Juhász Jánosné

Vállalkozó, népdalkörvezető,

Beszterec

szszb_21-100_juhasz_janosne.jpgEgész élete a tanításról szól, ma már mégsem a katedráról oktatja a gyerekeket. Juhász Jánosné született Pócsik Mária tipikus első generációs értelmiségi, aki a szülői házból a munka örömét, a teljesítmény megbecsülését, a másik ember tiszteletének képességét hozta magának útravalóul a saját családjába. Óriási kincsnek számítanak ezek a tulajdonságok, erről lépten-nyomon meggyőződhetett a férjével, aki nemcsak élete társa, hanem partnere a vállalkozásban, mivel együtt hozták létre a Besztereci hagyományőrző népdalkört. Ha ezeken a területeken felhalmozott tudást, tapasztalatot és szellemiséget adják tovább gyermekeiknek, már nyugodtan hajthatják álomra a fejüket.

Nyíregyházán született 1970. február 8-án Borbély Mária és Pócsik János gyermekeként. Mindkét szülő a kereskedelemben dolgozott. Testvérei közül János kárpitos, Edit főállású anyuka otthon, négy gyermeket nevel. Férje, Juhász János vállalkozó, a családi betéti társaságot, a Best-Fabrikett Bt. ügyeit intézi úgy, hogy tevékenységükkel a nyolcvanhat dolgozónak és azok családjainak biztosítják a mindennapi kenyeret és a megélhetést. Nem akármilyen felelősség… Házasságukból két kislány született, Noémi másodikos, Dorottya elsős az általános iskolában. Marika a patinás nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett 1988-ban, majd az akkor nyíregyházi tanárképző főiskolának hívott intézményben óvodapedagógusi oklevelet szerzett 1991-ben. Baján tanítói diplomát vehetett át. A helyi általános iskolában 11 éven keresztül tanította a legkisebbeket. Ma már örül Juhászné Marika annak, hogy más szakterületeken is kipróbálhatta önmagát. Szinte egyik pillanatról a másikra üzletasszony lett, aki – pedagógiai tapasztalatainak, empátiájának is köszönhetően – megváltozott munkaképességű embereknek adhatott munkát.

Lassan, de biztosan fejlődött a vállalkozás, a Best utal az angol kifejezésre (a best a legjobbat jelenti), valamint a község nevére, és megtoldották a Fabrikett elnevezéssel, ami az egyik tevékenységüknek, a ládagyártásnak a melléktermékét hasznosítja – és már együtt is állt a családi betéti társaság neve. Számos szakterületen tevékenykednek a megváltozott képességű dolgozók, így például foglalkoznak paplanvarrással, ládagyártással, mezőgazdasági bérmunkával, működtetnek virágboltot, és még építőipari szolgáltatásokat is nyújtanak, víz- és gázszerelést, festést, felújítást is rendelhetnek tőlük a magánszemélyek és az intézmények. Beszterecen – az önkormányzatot leszámítva – a legnagyobb vállalkozás a Best-Fabrikett Bt. A nyolcvanhat dolgozó egy része helyben, a többiek Petneházán, Nagykállóban, Ibrányban, Leveleken – kivétel nélkül mindenütt – üzemi körülmények közt keresik a kenyerüket.

Mint ahogy Juhászné Marika elmondja: az alkalmazottak 40 és 67 százalék közötti rokkantak, akik a megszokott termelési feltételek mellett nem tudnának szalagszerű munkafolyamatokban részt venni. Még egy sclerosis multiplexes dolgozónak is adhatnak értelmes elfoglaltságot, egyedül ő dolgozik otthon, játékokat varr.

A fizetésük a megyei körülményekhez képest jónak mondható. A szakmunkát folytatók általában 60 ezret, a csoportvezetők 150 ezret keresnek. Az állam a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását havi öt és fél millió forinttal támogatja, ám a bér és a járulékok összege 6,9 millió forintra rúg. Ehhez jönnek még a fenntartási, üzemelési költségek. Így aztán a Juhász család naponta számol: milyen termékkel, szolgáltatással rukkoljanak elő a piacon, ami még nagyobb sikert hozhat mindannyiuknak. Mindig az lebeg a szemük előtt, hogy a családi betéti társaság nem pusztán a Juhász família, hanem még nyolcvanhat család eltartója.

Marikát egy teljesen más oldaláról is ismerik az emberek. Még tanárként a férjével megalakították a Besztereci hagyományőrző népdalkört, és sikert sikerre halmoznak. Június első hétvégéjén Tarpáról, a 31. Országos Dalostalálkozóról két első helyezéssel tértek haza. Ez a rendezvény a KÓTA 13. országos minősítő versenye és a Vass Lajos népzenei verseny is egyúttal. E két utóbbi vetélkedésben a besztereciek jóknak bizonyultak. 2000-ben az országos döntőben nívódíjat kaptak, korábban kétszer szerezték meg az arany minősítést, és a képzeletbeli dicsőségtáblán egy Arany Páva-díj is szerepel. A kimagasló eredmények láttán a demecseri népdalkör is felkérte Juhász Jánosnét a vezetésre. Mindössze néhány hónap telt el, és máris ezüst minősítéssel debütáltak a demecseriek.

Marika roppant színes egyéniség. Ám ennek ára a tizennyolc órás munkanap, mert a reggelt a gyerekei elindításának szenteli, napközben a vállalkozást vezeti, délután ismét a családé, és este a próbák, a fellépések. S még nem beszéltünk a nagy ház, a kert, a háztartás napi tennivalóiról. Marika szeretetteljes légkörben tud mindezen feladatoknak ilyen magas szinten megfelelni.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése