Szoboszlai Miklós

Alpolgármester,

Nyírtét

szszb 26 tk Szoboszlai Miklós.jpgRiportalanyunk 1963. augusztus 29-én e helyt született. Édesanyja, Éles Mária 72 éves. Édesapját 77 évesen kellett eltemetniük. Felesége, Tudlik Ibolya a kereskedelemben dolgozik. Házasságuk gyümölcse két fiú: Miklós, aki 23 éves, és református lelkésznek tanul. Öccse, a 18 éves Dénes, Nyíregyházán tanul a Bánki Donát Műszaki Középiskolában.

Szoboszlai Miklós az érettségit követően a Volán Vállalatnál kezdett dolgozni mint közúti személyforgalmi tiszt. A nyírtéti önkormányzatnál tizenkettedik éve végzi munkáját. 1997 tavaszától kezdődően látta el a falugondnoki teendőket.

A község képviselő-testületének 2002-ben lett tagja. Ebbéli tisztségében a szociális bizottság munkájában vett aktívan részt.

Első alkalommal 2006-ban választották meg alpolgármesternek, amit az idei önkormányzati választásokon újfent elnyert. Az 1135 lelkes településen közel kilencszáz szavazót vettek nyilvántartásba, akik közül csak kevesek maradtak távol a közösségi véleménynyilvánítás lehetőségétől.

Az eltelt választási ciklusban több komoly beruházást fejeztek be. Büszkeség érezhető a hangjában, amikor megemlíti a mintegy 165 millió forintos költséggel elvégzett komplett iskolafelújítást. A beruházás eredményeként a kor követelményeinek mindenben megfelelő oktatási intézmény jöhetett létre. Kicserélték a régi bútorokat, korszerűsítették az elavult fűtési rendszert, elvégezték az épület hőszigetelését, parkettát kapott minden tanterem. A közel 130 iskolás az elsőtől a nyolcadik osztályig helyben tanulhat, akik szemmel láthatóan kedvelik a kívül-belül előnyére megváltozott létesítményt. A szép óvodában negyven kisgyermekre vigyáznak az óvónők és a dadusok. Az intézmény konyháján 170 emberre főznek, közülük 20–25 idős ember kap folyamatosan meleg ételt, aminek a térítési díja csupán négyszázhúsz forint naponta. A bevásárlási lehetőségeket egy új piac átadásával bővítették, még az előző választási ciklus idején.

Az életkörülmények javítása céljából 2011-ben szeretnék elkezdeni Napkor, Nyírtét és Apagy közös beruházását, a szennyvízhálózat kiépítését. A munkálatok gesztora Apagy község testülete. A felügyeletet a munkálatok felett egy háromfős bizottság gyakorolja majd. A tervezett beruházás önköltsége nyolcszázmillió, elkészültét követően valamennyi – háromszázharmincnégy – család rácsatlakozhat a központi szennyvízhálózatra. A tervek szerint nem marad ki egy utca sem a csatornázásból.

Másik nagy gondjukon is igyekeznek enyhíteni: ez a közlekedési lehetőségek korlátainak csökkentését jelenti. 3-3 kilométer burkolt út épülhet ki Nyírtét, Sényő és Nyíribrony között. A tervezett költségek ötszázötvenmillió forintra tehetők.

Az önkormányzati testület és a lakosság közös igénye egy idősek klubjának létrehozása, ami bentlakásos lenne. Teszik mindezt azért, hogy az idősek minél magasabb életkor elérésének lehetőségét láthassák maguk előtt a munkában eltöltött hosszú évtizedek után.

Szoboszlai Miklós a település szociális viszonyait említve kiemeli, hogy náluk nincs „cigánykérdés”. Az itt élő egy-két család a falu közösségébe beilleszkedett. Gondjuk viszont az országosan ismert nagy munkanélküliség és a foglalkoztatási lehetőségek beszűkülése. Rendszeres segélyt a családok tizenöt százaléka kap a településen. A Karitász Segélyszervezet évente négy-öt alkalommal jelenik meg Nyírtéten, s mindenkinek adnak valami szükségeset.

Sokat ígérő lehetőség, hogy az egykori tsz telephelyén egy korszerű napelemgyár épülne. A beruházók illetékesei tájékoztatták a képviselő-testületet arról, hogy kb. százhatvan fizikai munkásnak és még százhúsz tevékenységet végzőnek tudnak majd munkahelyet biztosítani. A gyár a környék nagyüzeme lenne, egyben olcsón és környezetbarát módon termelne villamos áramot.

A falu kulturális életének egyik fő eseménye az immár hétéves múltra visszatekintő Veterán Motorostalálkozó és Tájtúra. Nyírtéten gyülekeznek a résztvevők, majd felsorakoznak és tájtúrára indulnak. Közben egy arra alkalmas helyen megebédelnek. A délutáni program fő attrakciója a látványos motoros- bemutató. Azért, hogy minél többen élvezhessék a műsort, földből építettek lelátókat, illetve mozgatható pódiumot is biztosítanak a szervezők. A szokásos hangulatos zenét a református egyházközösség szolgáltatja.

Az alpolgármester úr által elmondottakból kiérződik a közösségért tenni akarók jó szándéka és fejlődésorientált gondolkodásmódja egyaránt. Az anyagi terhek csökkentése végett a képviselő-testület tagjai nem vesznek fel díjazást közösségi munkájukért. Követendő, szép példája ez a személyes felelősségérzetnek és önzetlenségnek. Jó lenne egyre több helyen hallani ugyanezt.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése