Tanicsár Miklós

Polgármester (1990–2002),

Nyírbogdány

szszb_14-156_tanicsar_miklos.jpgMa szinte elérhetetlennek tűnik a városi cím elnyerése a nyírbogdányiaknak. Pedig vannak, akik tudják, hogy a XIX. században mezővárosként évente hat vásár tartására szerzett engedélyt a település. A falu legnagyobb földesura, Bogdányi János igyekezett minél előnyösebb urbánus jogokat biztosítani a városkának. Testvére, Bogdányi György, ecsedi kapitány-helyettes még a megyei alispáni beosztását is felhasználta Nyírbogdány fejlesztése érdekében. Ma pedig arról beszélgetünk Tanicsár Miklós polgármesterrel, hogy legalább a nagyközségi címet el kellene érni. Ha a jelenlegi és a jövőbeni fejlesztéseket sikeresen befejezik, nem lehet kérdés a nagyközségi cím elnyerése. Szinte paradox az a lehetőség, hogy akár város is lehetne egyazon időben Nyírbogdány.

Tanicsár Miklós Nyírbogdányban született 1938. december 2-án. Édesanyja, lánykori nevén Terdik Amália, mai szóhasználattal háztartásbeli, ám valójában a család összetartásáról és a gyerekek felneveléséről gondoskodott. Az édesapa, idős Tanicsár János megbecsült mesterember, gépészkovács volt a faluban. Amit ő a műhelyben a néhány éves kisfiúnak megmutatott, azt az örkényi mezőgazdasági gépszerelő szakiskolán, mint javítási mesterfogást tanulhatott a már felnőtté érett fiatalember. Sajnos, már egyik szülő sem lehet gyermekei, unokái körében. Három testvér osztozott a szülők szeretetén: Valéria a kereskedelemben dolgozott, János már meghalt. A felesége, lánynevén Halász Zsuzsanna, gyógyszerész, a helyi gyógyszertárat vezeti. Lányuk, Zsuzsanna Ágota, gyógyszerkiadó szakasszisztens.

 A nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Technikum pénzügyi tagozatán érettségizett Tanicsár úr. Az említett gépszerelő szakiskolán szakmát szerzett. Azt követően felsőfokú mezőgazdasági gépészeti technikumot végzett Mezőtúron, majd mezőgazdasági gépészmérnöki diplomát szerzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán. Két évig Gödöllőn dolgozott mezőgazdasági gépszerelőként, majd hazakerült szűkebb hazájába, és a Nyíregyházi Járási Tanács VB Mezőgazdasági és Élelmezésügyi osztályán 19 évig szervezte, koordinálta a mezőgazdasági szövetkezetek gépesítését.

A járási hivatalok megszűnése után a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tanács VB. Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Osztályán dolgozott további 10 évig. 1990-ben, az önkormányzatok megalakulása idején több jelölt közül őt választotta szülőfaluja polgármesternek. Most, a harmadik ciklus, 2002 őszének végén független polgármesterként fejezi be aktív, közéleti pályafutását.

Noha Nyírbogdány a 4-es főút mentén fekszik, egyelőre nem könnyű komoly befektetőt találnia. Elérhető közelségbe került a községben több beruházás, főként ha a megpályázott ipari park címet a Gazdasági Minisztériumtól elnyerik. A falu ugyanis már 2001-ben pályázott ipari park létesítésére, de sajnos sikertelenül. Lehetővé teszi az ipari park kialakítását, az újabb ipartelepítéseket, hogy már az önkormányzatiság első éveiben felismerték, hogy a MOL Rt. telephelye szomszédságában jelentős állami tulajdonban lévő mezőgazdasági terület található,  melyet megvásároltak, és arra egy már működő műanyag-feldolgozó üzemet telepítettek.

Ha elnyerik az ipari park címet, megkezdik a jelzett területen az infrastruktúra kiépítését, melyhez jelentős állami támogatást pályázhatnak meg.

Az ipari parkkal mint lehetőséggel, a kezdő vállalkozóknak is szeretne segíteni az önkormányzat. Természetesen az önkormányzatnak is előnyös, ha a faluban minél több ember rendelkezik stabil munkahellyel. A teljes körű foglalkoztatás, mint lehetőség, egyszer s mind kötelezettség jelenik meg az önkormányzati vezetők terveiben. Nem könnyű munkahelyről gondoskodni még akkor sem, ha a 4-es főút érinti a települést. A 2002. december 5-én Polgárig átadott autópálya-szakasz ismét közelebb hozta az országot Nyírbogdányhoz. De nemcsak az országot, hanem a világot jelentő Európai Uniót is. Mint ismeretes, 2004. május elsejétől Magyarország is teljes jogú tagja lesz az EU-nak. Azok a remények, amelyeket a településen élők régóta dédelgetnek, nagyobb valószínűséggel teljesülhetnek az egyesült Európában. S ehhez egy lépés lehet a már említett ipari park.

Szinte kész tervekkel rendelkezik a falu az ipari park betelepítésére. Első lépésként gabonafélékből etanolt előállító üzemet szándékoznak építeni, mely egyben a környéken megtermelt mezőgazdasági termények feldolgozását segítené elő. A gabonafélék feldolgozása során melléktermékként jelentős mennyiségű takarmány-alapanyag keletkezik, valamint a hulladékhő hasznosítása fóliaházak fűtését, primőr zöldségfélék termesztését tenné lehetővé.

Jelentős eredmény a községben, hogy az elmúlt tizenkét évben minden infrastruktúra kiépült, komfortossá vált a nyírbogdányiak élete.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése