Vass Imre

Polgármester,

Vasmegyer

szszb_14-204_vass_imre.jpgSzámomra az adott szó szent – fogalmazza meg családi és polgármesteri hitvallását Vass Imre, Vasmegyer első számú vezetője. – Ezen elvek mentén szerveztem eddig is az életemet, és ezeket tartom most is a legfontosabbnak. Végül is Vasmegyer, és az itt élő emberek ebből profitálnak.

A szomszédos Beszterecen született Vass Imre 1953. május 10-én. Édesanyja, Szabó Zsófia eleinte háztartásbeliként, majd az ÁFÉSZ-nél dolgozott. Idős napjait gyermekei, unokái sikere, öröme aranyozza be. Az édesapa, Vass Imre, gépkocsivezető, ebben az évben hagyta itt szeretteit. Fivére, Károly, elektronikai műszerész. Felesége, Pető Julianna, pénzügyi vezető másfél évtizede a polgármesteri hivatalban. Házasságukból három gyermek született, Tímea Pécsett végzett, dietetikus, Imre a Budapesti Műszaki Egyetemre jár, közgazdásznak készül. Enikő a legkisebb, ő az ELTE-re felvételizik.

A csöppnyi rétközi faluból jó 30 évvel ezelőtt a továbbtanulás szinte egyetlen útja a mezőgazdaság volt. Vass Imre a szülők nem kis örömére és büszkeségére szintén ezen a szakterületen képzelte el a jövőjét, ezért Pallagon elvégezte a mezőgazdasági technikumot. A kemecsei állami gazdaságban előbb gyakornok, majd üzemegység-vezető lett. Időközben két elit alakulatnál, Tatán és Egerben kiválóan teljesítette a sorkatonai szolgálattal ráháruló feladatokat: megkapta a Haza Szolgálatáért Érdemérem bronz fokozatát.

Munkájában rövid időszak a demecseri ÁFÉSZ-nál töltött idő, majd meghatározó szerepet játszott életében a vasmegyeri hűtőház, amelynek termeltetési vezetőjeként nemcsak megyénkből, hanem a szomszédos Borsodból és Hajdúból is szervezte a zöldség-gyümölcs felvásárlását és a feldolgozást. Az 1990-es évek elején létrejött hűtőház, a maga kétszáznegyven vagonos termelésével meghatározó üzemnek számított az egész megyében. Vass Imre feladata volt, hogy a késztermék előállításához szükséges nyersanyagmennyiséget, az igényelt munkaerőt és a várható költséget egyaránt meghatározza. Rendszerben gondolkodott, amelynek előnyét nemcsak akkor, hanem most, polgármesterként is megtapasztalhatja.

A helybeli közösség megbecsült tagjaként több ciklusban beválasztották a képviselő-testületbe, 1994 és ’98 között alpolgármesterként, 1998 és 2002 közt a gazdasági bizottság elnökeként szolgálta az itt lakókat.

Mindig is örült annak, hogy személyi ellentétek nem gátolták a hatékony munkavégzést, és nem keserítették meg a vasmegyeriek hétköznapjait. Több barátja, ismerőse, falubelije biztatta, induljon el a polgármesteri tisztségért. Az 1700 lelket számláló község független polgármestereként Vass Imre kapott felhatalmazást a lakosságtól a legfontosabb önkormányzati tisztség betöltésére.

Ahogy a család életét irányítom, úgy szeretném a falu közösségét is összetartani, – hallottuk a polgármester úrtól. Számára nagyon fontos, hogy az emberek jól érezzék magukat a szülőföldjükön, tiszta, kellemes kép fogadja a Vasmegyerre érkező vendéget. Vass úr jól tudja, nincs második első benyomás, előbb a település külseje alapján alkot képet az idegen Vasmegyerről. Választási programjában kiemelte az önkormányzati intézmények zavartalan működésének és fejlesztésének biztosítását. Mint mondja, a község szennyvízproblémáját záros határidőn belül meg kell oldani.

Az önkormányzati bevételek növelése érdekében nemcsak takarékosan gazdálkodnak, hanem keresik a forrásokat, pályázati lehetőségeket is. Az infrastruktúra körébe tartozik a mellékutcák szilárd burkolása, a csapadékvíz elvezetés megoldása, és a közvilágítás korszerűsítése. Szeretnék fejleszteni a jobb napokat látott sportéletet, s jó lenne a falu futballcsapatának esetleges újraindítása is. Korrekt együttműködést alakítanak ki a kisebbségi önkormányzattal.

Vass Imre beszélt arról, hogy mindössze százötven ember sorolható a cigány kisebbséghez. Békés egymás mellett élés tapasztalható a magyarok és a cigányok között, szép, tiszta házakat építenek, a gyerekeiket iskoláztatják, nem ritkák a vegyes házasságok – egyszóval asszimilálódnak.

A községben lévő nagyobb vállalkozásokkal szorosabbra akarja fűzni az együttműködést az új polgármester. Ez egyrészt az anyagi lehetőségek összehangolását, másrészt a külső környezet védelmét jelenti. A közrend, a közbiztonság fenntartása az itt élők nyugalmát szolgálja, s ha lelküket nem zaklatják e fajta konfliktusok, gyönyörködhet a szemük is, hisz a falu külső megjelenését is rendezett utcákkal, virágos előkertekkel, a parkok tisztaságával oldják meg.

Anyagi lehetőségeiktől függően támogatni szeretnék a fiatalok első lakáshoz jutását. S mint arra utalt Vass Imre, a település a mezőgazdaságból él, éppen ezért az önkormányzat felvállalja a kistermelők képviseletét az egyes feldolgozó üzemeknél. A polgármester meggyőződése, hogy esélyt kell adni minden kistermelőnek a nagy cégekkel megvalósított termeltetési és árversenyben. Vass Imre egész tevékenységét a településért érzett felelősség, a gazdaszemlélet és a szolgáltató önkormányzat eszmeisége hatja át.

  (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése