Dr. Gerzon László

Főorvos,

Kemecse

szszb_02-88_dr_gerzon_laszlo.jpgAz az embertípus, aki legjobban tud közeledni a testi és lelki beteg emberekhez egyaránt. Szelíd halkszavúsága, megnyerő modora nyugtatólag hathat a betegeire. A szavaival is tud gyógyítani.

A szelídségét örökölte édesapjától Gerzon Dezsőtől, aki gépész ember volt. Sajnos korán elvesztette a család 1956-ban egy baleset folytán. Édesanyja Orosz Ilona három gyerekkel maradt özvegyen. A legidősebb testvér József ekkor öt éves volt. A szorgalma és tehetsége révén orvost nevelt belőle az édesanyja. Ma Vásárosnaményban feleségével, dr. Mikola Ilonával gyakorló orvosok. Három gyermekük van.

Mária nővére Nyíregyházán óvónő. Házassága neki sem lett felhőtlen. Férjét áramütés érte és baleset folytán, fiatalon meghalt. Anyja sorsa vele is megismétlődött. Abból a házasságból Gábor már harmadikos gimnazista. Újra férjhez ment, Vezse Árpádhoz. Közös gyermekük Máté.

Egy szusszanásra a tragédiákat és a velejáró nehézségeket elég volt végighallgatni. Pihentetőül László és családja is sorra kerül, ki most egyben házigazda. A törékeny, mindig mosolygós szemű bájos feleség, a szép orvosi szolgálati lakásban fogadja a vendéget. Nemes Éva, ki Nyíregyházán született, s óvónőként dolgozik Kemecsén. Boldog, mert a szakterületén az angoltudását is továbbadhatja a kemecsei óvodásoknak.

Atmoszférája van a lakásuknak. A fehér bútorzat, a világos fal, a tágas ablakok árasztják a fényt. De az igazi fény a szemünknek a három gyermekük. Lacika ötödik osztályos, szorgalmas, szerény diák. Viktor mozgékony. Rita talán a két fiútestvér keveréke. Látni nagy öröm, ahogy egyetértésben játszanak a szőnyegen a sok játék között.

Milyen úton jutott el idáig dr. Gerzon László főorvos? „Két fontos szálon függött az élete” − hangzik válasza. Egyik a szülői hatás. Apjától örökölte a pontosságot. Az édesanyjától árvasága révén a dupla szeretetet és a tripla gondoskodást. Szépen fogalmazza a kapcsolódását. Egyszerű, de a legnagyszerűbb édesanya az övé. Nagy és nehéz sora volt. A másik házassága is zátonyra futott, mert férje Papp István harminchét évesen leukémiában halt el. A fiuk, István, Egerben él családjával, jogász lesz. Mi kell még ehhez? A hite, a családért érzett felelőssége nem engedte még pislákolni sem az anyai szívben lévő mécsest, égni kellett. Munkát vállalt és kapott. Négy gyermekét diplomás emberré nevelte. Két fia orvos lett. Ez nagy elégtétel a sorstól.

A szükség nagy úr, szögezi le röviden. Édesanyja éjt nappallá téve dolgozott. Este fagyban, sárban ért haza a Ricsikáról. Néha a kerékpárját a hátán hozta, mert vagy a nagy hótól, vagy az embermarasztaló beregi sártól eldugultak, nem forogtak. Mi gyerekek gyorsan megtisztogattuk a fontos járművet, mert kora reggel újra szükségvolt rá.

Ez úgy tűnik most már, mintha csak mese volna, de kemény, megélt valóság volt.

Hogyan emlékszik vissza gyermekkorára? Becsületesen és sokat kellett tanulni. Ilyen volt az általános iskolában, de a gimnáziumban Kisvárdán a Császyban, ahol ezerkilencszázhetvenháromban érettségizett, és ő is az orvosi pályát választotta.

Debrecenben 1980-ban doktorrá avatták. A másik szál a választott és szeretett szakmája.

Az egyetem elvégzése után a nyíregyházi megyei kórház szülészeti osztályára került alorvosnak. Szűkös körülmények között laktak. A nagy lakáshiány miatt dönteni kellett, a kórházi és a körzeti orvosi állás között. Döntöttek. Így került Kemecsére 1982-ben körzeti és háziorvosnak.

Volt idő, hogy három orvos munkáját kellett ellátni eleinte. Szabadságra sem mehetett, mert nagy volt az orvoshiány.

Ma ez a helyzet már ideálisan megváltozott Kemecsén. Elkészült az egészségügyi központ, melynek intézményvezető főorvosává őt nevezték ki. Az egészségügy egy reprezentatív objektumban dolgozik és európai szintű műszerezettséggel bír. Korszerű ügyeleti szisztémát valósítottak meg.

Számítógépen van feldolgozva a körzetéhez tartozó minden betege. Ez évben várhatóan a számítógép rendszer össze lesz kötve a Megyei Kórházzal, és előre napban, valamint órában program szerint egy-egy beteg bejelenthető Kemecséről. A körzethez tartozó betegeknek így nem kell egész napot eltölteni a rendelőben. Ez a gyógyító munkában is nagy hatást fejt ki a betegeikre.

Korszerű szemléletre vall az az eszmefuttatása, hogy a gyógyításban a megelőzést tartja legfontosabb feladatnak.

Hogyan piheni ki a fáradtságát? Szenvedélyes vadász és horgász. Szereti a természetet. A parkosítás, gyepkultúra környezetében ezt szolgálja.

Tervei? A Szív Alapítvánnyal karöltve amerikai típusú betegellátáson fáradoznak ez évben. Kemecse egészségügye így a 21. század színvonalán jelenik meg.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése