Lucza János

Iskolaigazgató,

Kemecse

szszb_11-106_lucza_janos.jpgMúltunk tisztelete adja jellemünk méltóságát – fogalmazza meg életfelfogását Lucza János, a kemecsei Általános Iskola igazgatója. Nemcsak elkötelezett pedagógusként, jó vezetőként ismerik, hanem a helytörténet terén is maradandót alkotott. Nem a világ távoli vidékén kutatja az emberiség még fellelhető nyomait, hanem számára Kemecse, a volt járási székhely, jelenti az élet bölcsőjét. Szereti a földet, melyen szülei megtanították az értelmes és felvállalt küzdelem szépségeire, az itt élő embereket, akik erőn felül küzdöttek településük fennmaradásáért a megyeszékhelytől alig néhány kilométerre.

Lucza János Nyíregyházán született 1949. július 27-én, de valójában Demecsert érezte szülőfalujának. Édesanyja, lánykori nevén Forgács Mária, háztartásbeliként a családról gondoskodott. Édesapja, Lucza János, a demecseri termelőszövetkezet agronómusa, majd a községi tanács elnökhelyettese lett. Nővére, Mária, varrónő. Felesége, Dobronyi Magdolna, szintén demecseri lány, könyvelőnek tanult. Házasságukból két gyermek született, Zoltán vízépítő mérnök, a vízügyi igazgatóságon dolgozik. Viktor a Gábor Dénes főiskola negyedéves hallgatója.

A demecseri gimnázium induló évfolyamán érettségizett ezerkilencszázhatvanhétben. Két év katonáskodás, egy évi csepeli segédmunkásság után 1970 és ’74 között szerzett történelem–orosz szakos diplomát a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Aktív résztvevőként tartották számon a tudományos diákkörben. Már hallgató korában publikált, és hamarosan megnyilvánult érdeklődése a helytörténet iránt. Veretes megfogalmazása szerint a helytörténet azért fontos, mert a nemzetek, társadalmak története, az egyes emberek és a kisközösségek történetének megismerése színesebbé teszi az országok történetét.

A diplomaosztás után azonnal a kemecsei iskolába jött tanítani. 1974 és ’82 között még az úttörőcsapatot is vezette, 82 és ’92 között igazgatóhelyettes, majd 1996-tól ő az iskola igazgatója. Egyik első ténykedése a hétszobás helytörténeti múzeum megalakítása. Felkeresték a falu minden lakosát, és megkérték az embereket, nézzenek körül a padláson, a sublótban, a ládafiában. Ami számukra már lehet, hogy nem érték, az minősülhet még kincsnek a közösség számára. A helybeliek megértették Lucza János kérésének lényegét, és éjt nappallá téve gyűjtötték a relikviákat. Lelkesen adományozták az alakuló gyűjteménynek a fellelt értékeket. Igazi falumúzeum született, amelyet szabad idejében az igazgató úr vezet. Tudatosan törekszik a szabolcsi képzőművészet reprezentánsainak bemutatkozási teret adni. Rendszeresek a képzőművészeti tárlatok, láthattak már az érdeklődők gobelin kiállítást is.

Lucza János a Megyei Honismereti Szövetség alapító tagja. Győrben vehette át a szövetség huszonöt éves fennállása alkalmából adományozott emlékplakettet.

A nevelő-oktató munkát is módszeres alapossággal tudja elképzelni. A 600 tanulóból 140 a cigány származású, s ráadásul ötven tanuló még enyhe értelmi fogyatékosnak is mondható. Éppen ezért egy pedagógiai folyamatban képzeli el a tehetséges, kiváló és a hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozást. Hogy tényleges versenyhelyzetben legyenek a kemecsei gyerekek is, megszervezték számukra a pedagógiai szakszolgálatot. Ennek keretében gyógypedagógus, logopédus, gyógytestnevelő és pszichológus foglalkozik az ilyen jellegű segítséget igénylő gyermekekkel. Etnikai felzárkóztató programot készítettek.

A szakiskolai profil kialakítását is célul tűzték. Halászatot, vadászatot, vízgazdálkodást, környezetvédelmet tanulhatnak majd a gyerekek ebben a rétközi faluban. A Phare-programra benyújtott pályázaton 30 millió forintot nyertek két tanterem felépítésére. A pénz felét használják fel az építkezésre, a másik feléből technikai, technológiai berendezéseket vásárolnak.

A Rétközi Iskolaszövetség – amelyhez a kemecsei iskola is tartozik – igen sokat jelent mind az intézménynek, mind a tanulóknak. Rendszeresen szerveznek tanulmányi, kulturális és sportversenyeket. A szövetség hangolja össze a pedagógusok továbbképzését, számos szakmai információval segítik egymás munkáját. Nyolc éven keresztül az igazgatóhelyettesi munkaközösséget vezette Lucza János. Mint írja a Pedagógiai értékek az iskolában című, a Rétközi Iskolaszövetség által megjelentetett kiadványban: a tantestület mellett ez a szövetség nyújtja számára a legtöbb emberi, szakmai támogatást.

A közélet iránti érdeklődését otthonról hozta magával, és ezt észrevették a falubeliek is. Második ciklus óta tevékenykedik a helyi képviselő-testületben. 1994 és ’98 között a szociális, családügyi és népjóléti bizottság elnöke volt, jelenleg a kulturális, oktatási és sportbizottság aktív tagja. Ezerkilencszázkilencvenhatban „Kemecséért” kitüntető díjban részesítették.

Az igazgató úr szabad idejét a helytörténeti kutatásoknak szenteli.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése