Dr. Faragóné Bankus Judit

Óvodavezető,

Székely

Sose találnák ki, mi a székelyi óvodában ma megfogalmazott egyik legfontosabb feladat: hát a szülőnevelés! Nem kisebb egyéniség mondja, mint dr. Faragóné Bankus Judit óvodavezető, aki két évtizede irányítja az intézményt. Kezei alatt felnőtt egy generáció, változott a kicsik és nem utolsósorban szüleik felfogása. Mintha nem is a XXI. században járnánk, pereg lelki szemeim előtt a film. Látom, amit az Isten adta tehetséggel és elhivatottsággal megáldott óvodavezető hétköznapi eseményként mesél. Mert horrormese ez a javából…

Egy történet – az élet egy darabkája, és a gondolkodás mintájának vészjósló lenyomata. Mi lesz velünk, ha ez így folytatódik? – ötlik fel bennem.

Judit a szeretetéhségtől szenvedő, amúgy halmozottan hátrányos helyzetű kisgyermekekről beszél. Némelyik nem tudja levezetni a feszültséget, semmiségen dühöng, és ujjait a másik gyermek nyaka köré szorítja. Pontosan úgy, ahogy a filmekben látja. Durva szavakat használnak, harsányak, agresszívek – otthonról hozott konfliktuskezelést produkálnak. Egyszerűen ijesztő a melegszívű óvónőnek, akinek a szeretete, a tanítása, a kedvessége legfeljebb az óvoda kapujáig kíséri a gyereket. Onnan egy másik világba lép, ahol általában nem feltétlenül a jó nyeri el a jutalmát. Ahol hangosabb a vita, csörren a tányér, és nincs pozitív világkép. Van viszont világháló, ahonnan a dübörgő zenétől a vad filmig minden elérhető. Farsangi mulatságukon szinte kockáról kockára lejátszották a Csillag születik-ben feltűnt tehetségek számait.

A szülőnevelés megdöbbentő valósága akkor rajzolódik ki igazán, amikor a „Nekem minden jár!” szemléletre jó pár példát hoz az óvodavezető. Kirándulni vitte a gyerekeket, utaztak aznap autóbusszal, láttak vonatot, autókat, sárkányrepülőt, sokan először ültek – lehet, hogy utoljára? – hajóra. Kaptak ízletes ebédet, s visszahallott olyan panaszt az egyik szülőtől, hogy az ő gyereke csak kétszer repetázhatott?! Érdektelenségbe fulladnak a lelkesen szervezett rendezvények, csak lézengenek a Szülők Klubjának egészségnevelő, táplálkozással, betegségmegelőzéssel, jogi, pszichológiai tanácsadással foglalkozó programjain. Ellenpélda: az óvoda falait egyik dolgozójuk kézimunkája díszíti: van négy évszak és életfa, gyümölcs, madár, mese. Kiállítást érdemelne ez a tárlat.

Téved, aki azt hiszi, hogy a nehézségek kedvét szegnék az örökké optimista óvodavezetőnőnek. A hátrányból igyekeznek előnyt kovácsolni, és kiaknázni a romák kimagasló zenei és ritmusérzékét, tánctudását. Ősztől a Demecseri Művészetoktatási Intézmény táncelőkészítőt tart. Az egyik óvónő tartásjavító tornával segít. Bekapcsolódtak az Országos Integrációs Programba. 2009-ben 1,3 millió, 2010-ben 1,6 millió forintot nyertek, amelyet a gyermekek felzárkóztatására, az óvónők továbbképzésére, valamint fejlesztő játékok vásárlására fordítanak.

Tagjai a Rétközi Óvodaszövetségnek, pár éve a házigazda szerepét töltötték be. Törte is a fejét Faragóné, mivel színesítsék a két napot. A Tiszanagyfalut szülőföldjének tartó Judit meghallotta, hogy ott tartózkodik Törzsök Béla, az óvodapedagógusok körében nagy megbecsülésnek örvendő, idős mester. A gondolatot tett követte, meghívták, elfogadta az invitálást. S milyen ajándékot kapott a legendás Béla bácsi? A legújabb könyvéből énekeltek el gyönyörű dalokat az óvodások. Ünneplő ruhában, kifényesedett lélekkel. Könnyek ragyogtak a résztvevők szemében, mint megannyi apró gyémánt. Jelezve, nincs veszve minden, amíg él a szeretet. A látogatások még néhányszor megismétlődtek, majd egy szép gesztussal zárultak: június elején Törzsök Béla nevét vette fel az 50. születésnapját köszöntő óvoda.

Adni csak az tud, aki maga is gazdag. Nehogy pénzre gondoljanak! Az óvodavezetőnő Balogh Mária (67) nyugdíjas élelmezésvezető és néhai Bankus István (46) lányaként tisztességet, humanitást kapott hozományul.

Megtalálta élete párját dr. Faragó Györgyben, akit szintén tisztel a helyi közösség, úgy is, mint háziorvosát, és mint polgármesterét. Házasságukat két gyönyörű, egymást ikerként szerető lánnyal áldotta meg az ég. Orsolya harmadéves orvostanhallgató, Eszter anglisztikát tanul, mindketten a Debreceni Egyetemre járnak. Fészekmeleg családban nevelkednek, így az élet nehézségeit erős lélekkel gyűrik le.

Fél évszázada csupán gyermekmegőrzőnek hitték az óvodát. Majd jöttek jobb idők, a szülők felnéztek az óvónőkre, megfogadták a nevelési tanácsokat.Ma a társadalom iskolaérett gyerekeket vár el az intézménytől, ám a többségi és a kisebbségi érték- és érdekkülönbségek láthatatlan, de érzékelhető falakat emelnek.

Dr. Faragóné Bankus Judit – férjével együtt – arra tette fel az életét, hogy közösséget varázsoljon az egymást kevésbé ismerő ifjabb és idősebb helybeliekből. Kitartásuk példa értékű. Székely szegényebb lenne nélkülük.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése