Takács Rita

Főiskolás, élsportoló,

Nyírbogdány, Nyíregyháza

szszb_14-160_takacs_rita.jpgÉsz, erő, ügyesség, szép arc. Ez jellemző a nyírbogdányi Takács Ritára. A megyei sajtó már többször írt róla a sikerei alapján. A megyénket bemutató könyvsorozatban azért szerepel, mert dr. Kovács János nyíregyházi ügyvéd felhívta rá a tollforgató figyelmét.

Az egyik központi lap is írt a sikeres lányról. (A könyvrészlet megírása után kaptuk a hírt: Rita legyőzte cseh ellenfelét és profi Európa-bajnok lett.) A sokat mondó újságcikkben 2002 őszén ez állt: „Nagy érdeklődés előzi meg Szabolcsban a december 11-én Nyíregyházán sorra kerülő kick-box Európa-bajnoki mérkőzést. Ezen a napon ringbe száll a nyírbogdányi Takács Rita és egy cseh lány. Tét a profi Európa-bajnoki cím elnyerése. A várakozást csak fokozza, hogy jelezték: a mérkőzést megtekinti Csehország budapesti nagykövete is.

Rita – aki a Vako női 50 kilogrammos profi világranglista 3. helyezettje – minden nap kemény edzésen vesz részt, szeretné, ha decemberben a csinos derekára csatolnák az Európa-bajnoknak járó övet. A nyírbogdányi lány akár győz, akár veszít, januártól egy még nagyobb megmérettetésre készül: márciusban a világbajnoki cím elnyeréséért küzd majd. A decemberi mérkőzés 7, a márciusi 12 menetes lesz.

Nyírbogdány 18 km-re van Nyíregyházához. Rita innen jár be minden nap a Nyíregyházi Főiskolára azzal a gépkocsival, amelyet a szponzoraitól kapott ajándékba. Persze nemcsak azért kapott gépkocsit, hogy tanulni tudjon, hanem hogy edzésekre is járjon. A szép arcú, kemény öklű lány a főiskola másodéves hallgatója a biológia–környezetvédelem szakon. Állandó szellemi és fizikai edzésben van, ennek köszönheti, hogy tanulmányi átlaga 4,5.

Hogy is kezdődött? A nyíregyházi Építőipari- és Vízügyi Szakközépiskola diákja volt, amikor szórólapokat osztogattak az osztályában. A tenyérnyi propagandaanyagon az volt olvasható, hogy Károly István edzőnél jelentkezhet az, akit a kick-box érdekel. Érdeklődött és megtudta, hogy ez a sportág nem csupán verekedésből áll, itt nemcsak fizikai erőnlétre van szükség, hanem szellemességre, kombinatív készségre, koncentráló készségre. Ezeknek a kifejlesztett tulajdonságoknak nem csak a sportban, a civil életben is hasznát veheti.

Három évvel ezelőtt jelentkezett is az edzőnél, aki mindjárt az első próbán felfigyelt rá. Biztatást, tanácsokat kapott az edzőtől, aztán ment minden, mint a karikacsapás. ő pedig nagy-nagy csapásokat mért az ellenfeleire. Röpke három év alatt híres lett. Legyőzte többek közt a japán, az orosz, a francia, a horvát ellenfelét.

Versenyeredményei a teljesség igénye nélkül: világbajnoki bronzérem és világkupa győztes kick-boxban, világbajnoki bronzérem kung-fuban, Európa-bajnoki bronzérem női ökölvívásban, világkupa ezüstérem és német bajnok, plusz magyar bajnok formagyakorlatban. Takács Rita azt vallja: a küzdősport megtanít elérni a sikert és felemelt fővel elviselni a kudarcot, felállni, ha padlóra kerültünk, tisztelni és sohasem lebecsülni  az ellenfeleket, legyőzni a versenytársakat és főleg legyőzni önmagunkat. Rita három évvel ezelőtt már legyőzte önmagát, december 11-én a cseh ellenfelét akarja legyőzni.”

A röpke újságcikket azzal lehet kiegészíteni, hogy 1999-ben a kung-fu magyar bajnokságon első helyezést ért el. Ebben az évben a kempo versenyen is első lett. Szintén 1999-ben a kung-fu világbajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott, az ökölvívó magyar bajnokságban harmadik lett. A 2000. év is sikereket hozott neki. Többek közt a nemzeti gálán első lett, egy nemzetközi ökölvívó versenyen harmadik helyre került, a Shido-kai karate bajnokság győztese lett, az ökölvívó magyar bajnokságot is megnyerte.

2001-ben a kick-box világkupán a második hely jutott neki, a nemzetközi gálán első volt, a kick-box magyar bajnokságot megnyerte, a Jugoszláviában megrendezett kick-box vb-n harmadik lett. 2002-ben Ukrajnában az Európa-kupa győztese lett, a világkupán is ő volt a legjobb. Egy előterjesztésben ez volt olvasható: „Takács Rita 2002. október 4-én a Hotel Koronában 7 menetes küzdelemben legyőzte a nagyszerűen versenyző román Insperger Gabriellát profi világbajnoki előkészítő mérkőzésen. Takács Rita a Nyíregyházi Farm-Traktor Kick-box SE kiválósága Károly István (Csimpi) élversenyzője az elmúlt években Nyíregyháza városnak olyan sikereket, hírnevet és élményeket szerzett, hogy a tisztelt közgyűlés a Nyíregyháza Város Sportjáért kitüntetést különleges teljesítményéért csak neki adományozhatja.”

Említést érdemel, hogy az Agro-Farm Center Bt. tulajdonosai, Bákány Zsolt és Bákány József jelentős mértékben támogatták és támogatják Ritát. Villantsuk fel a családi hátteret is. Rita édesanyja könyvelő, nagyszerűen gondoskodik a családjáról, az édesapja rokkant nyugdíjas, aki aktív élet után nem rég még szőlőskertet művelt. Nővére szintén diák, a debreceni agráregyetem hallgatója. Rita beírta nevét megyénk és hazánk sport történetébe.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése