Dr. File János

Családorvos,

Kék

szszb_16-58_dr_file_janos.jpgHa nem gyógyítod a lelket, akkor gyógyítsd a testet! – ezzel bocsátotta útjára az édesanyja a gyereket pályaválasztás előtt. Fél évszázad telt el azóta, és dr. File János, Kék családorvosa, egyetlen pillanatra nem bánta meg, hogy az orvosi hivatást tette meg életcéljának. Még ma is praktizál, a megyében az alapellátásért felelős szakfőorvos.

Orosi születésű, 1933-ban jött a világra Szakács Mária óvodai dajka és File György gyári munkás családjában. Két húga van, Ráb Györgyné, Marika az Állami Biztosítótól, Éva a polgármesteri hivataltól ment nyugdíjba. Felesége, lánynevén Treszkó Borbála, orvosírnok. Két fiuk született, György baleseti sebész, sebész, most háziorvosi rezidens. Az édesapjától veszi át a praxist 2004-ben. János, a kisebbik fiuk, ő a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási osztályán előadó, tanácsos. Négy unoka, Györgyi, György, Zsuzsanna és János teszi teljessé a családot.

A Debreceni Orvostudományi Egyetemen átvett diploma után Beregsurányban gyógyította először a betegeket, majd ezerkilencszázhatvantól Kéken generációk tagjait kíséri el bölcsőtől a koporsóig. Gyógyítja testüket, ápolja lelküket, vezeti őket a család barátjaként, orvosaként. Alpolgármesterként pedig azon fáradozik, hogy a kékiek szociális jólétben, magas szintű szolgáltatásokat vehessenek igénybe. A közélet iránti érdeklődése jóval régibb keletű. Tizenhat évig tanácstag, majd 1990-től önkormányzati képviselő. Mint File doktor úr mondja: akkor érzi jól magát, ha nagyon sokat dolgozhat, ha azzal a jóleső érzéssel telnek a napjai, hogy mindent megtett a falubeliekért.

Ezt az átlagon felüli szorgalmat, az odaadást szakmai körökben is jól tudják File doktorról. A 90-es évektől a megyében elsőként szervezték meg a szűrést. Manapság is megvan ennek a folytatása, hisz a krónikus betegeknek nem kell olyan gyakran bebuszozniuk Nyíregyházára a különböző gondozókba. Helyben leveszik a vért, és abból megállapítják a pillanatnyi helyzetét a betegnek. Aki akar, szintén élhet ezzel a lehetőséggel. Mint File doktor úr elmondja: szófogadók a helybeliek, igyekeznek a kor követelményeihez igazodó tanácsokat megszívlelni. Igaz, bő 40 éve még nem volt friss hús, hiányzott a fagyasztószekrény és szinte csak a füstölt húsok jöhettek szóba. Mára elfogadják az emberek, hogy a füstölt húskészítmények ártalmasak az egészségre.

Bármennyire is hallgatnak az orvosra a kékiek, azért a fő halálozási okok itt is a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és a cukorbetegség miatt következnek be. Kéken, akárcsak az ország majdnem minden településén, az emberek hétköznapjait megnehezíti a hajszolt életmód, a stressz elvégzi szervezetromboló hatását. Korábban teljesen ismeretlen tünetekkel, a testet, lelket megbetegítő jelenségekkel kényszerül megküzdeni a családorvos.

Szintén a helytelen életmód számlájára írható a kóros elhízás. Szerencsére azért látja az orvos a korszerű táplálkozás iránti igény megjelenését, ma már egyre több háziasszony iktatja az étrendbe a zöldséget, a gyümölcsöt. Nem annyian sütnek, főznek disznózsírral, mint korábban. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a tisztaszoba kultusza helyett nagyobb gondot fordítanak a hétköznapok kényelmére, higiénikus lakáskultúrára. Nyomon követhetők a tisztaság, az egészségkultúra, a lakáskultúra megteremtésére tett erőfeszítések.

File János mindig azt kereste, hol tehet a legtöbbet a gondjaira bízott emberekért. Ezért nem meglepő, hogy az 1970-es tiszai árvíznél az egészségügyi mentesítést irányította. Később pályázatok sorát készítette el, hogy központi pénzek érkezzenek a helyi feladatok megvalósításához. Erre manapság is nagy szükség van, hisz a fontos feladatokhoz gyakorta kevésnek bizonyulnak a helyi források, és azt ki kell egészíteni központi támogatással. Az orvosi szakmai egyesületekben fontos tisztségeket töltött be. Például a Magyar Orvosi Kamara megyei etikai bizottságának nyolc éven át volt a tagja.

Előadásokat tartott az orvosi kongresszusokon, tudományos üléseken. A magas vérnyomással foglalkozó kongresszuson, Kisvárdán, a kollégák előtt összegezte szakmai tapasztalatait.

File doktor úr nagyon elégedett ember. Élete három fontos területhez kapcsolódik: a család, a szakma és a közélet – és úgy véli, mindhárom területen sikerült álmait valóra váltani. Számtalanszor hívták fontos beosztásba, magas pozícióval járó hivatalokba. Elment, megnézte és visszajött. Az egyik főorvos kérdésére csak annyit válaszolt: „Itt tudom, hol van a villanykapcsoló, ha éjszaka belépek egy beteg házába. Ha pedig keresem a pácienst, nem a házszámot nézem, hanem azt, hogy megvan-e három fenyőfa a ház előtt? Az otthonosság érzése adja azt a biztonságot, az emberek szeretete és megbecsülése azt az erőt, ami a pályához és Kékhez köt, immár 42 éve, eltéphetetlenül.”

Kiváló Orvos, Kék díszpolgára, a Pro Sanitate elismerés kitüntetettje. Ember, csupa nagybetűvel.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése