Illés Sándorné

Óvodavezető,

Nyírtét

szszn_12-144_illes_sandorne.jpgNagycsaládból származik Illés Sándorné óvodapedagógus, a nyírtéti óvoda vezetője. Csakúgy, mint a férje, Illés Sándor iskolaigazgató. A beszélgetés idején éppen jeles alkalomra, a feleség névnapjára készült a házaspár: családi találkozót szerveztek a hétvégére, amelyre harmincketten jelezték érkezésüket…

Illés Sándorné, született Bocz Margitnak életeleme a családi kötelék erősítése, a gyermeknevelés, az unokákkal való foglalkozás. Bizonyára nem véletlenül választotta a pedagógiának ezt a sajátos szakterületét, az óvodapedagógiát. Márpedig nem is akármilyen eredménnyel, hanem vörös diplomával végzett Szarvason.

Őrben született 1945 január 10-én. Édesanyja, Kiss Margit, háztartásbeli, édesapja, Bocz János, kőműves. Miskolcon és Budapesten építette a lakásokat, közműveket, gyárakat és csak hétvégén ingázott haza a családjához. Margitkának öt testvére született, János magánvállalkozó, Irén a nyíregyházi Tókuckó igazgatója, Árpád és Károly egyaránt víz- és gázfűtésszerelők, Judit üzemmérnök.

Saját családjáról a férje portréjában olvashatunk, az édesanya nagyon büszke a gyerekeire, unokáira, az összetartó szép családokra. Mátészalkán érettségizett 1963-ban, majd a szarvasi óvónőképzőben diplomázott ’65-ben. Rögtön idekerült Nyírtétre, és azóta feljegyezte az óvoda történetét. A pályakezdő fiatal óvónő egy személyben óvodavezető, élelmezésvezető szerepet is betöltött. Nyitástól zárásig fogadta a szüleikkel érkező és távozó gyerekeket.

A mostani Tündérkert óvoda két csoportban mintegy 50–60 gyermeket foglalkoztat. Mindenkit felvehetnek, hisz technikailag megvalósíthatják a szakmai munkát és az ellátást.

Az a tapasztalat, hogy a szülők igen segítőkészek. Bár sokukat sorolja az önkormányzat és az élet a hátrányos helyzetűek közé. Sokszor még az úgynevezett egészségügyi csomag – szalvéta, papír zsebkendő stb. – negyedévenkénti beadása is nehézséget jelent néhány gyermek szüleinek. Gyenge a vállalkozói réteg, éppen ezért kicsi az óvoda olyan támogatottsága, amelyből másutt komolyabb fejlesztéseket tudnak megvalósítani. A szociálisan hátrányos helyzet rányomja a bélyegét a gyermekek otthoni nevelésére, a szórakozási feltételek megteremtésére. A szülők jó része kényszervállalkozó, aki nem saját jószántából hagyta ott a munkahelyét. Munkanélküli, alkalmi munkából élő szülők pedig nem olyan értékrendet közvetítenek a gyerekeiknek, mint amilyet a magasabban kvalifikáltaknál megszoktak a pedagógusok.

Éppen a szociális hátrány jelenti azt, hogy a pedagógusok sokkal többet foglalkoznak a gyerekekkel, mint azt másutt tennék. Egyéni felzárkóztató programot állítanak össze. Az iskolabusszal kirándulni viszik az óvodásokat is, hisz sokan így jutnak el a falu határain túlra.

Illésné, Margitka, mutatja az óvodai programot tartalmazó füzetet. Ebben a hangsúlyt az a mottó kapja, amely a természeti és a társadalmi környezet tevékeny megismerésére, a néphagyomány őrzésére irányul. Ennek jegyében gazdag tartalmú ünnepeket szerveznek. Például felállítják a község főterén a mindenki karácsonyfáját. Közösen készítenek ajándékokat, és ezekből küldenek az intézményekbe és a családoknak. Az óvodások és a szüleik közösen ünnepelnek, legutóbb például tizenhét szülő szerepelt a műsorban. Mézeskalácsot sütnek az ünnep közeledtével, és ebből eljuttatják szeretetük jeleként a küldeményeket a rászorulóknak.

Gyermeknap helyett valóságos gyermekhetet tartanak május végén. Számtalan programból választhatnak az érdeklődők, a gyerekek természetesen valamennyin részt vesznek. Itt is sorra kerül a szülők és a gyermekek közös játéka. Megünneplik az anyák napját, a farsangot.

Illésné szerint nagyon fontos, hogy a nehezebb anyagi körülmények között cseperedő kisgyerekekre jobban odafigyelnek. Igyekeznek kifejleszteni a többiekben a szolidaritás érzését, az egymás segítését, a másság elfogadását. Illésné meggyőződéssel állítja: ha kisgyermekkorban találkozik ezekkel a fogalmakkal valaki, akkor ezek az érzelmek meghatározóak lesznek egész felnőtt életében.

Szabadidejében a gyerekekkel, a növényekkel és az állatokkal foglalkozik Margitka. Természetszerető voltából következik, hogy gyakran kirándul, kedveli a családi programokat. Most már az unokáival is egyre több időt szeretne eltölteni.

Úgy érzi, azt a hivatást választotta, amit akkor is csinálna, ha pusztán a hobbija lenne. Mindig is akkor érezte és érzi jól magát, ha a felnövekvő generáció tagjai közt töltheti idejét. Úgy érzi, számos dolgot elmulasztanak ma a szülők átadni a gyerekeiknek, mindenek előtt erkölcsi téren. Az a tény, hogy a munkának, a teljesítménynek, az emberi értékeknek, a természeti és a társadalmi környezetnek legyen meg a méltó helye és szerepe a gyermekek értékrendjében, nagyon sokat kell fáradoznunk. S ha ezt elmulasztja vagy hiányosan teljesíti a család, akkor már az óvodában pótolni kell a lemaradást.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése