Farkas Lászlóné

Vezető óvónő,

Kék

szszb_14-110_farkas_laszlone.jpgCsöppnyi falu a 4-es főút közelében, ám igazán csak az leli meg, aki kiismeri magát a mellékutak labirintusában. A községben zömében új vagy felújított házak, rengeteg virág díszíti az előkerteket. Napközben alig látni embert, noha Farkas Lászlóné született Vass Gyöngyi szerint igen sok a munkanélküli. Ő igazából minden kékit ismer, hisz 1948. október 17-i születése óta itt él. A szülőfalu nyújtja neki a biztonságot, a megélhetést, élete kiteljesedését, és ajándékozza meg a közösségnek nyújtható örömmel.

Szőke Etelka háztartásbeli édesanya és Vass Béla ács családjában született, sajnos, a szülei már nem gyönyörködhetnek gyermekeik, unokáik boldogságában. Testvérei Sándor, ácsnak tanult, Ildikó szintén óvónő lett, Nyíregyházán foglalkozik a gyerekekkel. Férje Farkas László, 43 évi szolgálat után a MOL-tól vonult nyugdíjba. Gyermekeik közül László háztartási gépszerelő, de jelenleg diszpécser, a neje Lakatos Mónika, fiaiak a 7 éves Dániel és a 3 éves Márkó. Tibor fiuk a debreceni agrártudományi egyetemen ötödéves.

A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tett érettségi után férjhez ment, családot alapított, és eldöntötte: Kéken éli le az életét. Harminchárom éve, hogy belépett a helyi napközi otthonos óvodába, első munkahelyére. Elvégezte Nyíregyházán a főiskola óvónői szakát, volt megbízott vezető, majd 1990-től, az önkormányzatok megalakulása után az első önálló óvoda vezetője lett.

Szakmai programjuk egyik fontos eleme az egészséges életmód kialakítása. A helyi nevelési programban rögzítik ezeket a feladatokat, ebben minden fontos dolognak szerepet szánnak, úgy, mint az étkezés, a testedzés, a higiénés és életmódbeli szokások kialakítása. Tudatosan tervezik az óvoda helyiségeinek és udvarának tisztántartását.

Az érzelmi és a társas kapcsolatok, a jó közérzet, a megfelelő magatartás és ezzel kapcsolatos szokások rögzítése nagyon fontos. A gyermekek beilleszkedése és szociális fejlődése a három év alatt kiemelt szerepet kap. Az óvodai program az értelmi fejlesztést komplex módon képzeli el. A tevékenységi formák közül a játék és a környezet megismerése, szeretete, védelmi kiemelt hangsúllyal szerepel. Mint azt Farkasné aláhúzza: a játék mint tevékenységi forma az óvodai életben a személyiségfejlesztés legfontosabb lehetősége. A nevelőtestület az indirekt játékirányításra törekszik. A játék feltételeinek biztosítása, a játékformák tartalmi gazdagítása, a rend és a versenyszellem alakítása szintén a gyermeki fejlődést szolgálják. A sokoldalú tervezés a játékfajtákon túl kitér a barkácsolás és bábozás, a dramatizálás személyiségfejlesztő hatásaira is.

Olyan óvodai légkört akarnak kialakítani, mely szeretetteljes kapcsolatokon alapszik, amely biztonságot nyújt a gyerekeknek. Egyúttal megismerteti őket az emberi és a természeti értékekkel, megajándékozza azzal az élménnyel, hogy fogékonynyá váljanak a jóra, a szépre.

A 75 személyes óvodában jelenleg 113 kisgyermeket foglalkoztatnak a 3 csoportban. A 6 óvodapedagógus szakszerű tevékenysége révén érik el a pedagógiai programban megfogalmazott célokat. Helyettesére, Szabó Lászlónéra teljes mértékben számíthat. Emellett a helyi étkeztetést is az óvoda oldja meg. Naponta 360 személyre főznek.

Bár alapítványt még nem hoztak létre, jótékonysági bált már kétszer is rendeztek. Pontosabban teadélutánnak hívják, ami a szülők részvételét jelenti, akik támogatják az óvodai fejlesztést egy, a számukra elfogadható összeggel.

Sokat beszélgetnek a szülőkkel arról, hogy ők mit szeretnének az óvodában pluszfoglalkozásként. Gyöngyike elmondja, hogy lenne, persze, igény táncra vagy idegennyelv-oktatásra, de az első, második osztályban ennek nincs folytatása, ezért nem igazán érdemes ezeket megszervezni óvodai keretek között. Azzal érik be, ami a reális lehetőség, például a Bozsik-programban focizhatnak a kicsik is, logopédus jár ki Nyíregyházáról. Szeretnék bővíteni, korszerűsíteni az intézményt. Nagyon látszik, hogy 12 éven át társközség óvodájaként láthatták el a gyerekeket. A fejlesztés érthető (?), de nem elfogadható okokból Demecserben valósult meg. Most, amikor helyi önkormányzati és állami forrásokból oldják meg a tennivalók finanszírozását, szeretnék sikerrel alkalmazni a minőségbiztosítást, játékos matematikát adni a kicsiknek, és megteremteni a feltételeket a testi, értelmi, érzelmi neveléshez. Mint Farkasné mondja: az önkormányzat gyermekbarát, elvárja azt, hogy az óvoda vegyen fel mindenkit, aki 3–7 éves korban az intézményi nevelést választja. Legfontosabb céljuk, hogy iskolaérett, fegyelmezett, a társadalmi igényeket, a közösségi elvárásokat tiszteletben tartó gyerekek hagyják el az óvodát.

Nyolc éven keresztül önkormányzati képviselőként szolgálta a szűkebb közösség érdekeit Farkasné. Mint életútja bizonyítja, családjában, az óvodában és az önkormányzatban egyaránt a mások segítését, a közösség szolgálatát végzi, a gondjaira bízottak legnagyobb megelégedésére.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése