Tóth Ferenc

Jegyző,

Nyírbogdány

szszb_14-158_toth_ferenc.jpgA település önkormányzatának, közelebbről a polgármesteri hivatalnak a vezetője a jegyző. Tóth Ferenccel, Nyírbogdány község jegyzőjével 34 év közigazgatási tapasztalatát összegezhetjük. Ő ugyanis három és félévtizeddel ezelőtt döntött úgy, hogy a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán abbahagyja tanulmányait, és a közigazgatást választja. Aki egy kicsit is ismeri a szocializmusban megszokott felsőoktatási lehetőségeket, bizonyára csodálkozik, hogy egy ilyen fontos főiskolán vette a bátorságot egy ifjú hallgató, és más szakterületen folytatta az életét. Nem kevés bátorság kellett ehhez a lépéshez, ám az eltel idő bőségesen igazolta a döntés helyességét.

Kállósemjénben született 1946. január 8-án. Édesanyja Páll Ilona, ma már nyugdíjas, korábban háztartásbeliként gondoskodott a családjáról. Édesapja, Tóth Ferenc, cipésznek tanult, de állami tűzoltóként a hivatásos szolgálatot választotta. Sajnos, már nem lehet szerettei körében. Viszont olyan szeretettel, lelkesedéssel beszélt a mások életének, biztonságának, javainak megmentéséről szóló hivatásról, hogy Ferencnek a testvére, László szintén a tűzoltó szakmát választotta. Ferencnek a neje, lánynevén Fodor Valéria, a Lanotte Kft. irodáján dolgozik. Házasságukból két gyermek született, Viktória a megyei egészségbiztosítási pénztárnál dolgozik. Az ő férje Nádasdi Attila, a Boksz Kft. művezetője. Két kisfiuk van, Bence 6, Ákos 3 éves. A másik gyermekük Olivér, szociálpedagógus, a megyei illetékhivatalnál vállalt állást. Jelenleg államigazgatási főiskolán tanul. A felesége Tóthné Ferkó Anikó Beáta a megyei munkaügyi központban dolgozik.

Tóth Ferenc először a kállósemjéni növényvédelmi állomáson dolgozott, majd a nagykállói tanácson jegyezte el magát az állampolgárok hivatalos ügyeinek szolgálatával 1968. július elsején. Azóta is örül ennek a lépésnek, mert így megismerkedhetett a nyilvánosságnak azzal a szakterületével, amelyen az emberek a hétköznapi ügyeik során szembesülnek az államhatalommal, a törvényhozással, és a végrehajtással. Érdekes egybeesése a családi történelmének az az elem, hogy a sógora lett Nagykálló tanácselnöke, és akkoriban még nagyon komolyan vették az összeférhetetlenséget. Baktalórántházára nevezték ki a tanács végrehajtó bizottsága titkárának Tóth Ferencet 1982 májusában és 1990. december elsejéig itt látta el ezt a fontos tisztséget.

Amikor az önkormányzatok megalakultak a rendszerváltozás után, Tóth Ferenc is pályázatot nyújtott be Nyírbogdány község jegyzői állására. A családjával időközben Nyíregyházára költözött és szeretett volna közelebb lenni a munkahelyéhez. A pályázatot sikeresnek ítélték, és őt nevezték ki jegyzőnek. 12 éve látja el a közigazgatásnak ezt a nagyon szép, ám ezzel együtt igen nehéz területét.

Tóth Ferenc jegyző úr büszke a munkatársaira. Jóleső érzéssel beszél arról, hogy igen ritka a 30 napos ügyintézési határidő túllépése. Az pedig szinte párját ritkítja, hogy tavaly mindössze egyetlen önkormányzati határozat ellen nyújtott be fellebbezést az ügyfél, ráadásul ezt elutasította a megyei közigazgatási hivatal. 2002-nek lassan a végén járunk, és eddig egyetlen alkalommal sem fellebbeztek a helybeliek az önkormányzati határozatok ellen.

A 4-es főút mentén irigylésre méltónak tűnik Nyírbogdány helyzete. Noha a közlekedés és a település megközelítése előnyösebb, mint a Rétköz kis falvaiban, mégsem elégedettek a bogdányiak. Mint Tóth Ferenc utalt rá, a korábbi években nem volt főtere a falunak, és a rendszerváltozás idején kezdődő leépítések során több százan vesztették el a munkahelyüket Nyírbogdányban és a környéken. A munkanélküliség okozta gondok megoldását egy ipari park létesítésétől várják. Az ingatlanárak viszonylag alacsony szintje vonzza ide a Nyíregyházáról kiköltözőket, a gyártelep egykori szolgálati lakásai ma szépen rendezett kertvárosi részt jelentenek. Itt még több millió forinttal olcsóbban vehet kis, kertes lakást az érdeklődő. Nyírbogdány 16 kilométerre fekszik a megyeszékhelytől, és ennyit a város legtávolabbi részeiről is autózik valaki a munkahelyére.

Jónéhány választást megélt már a jegyző úr, így a 2002 őszén sorra kerülő önkormányzati választás már nem számít újdonságnak. Noha többen szeretnének polgármesterek lenni, azért a reális igény megfogalmazása még némelyiküknél várat magára. Természetesen jó lenne fürdő, szálloda, még városi címre is pályázhatnának, de a realitásokat figyelembe véve még addig bőven adódik tennivaló. Ami öröm a jegyző számára, hogy a munkatársai fontosnak tartják a felnőtt korban is a tanulást, ketten főiskolát végeztek, ketten a Nyíregyházi Főiskola gazdálkodási szakán, ketten a mérlegképes könyvelőin tanulnak.

A tanulást maga a jegyző is szorgalmazta. Az Államigazgatási Főiskolán szerzett oklevelet. Magas szintű szakmai munkáját több alkalommal ismerték el kitüntetéssel. A köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesítette 1998-ban. Bár valójában a községben élők szeretetét, megbecsülését, munkatársai szakszerű tevékenységét és odaadó közigazgatási munkáját, családja támogatását becsüli a legtöbbre.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése