Bobik Jánosné

Nyugalmazott pedagógus,

Kék

szszb_15-102_bobik_janosne.jpgHa valakiről elmondható, hogy a falu lelkének számít, sokszorosan igaz ez a megállapítás Bobik Jánosné, született Józsi Margitra. Sok mindenben történelmet csinált Kéken. Bár nem kéki születésű, azért már ide tartozónak érzi magát. Ő írta a településről a község 730 éves fennállása alkalmából a monográfiát. Mint mondja: Kék község életében azért meghatározó a kék szín, mert a legenda szerint a boldogság kék madara itt hullatta el a tollát. Prózaibb magyarázatot is találtak a kutatók a településnév eredetére: a környéken hatalmas, mocsaras területek találhatók, és a majdnem egybefüggő vízfelület kékesen csillogott. Tény az, hogy a címer, amelyet szintén Bobik Jánosné álmodott meg, felső részében a kék madarat, alatta a halat, és mellette a hullámokat ábrázolja.

Dögén született 1940. március elsején Bobik Jánosné. Édesanyja, lánynevén Szónok Julianna, földműves volt, és a nagycsalád összetartását, a gyerekek felnevelését tartotta ars poeticájának. Édesapja, Józsi Bernát, szintén földműveléssel foglalkozott, sajnos már egyik szülő sem él. Négy testvér ülte körül a családi asztalt, a legidősebb, Bertalan szintén nem él, Etelka háztartásbeli, Erzsébet nyugdíjas tanítónő, Margit a legfiatalabb. A férje, Bobik János, nyugalmazott építéstechnikus. Egy gyermekük született, János, a helyi könyvtár vezetője, és a képviselő-testület tagja, szinte anyjától vette át a közéleti megbízatást. Most a helytörténeti bemutatóterem fotóanyagát készíti és rendezi.

A kisvárdai leánygimnáziumban érettségizett Józsi Margit. A nagy múltú egri pedagógiai főiskolára jelentkezett, földrajz–rajz szakon szerzett diplomát ezerkilencszázhatvanegyben. Ekkor lépett be élete első munkahelyére, a kéki általános iskolába, és harmincöt évnyi szolgálat után innen vonult nyugdíjba ezerkilencszázhatvanhatban. Végigjárta a ranglétrát, tanított a felső tagozaton, majd tizenöt évig igazgatóhelyettesként, három évig pedig igazgatóként látta el a feladatokat.

Margitkát első pillanatban a szívébe zárja mindenki. Olyan kedvességgel, szerénységgel, és őszintén beszél, hogy magunk előtt látjuk a tanítványaiért izguló pedagógust, a község történelmét kutató amatőr helytörténészt. Mint megjegyzi, szinte véletlenül csöppent a helytörténeti kutatás sűrűjébe. Elődje, Márton Ferenc, amatőr régész, nagy lelkesedéssel járta a Kék környéki ásatásokat, gyűjtötte az emlékeket.

Amikor nyugdíjba ment, Margitka néni pedagógusi és erkölcsi kötelességének tartotta folytatni a megkezdett tevékenységet. Hónapokon át igen sokat dolgozott, elbeszélgetett a helyi idősekkel, forgatta dr. Nyárády Mihály néprajzkutató Kékkel kapcsolatos kiadványát, és lassan kirajzolódott előtte a település 730 éves múltja. A helyi önkormányzat kiadta a gazdag anyagot felvonultató monográfiát. Nyugdíjba vonulása alkalmából átvehette az Arany Katedra Díjat. 1998-ban pedig Kék díszpolgára lett. Ma ő vezeti a gyermekjóléti szolgálatot a községben, és öt éve ő szerkeszti a Kéki Körkép című havilapot.

Mindig is a gyerekekkel foglalkozott, épp ezért semmi különlegeset nem jelentett számára a gyermekjóléti szolgálat feladatainak átvétele. A veszélyeztetett gyermekek felkutatása, családba fogadása, az utógondozás, a környezettanulmány elkészítése, a rendkívüli segélyek véleményezése sok, ám annál szebb tennivalót jelent számára. Ha úgy látja, hogy szükséges, Margitka néni sűrűbben látogatja a családokat, figyeli azokat a gyerekeket, akik valamiképp már hátrányosak.

Több év távlatából is emlékszik arra az esetre, amikor egy apa – állítólag – molesztálta a saját lányát. Talán furcsa, hogy az édesanya a négy fiúgyermek mellől a lányát intézetbe vitette. Soha nem derült ki, mi történt valójában. Emlékszik a nyitott gerinccel született kislányra, aki a nagy hírű Pető Intézetben nevelkedett, és a mozgásához szükség volt egy félmillió forintos járógépre. Mozgósították a falut, és a jó szándékú gyermekek és felnőttek egyaránt adakoztak a nemes cél érdekében. A helyi önkormányzat kiegészítette az összegyűlt forintokat, és megvehették a járógépet.

Főhadiszállás az iskola, hisz minden kezdeményezés innen indult el. Margitka néni riporter szakkört vezetett tíz évig, és a helyi lapban már megjelennek az egykori diákújságírók cikkei. A felelős szerkesztő és a helyi önkormányzat vezetői is úgy látják, hogy a képviselő-testület és a lakosság párbeszédét jeleníti meg az újság. Felsorolni is nehéz, mi mindent tett még Kékért Margitka, többen a nyugdíjas klubból ismerik, nemcsak a pedagógusok, hanem az egykori tsz-tagok, és a többiek is eljárnak a rendezvényekre, kirándulásokra.

Munkájának megkoronázása lesz a faluházban a helytörténeti bemutatóterem megnyitása. Mondani sem kell, hogy ezt a mini-múzeumot is Margitka néni szervezte. 2002-ben az oktatás, a kulturális tevékenység, az ifjúság nevelése területén elért kiemelkedő munkájáért önkormányzati elismerésben részesült.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése