Fohsz Józsefné

Iskolaigazgató,

Kék

szszb_15-104_fohsz_jozsefne.jpgKét végén égeti a gyertyát Fohsz Józsefné, született Fekete Valéria, a kéki Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója. Ízig-vérig pedagógus, bár hosszú ideje nemcsak a katedrán oktatja a gyerekeket, hanem a kartársainak is jelentős mértékben nyújt segítséget, mint a Megyei Pedagógiai Intézet vezető szaktanácsadója. Mindkét állást hivatásként gyakorolja, s teszi mindezt anyai szeretettel. Amit nem lehet megrendezni: az iskola folyosóján a tanulók nagy örömmel köszöntik az igazgató nénit.

Nyírbogdányban született 1949. július 18-án. Édesanyja, Mező Ilona, háztartásbeliként gondoskodott a családról, ma már 83 éves. Édesapja, Fekete József, igen korán, ezerkilencszázhatvanban meghalt.

Két lánytestvére van, Margit és Irén, mindketten tanárok, és már nyugdíjasok, ők otthon maradtak a szülőfaluban, Nyírbogdányban. Férje, Fohsz József, építésztervező, a MOL nyírbogdányi üzemében dolgozta le az életét. Házasságukból két leány született: Gyöngyvér itt tanít a kéki iskolában, pedagógia–technika szakos tanár, és újabban mérésmetodikusként végzett, hogy a minőségbiztosítást szakszerűen gyakorolja. Emőke lányuk a nyírbogdányi Sion Szeretetotthonban gazdasági vezető. Ő már férjhez ment, házastársa Juhász Tibor, vízügyi technikus, vállalkozó.

A Zrínyi Ilona Gimnázium francia tagozatán érettségizett 1968-ban. Ezután a nyíregyházi tanítóképző főiskolán tanító szakos oklevelet szerzett, majd magyar nyelv és irodalom szakon folytatta tanulmányait. Érdekes időszak kezdődött az életében 1979-ben: a Megyei Pedagógiai Továbbképző Központban szakfelügyelő lett. Sokat köszönhet Görbedi Miklósnak, aki huzamosabb időn át vezető szakfelügyelőként segítette a kartársak tevékenységét. Tőle tanulta meg az igazi szakmaszeretetet, és a pedagógusokkal történő bánásmódot. Fohszné tőle vette át a vezető szaktanácsadói munkakört ezerkilencszáznyolcvanötben.

Egy életen át tanulni szükséges a pedagógusnak, vallja Fohszné Valika, hiszen adni igazából az tud, aki bőséges munícióval rendelkezik. Éppen ezért elvégezte a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen a pedagógia szakos előadó képzést, majd a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szövegtant tanult.

Nemrégiben pedig sikerrel diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-vezetői kurzusán. Több könyvet írt, főként megyei, helyi irodalmi anyagokat állított össze a kerettantervi követelményekhez.

A kéki iskola kényelmes elhelyezést nyújt a 250 gyermeknek, ezzel együtt a növekvő iskolai létszám miatt újabb épületrésszel bővítik az intézményt. Szemre is tetszetős intézményi központ alakult ki, hisz a jelenlegi iskolaépületben kap helyet a tornaterem, színházterem, megvalósításra vár a 300 adagos konyha és ebédlő. A mennyiségi fejlesztéssel párhuzamosan minőségi előrelépésnek is tanúja lehet a helyi önkormányzat, a tantestület, és a szülői munkaközösség. Ennek szép példája, hogy első, második osztályban megszervezték az egész napos oktatást. Két idegen nyelvet tanítanak a nyelvi laborban: németet és szakköri formában angolt. Igen népszerű a nyolc művészeti csoport, jelenleg népi táncot, furulyát és képzőművészetet sajátíthatnak el az érdeklődők. A 250 iskolás 60 százaléka jár ezekre a foglalkozásokra. A szülők jó részének esélye sem lenne művészeti oktatásban gondolkodni, ha az iskola nem biztosítaná ehhez a feltételeket. Már pedig segíteni mindenáron szeretnének, hisz a szülők közt igen sok a munkanélküli, ezért ők is és a gyerekek is örülnek, hogy ingyen kapják a tankönyvet, és nem kevés segélyt folyósítanak az iskolások szüleinek. Tovább nehezíti a helyzetüket, hogy az iskolások közül 66 gyerek roma származású, és 66 a hátrányos helyzetűek száma. Nemcsak szociális, hanem egészségügyi hátránnyal is meg kell küzdeniük a tanulóknak, például mozgássérültek, enyhén értelmi fogyatékosak, és egy középsúlyos értelmi fogyatékos kisfiú is jár az iskolába.

Fohszné öt éve szakértőként is tevékenykedik: tanügyi igazgatásból, valamint magyar nyelv és irodalomból szerezte meg erre a képesítést. Régóta vizsgálja az értő olvasást, így a diszlexia, diszgráfia mérése korai életszakaszban elkezdődhet. Az igazgatónő meg van arról győződve, hogy csak teljes értékű képességfejlesztéssel érhetnek el eredményt. A korai fejlesztésnek tudható be, hogy egyre több gyerek kerül be az Arany János tehetséggondozó programba. A nyolcadikosok fele gimnáziumban, szakközépiskolában folytatja tanulmányait. Céljaik elérésében sokat segít az iskolabarát önkormányzat. Két alapítványt is létrehoztak, mindkettő a kéki gyerekek érdekeit szolgálja. A nemrégiben tartott jótékonysági bál igazolta a szülők áldozatkészségét. Volt olyan cigány szülő, aki vállalkozó: 40 ezer forintot adományozott iskolának.

Fohszné szabadidejében egészséges életmódot folytat, naponta úszik, kirándul, kikapcsolódásként az önkormányzat oktatási bizottságának külső tagja.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése