Vajdicsné Bodoróczki Mária

Iskolaigazgató,

Nyírtét

szszb 23 csm Vajdicsné Bodoróczki Mária.jpgTalálkozásunk napján éppen farsangra készült a Bónis Sámuel Általános Iskola apraja-nagyja. A levegőben érződött a zsongás, és látható jelei is megnyilvánultak az igazgatónő iránti tiszteletnek és szeretetnek. A gyerekek tízpercenként kopogtak be egy-egy szelet tortával, hogy kedveskedjenek farsang alkalmából.

A harmadik alkalom után Vajdicsné Bodoróczki Mária megjegyezte: „Nagyon őszinte vagyok. Nem tudnék más iskolába elmenni tanítani, mert nagyon erős a kötődésem ezekhez a gyerekekhez. Az ő szeretetük és tiszteletük számomra mindennél fontosabb.” Határozottságot, magabiztosságot sugároz Marika, aki már gyerekkorában is pedagógus szeretett volna lenni. Szülei egyszerű emberek voltak, akik tisztességre, becsületre nevelték gyermekeiket. Egy öccse van. Általános iskolába Nyíregyházán járt. Példaképe az iskolaigazgató, Fodor Géza volt. Mindig történelem–magyar szakos tanár akart lenni, ehhez kiváló pedagógusok segítették. Az általános iskola elvégzése után a Zrínyi Ilona Gimnáziumba jelentkezett általános tagozatra, de kimagasló tanulmányi eredménye miatt a francia nyelvtagozatra nyert felvételt. A mai napig sajnálja, hogy abbahagyta a nyelvtanulást, hisz ebbéli tudását jól tudta kamatoztatni. Érettségi után a Bessenyei György Tanárképző Főiskolára jelentkezett. Levelező tagozaton folytatta tanulmányait, hiszen közben már dolgozott. Tanított Piricsén, Nyírpilisen, Encsencsen. A mai napig szívesen emlékszik vissza ezekre az időkre. Nehéz évek voltak, de szilárdan vallja, hogy egy életre megtanulta a nehezen kezelhető gyerekeket is oktatni, a jóra nevelni.

1985-től dolgozik jelenlegi munkahelyén, Nyírtéten a Bónis Sámuel Általános Iskolában, korábban igazgatóhelyettesként, 2006-tól igazgatóként. Nosztalgiázva beszél úttörővezetői múltjáról, mely 1975-től színesítette mindennapjait. 1989-ig volt az úttörőcsapat vezetője. Hiányolja az akkori közösségi életet, aminek varázsa, fegyelmező ereje volt. Szomorúnak tartja, hogy a mai világban a tanulásnak nincs értéke. Sokat dolgozik azon, hogy megtalálja a megfelelő ösztönzési módot, mellyel motiválni tudja a gyerekeket a tudás elsajátítására. Igényesen készül minden órájára.

Ha kudarc éri, egy ideig mélyen elnyomja, de utána a megoldást keresi. Az igazgatónő folyamatosan képzi magát, több száz tanfolyami órán van túl, és még mennyi várható? 1995-ben az ELTE intenzív történelemtanár-képzésén vett részt. 1996-ban a Megyei Pedagógiai Intézet felkérte, hogy az ember és társadalom műveltségterület hetedik-nyolcadik évfolyamos helyi tantervét dolgozza ki, valamint hogy megyei szinten szaktanácsadói feladatokat lásson el.

1997-ben elkezdte a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-vezetői szakát, ezáltal szakvizsgázott pedagógus lett. 2000-ben felkérték országos szakértőnek történelemből. Hosszú felsorolás következhetne még: a Műszaki Könyvkiadó felkérése az ötödikes részletes helyi tanterv elkészítésétől, a helyi pedagógiai program kidolgozásán át az integrációs nevelési oktatási programig.

Büszkén vallja, hogy iskolájukban, egy felkészült tantestületi team oktat és nevel. Szinte magával ragad, ahogy meséli az intézmény néhány mérföldkövét. Méltán büszke arra, hogy az Apáczai Könyvkiadó bázisiskolája lehettek. Örömet sugároz az arca, amikor a diákok által elért eredményekről számol be. Magyarból és matematikából is az országos átlag felett teljesítenek. Fontos szerep jut az iskolai közösségükben a hagyományoknak is. Szívesen gondol vissza az év elején megrendezett jótékonysági bálra, melyen méltán tükröződött Nyírtét lakosságának összetartó ereje.

Marika elmerengve mesélt erről a napról, és alig észrevehetően még most is elérzékenyült. Mesélt az iskolai versenyekről, melyek mögött komoly munka áll, ezt bizonyítják a kimagasló eredmények. Rendületlenül dolgozik azért, hogy Nyírtéten az iskola megmaradjon.

Meggyőződéssel vallja, ahol elveszik az iskolát, ott az a település meghalt. Munkálkodik folyamatosan azon, hogy a tanulásnak rangja legyen. Az álmai közé tartozik, hogy a településen létrehozzák a szülők akadémiáját, ahol pszichológusok tartanának előadásokat, foglalkoznának a mentálhigiénés problémákkal. Harcol a kollégáiért, nem akarja, hogy létszámleépítésre kerüljön sor. Nagyon kevés szabad ideje van, hiszen a munkából otthonra is bőven jut. Amikor ideje engedi, olvas, néha kötöget. A fiával leggyakrabban az interneten keresztül tartja a kapcsolatot, ő német–kommunikáció szakon szerzett diplomájával Budapesten kamatoztatja tudását. Úgy gondolom, hogy Vajdicsné Marika kedvenc idézete végig kíséri egész életútját, s tanúbizonyságot nyújt a harcról, küzdelemről, melyet igazi pedagógusként vív.

„Nem az a példás hazaszeretet, ha életünk egy völgyben megreked, vizét moszat kuszálja, mélye kásás, a helytállás nem béna helybenállás.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése