Dr. File János

Családorvos,

Kék

szszb_16-58_dr_file_janos.jpgHa nem gyógyítod a lelket, akkor gyógyítsd a testet! – ezzel bocsátotta útjára az édesanyja a gyereket pályaválasztás előtt. Fél évszázad telt el azóta, és dr. File János, Kék családorvosa, egyetlen pillanatra nem bánta meg, hogy az orvosi hivatást tette meg életcéljának. Még ma is praktizál, a megyében az alapellátásért felelős szakfőorvos.

Orosi születésű, 1933-ban jött a világra Szakács Mária óvodai dajka és File György gyári munkás családjában. Két húga van, Ráb Györgyné, Marika az Állami Biztosítótól, Éva a polgármesteri hivataltól ment nyugdíjba. Felesége, lánynevén Treszkó Borbála, orvosírnok. Két fiuk született, György baleseti sebész, sebész, most háziorvosi rezidens. Az édesapjától veszi át a praxist 2004-ben. János, a kisebbik fiuk, ő a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási osztályán előadó, tanácsos. Négy unoka, Györgyi, György, Zsuzsanna és János teszi teljessé a családot.

A Debreceni Orvostudományi Egyetemen átvett diploma után Beregsurányban gyógyította először a betegeket, majd ezerkilencszázhatvantól Kéken generációk tagjait kíséri el bölcsőtől a koporsóig. Gyógyítja testüket, ápolja lelküket, vezeti őket a család barátjaként, orvosaként. Alpolgármesterként pedig azon fáradozik, hogy a kékiek szociális jólétben, magas szintű szolgáltatásokat vehessenek igénybe. A közélet iránti érdeklődése jóval régibb keletű. Tizenhat évig tanácstag, majd 1990-től önkormányzati képviselő. Mint File doktor úr mondja: akkor érzi jól magát, ha nagyon sokat dolgozhat, ha azzal a jóleső érzéssel telnek a napjai, hogy mindent megtett a falubeliekért.

Ezt az átlagon felüli szorgalmat, az odaadást szakmai körökben is jól tudják File doktorról. A 90-es évektől a megyében elsőként szervezték meg a szűrést. Manapság is megvan ennek a folytatása, hisz a krónikus betegeknek nem kell olyan gyakran bebuszozniuk Nyíregyházára a különböző gondozókba. Helyben leveszik a vért, és abból megállapítják a pillanatnyi helyzetét a betegnek. Aki akar, szintén élhet ezzel a lehetőséggel. Mint File doktor úr elmondja: szófogadók a helybeliek, igyekeznek a kor követelményeihez igazodó tanácsokat megszívlelni. Igaz, bő 40 éve még nem volt friss hús, hiányzott a fagyasztószekrény és szinte csak a füstölt húsok jöhettek szóba. Mára elfogadják az emberek, hogy a füstölt húskészítmények ártalmasak az egészségre.

Bármennyire is hallgatnak az orvosra a kékiek, azért a fő halálozási okok itt is a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és a cukorbetegség miatt következnek be. Kéken, akárcsak az ország majdnem minden településén, az emberek hétköznapjait megnehezíti a hajszolt életmód, a stressz elvégzi szervezetromboló hatását. Korábban teljesen ismeretlen tünetekkel, a testet, lelket megbetegítő jelenségekkel kényszerül megküzdeni a családorvos.

Szintén a helytelen életmód számlájára írható a kóros elhízás. Szerencsére azért látja az orvos a korszerű táplálkozás iránti igény megjelenését, ma már egyre több háziasszony iktatja az étrendbe a zöldséget, a gyümölcsöt. Nem annyian sütnek, főznek disznózsírral, mint korábban. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a tisztaszoba kultusza helyett nagyobb gondot fordítanak a hétköznapok kényelmére, higiénikus lakáskultúrára. Nyomon követhetők a tisztaság, az egészségkultúra, a lakáskultúra megteremtésére tett erőfeszítések.

File János mindig azt kereste, hol tehet a legtöbbet a gondjaira bízott emberekért. Ezért nem meglepő, hogy az 1970-es tiszai árvíznél az egészségügyi mentesítést irányította. Később pályázatok sorát készítette el, hogy központi pénzek érkezzenek a helyi feladatok megvalósításához. Erre manapság is nagy szükség van, hisz a fontos feladatokhoz gyakorta kevésnek bizonyulnak a helyi források, és azt ki kell egészíteni központi támogatással. Az orvosi szakmai egyesületekben fontos tisztségeket töltött be. Például a Magyar Orvosi Kamara megyei etikai bizottságának nyolc éven át volt a tagja.

Előadásokat tartott az orvosi kongresszusokon, tudományos üléseken. A magas vérnyomással foglalkozó kongresszuson, Kisvárdán, a kollégák előtt összegezte szakmai tapasztalatait.

File doktor úr nagyon elégedett ember. Élete három fontos területhez kapcsolódik: a család, a szakma és a közélet – és úgy véli, mindhárom területen sikerült álmait valóra váltani. Számtalanszor hívták fontos beosztásba, magas pozícióval járó hivatalokba. Elment, megnézte és visszajött. Az egyik főorvos kérdésére csak annyit válaszolt: „Itt tudom, hol van a villanykapcsoló, ha éjszaka belépek egy beteg házába. Ha pedig keresem a pácienst, nem a házszámot nézem, hanem azt, hogy megvan-e három fenyőfa a ház előtt? Az otthonosság érzése adja azt a biztonságot, az emberek szeretete és megbecsülése azt az erőt, ami a pályához és Kékhez köt, immár 42 éve, eltéphetetlenül.”

Kiváló Orvos, Kék díszpolgára, a Pro Sanitate elismerés kitüntetettje. Ember, csupa nagybetűvel.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.

5 hozzászólás

 • Koós Istvánné says:

  Nagyon tisztelem a munkájáért. Bármikor fordultunk hozzá segítségért éjjel -nappal soha nem mondta “lejárt a műszakom” , hanem kedvesen , bármilyen fáradt volt is segítséget nyújtott. Nem találkoztam még ilyen segítőkész emberrel , mint ő. Minden tiszteletem és nagyrabecsülésem , hogy szó szerint értelmezte az eskütételét amikor orvossá avatták .Nem lesz még egy ilyen!!

 • Papi Zoltán tiborné says:

  Segítőkész ,lelkén viseli a betegeit .
  A legjobb orvos .

  • Simon Józsefné says:

   A legnagyobb tiszteletre méltó! Aki ismeri/ ismerheti, mind így vélekedik Róla. Emberileg, szakmailag egyaránt kiváló EMBER!

 • tothjozsef says:

  Valóban fantasztikus ember besztereci gyerekként kaptuk tífusz elleni oltást az iskolába a karcolást . Jó humorú mindenkihez volt egy szava orvos volt. A fogat érzéstelenítő nélkül úgy kihúzta.hogy meglepődni sem volt idő.gyönyörű pályafutást tudhat magáénak. Isten éltesse.hosszú mentális egészségben. Tóth József. 2019.11.17

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló