőgazdasági munkálatokat. Zoltán fiam szeptembertől első osztályos, csak később választ pályát, ő a jövő század embere. Persze még én is szeretnék bizonyítani a ránk köszönő század első évtizedeiben.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése