Papp Endréné

Polgármester,

Tiszarád

szszn_12-188_papp_endrene.jpgAlig pár kilométernyire fekszik a nemrégiben várossá avanzsált Nagyhalászhoz Tiszarád. A csöppnyi falu azonban ma már szerves része a körzetnek. Köszönhető ez annak a szilárd burkolatú útnak, amelyet pár éve építettek meg a két település között. Tiszarádon azért viszonylag könnyű a közélet dolgaiban eligazodni, mert Papp Endréné személyében hozzáértő, a közösségért minden áldozatot vállaló, ez itt élőkről anyai módon gondoskodó polgármester tölti be ezt a fontos hivatást.

Papp Endréné, Nagy Zsófia, Kisvárdán született ’49. február 23-án. Édesanyja, Gyüre Paula, háztartásbeliként a család összetartozásáért vállalt felelősséget. Édesapja, Nagy Béla, hentes és mészáros mesternek tanult, majd egy kis boltot üzemeltetett a család. Zsófia ikertestvére, Marika, a megszólalásig hasonlít rá. Előfordult, hogy a kemecsei postán dolgozó Marikát nézték polgármesternek. A férje, Papp Endre, helyi önkormányzati képviselő, még a rendszerváltozás utáni első szabad választáson került be a testületbe. Húsz éve gondnoka a református egyháznak: ez idő alatt renoválták a templomot, új harangot öntöttek, és most épül a parókia, ifjúsági gyülekezeti házzal. Házasságukból három gyermek született. Zsolt református lelkész a sály– tibolddaróci gyülekezetben. Felesége, Pappné Szakács Csilla, szintén református pap. Két gyermekük van, Abigél öt-, Anna hároméves. A második gyermek a családban Anikó, ő hitoktató. Vasmegyerre ment férjhez, Szabó Zoltán, a férje, jegyző Beszterecen, Zoltán fiuk kétéves. Tünde református segédlelkész, ez év szeptemberében teszi le papi vizsgáit. A csengeri gyülekezetben szolgál.

A polgármester asszony Kisvárdán a Császy László Gimnáziumban érettségizett 1967-ben. Azonnal a tiszarádi postára helyezték, és 1996-ig itt dolgozott. Korábban tiszteletdíjas polgármesterként látta el a rá háruló feladatokat. A rendszerváltozással egyidőben választották meg először a helybeliek a legmagasabb helyi tisztségbe. 1996-tól már főállású polgármesterként teszi a dolgát.

Az 524 lelkes Tiszarád az elmúlt évtizedekben összesen nem fejlődött annyit, mint az utóbbi évtizedben. 1991-ben felújították az iskolát, tornatermet, vizesblokkot építettek hozzá. Szilárd burkolatot kapott a Petőfi és a Széchenyi utca. 1994-ben hozták létre a köldökzsinórnak minősülő bekötőutat Nagyhalászhoz, a falu természetes vonzáskörzete központjához. Önerőből valósították meg a ravatalozót. 1994 decemberében fejezték be a gázberuházást. 1995-ben jött létre az intézményirányító társulás, amelynek részeként a felső tagozatosok és az óvodások Nagyhalászba járnak, míg az alsósok itthon maradtak Tiszarádon. Pappné reménye szerint az óvodásoknak tagóvodát létesítenek hamarosan, hogy ne kelljen a kicsiket kora reggel felkelteni és buszoztatni sötétben, hidegben.

A szociális területen igen jelentős volt a falugondnoki rendszer létrehozása 1997-ben. Mintegy hatvan idős embernek hordja az ebédet a falugondnok, aki kiváltja a gyógyszereket, beviszi a kisbusszal tévét, mosógépet venni az idősebbeket. Gávavencsellőre a tüdőgondozóba viszi kezelésre vagy szűrésre az embereket, még olyan falubeli is akad, akit a fodrászhoz fuvaroz… A városi szakrendelésekre rendszeres a járat, de még az iskolai versenyekre is a falugondnok hozza-viszi a gyerekeket. A falubeliek igen elégedettek az illető munkájával, sokkal könnyebb, komfortosabb az életük ezáltal.

Az első és a második világháborúban elesett 18–20 tiszarádi polgárnak háborús emlékművet állítottak 1998-ban. A következő esztendőben még egy tanteremmel és vizesblokkal bővítették az iskolát. Megépült egy buszforduló a község központjában.

Nagyhalászba napjában három buszjárat indul, de még terveznek egy negyediket is délelőttre. Ugyanis az okmányiroda, a gyámügy, a családsegítő szolgálat és az építési hatóság a rétközi városban található. Tiszarádon kívül Beszterec, Tiszatelek és Vasmegyer lakossága is Nagyhalászban, a polgármesteri hivatalban éri el legközelebb ezeket a szolgáltatásokat.

Saját címert és zászlót adtak át 2000-ben, s munkájuk elismeréseként vehették át a millenniumi zászlót. Érdekességként említi Zsófika, hogy az 1700-as években 70 nemesi család élt Tiszarádon és mindössze egy (!) jobbágy családot jegyzett fel a krónika.

Tető alá került a faluház, ám a befejezéshez egyelőre nincs pénz. Pedig ebben kapna helyet az idősek klubja, az orvosi rendelő, a szociális konyha és egy számítástechnikai központ. Folyamatban van a szennyvízberuházás, ha a négy környékbeli település megkapja a címzett támogatást, valamint összefognak a helybeli vállalkozók és a polgármesteri hivatalok, akkor a lakosság nagyon olcsón hozzájuthat a legdrágább közműszolgáltatáshoz.

Ha nem kapják meg a támogatást, még csak nem is tudják megmondani, mikorra tervezhetik a szennyvízelvezetést.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése