Dr. Kiss Lajos

Alapítványi ügyvezető titkár,

Nyíregyháza-Beszterec

szszb_06-122_dr_kiss_lajos.jpgMegyénk jellegzetes tájegységén, a Rétközben sok minden változik a következő hónapokban, években. Köszönhető ez a Besztereci Helyi Jóléti Szolgálat Alapítványnak és a 18 településre kiterjedő Rétközi Kistérségi Fejlesztési Társulásnak is. Az alapítvány kuratóriumában és a társulásban a titkári teendőket dr. Kiss Lajos látja el. A dupla titkár a segítőivel együtt fáradhatatlanul dolgozik, lendíteni akar egyet a fejlődés kerekén. Az már biztos, hogy a két szervezet és a titkár beírta nevét megyénk történelmébe. Talán nem is kis, hanem nagy betűkkel.

Kéken egy épület falán már kint a tábla, rajta nagy piros betűkkel ez áll: Rétközi Oktatási Központ és Népfőiskola. Az alapítvány közbenjárására és közreműködésével hozták létre ezt az oktatási központot. Hazánkban talán egyedülálló intézményt nyitnak meg itt 1997 őszén. Az intézménynek hármas funkciója lesz. Bevezetik a 9. és 10. osztályos képzést, hasznos tanfolyamokat indítanak munkanélkülieknek, végül, de nem utolsósorban népfőiskolaként működik az oktatási központ, amely az egykori tsz-iroda épületében jött létre.

Az alapítvány alapító okiratában egy helyen ez olvasható: A Népjóléti Minisztérium által alapított Országos Jóléti Szolgálat Alapítvány hálózat tagjaként önállóan és függetlenül támogatva a helyi önkormányzat szociális és kommunális politikáját elősegíteni a legkiszolgáltatottabb szociális helyzetben lévő emberek egzisztenciális veszélyeztetettségének csökkentését. Fentiek érdekében közreműködik a közérdekű, valamint a kommunális célokat szolgáló munkahelyteremtés érdekében. Alapítványi jelleggel működő foglalkoztatási formák bevezetésében, a foglalkoztatást, egzisztenciateremtést akadályozó kulturális, egészségügyi, szociális hátrányok mérséklésében.

A kéki intézmény hármas funkciója egy kicsit részletezve. A 9. és a l0. osztályos általános iskolai képzésben azok a 16 éven aluli fiatalok vesznek majd részt, akik nem tanulnak tovább és a gyors munkába állásra nincs esélyük. ők 70 százalékban a nemzeti alaptanterv szerint tanulnak, 30 százalékban bizonyos pályára orientálják őket, főleg a mezőgazdaságra alapozva. A munkanélküliek képzésében, átképzésében is részt kíván venni az alapítvány. Kéken pár évvel ezelőtt bezárt a konzervgyár. Az üresen álló üzemet az új tulajdonos újra akarja indítani, ehhez képzett munkaerőre lesz szüksége. Ezért ősszel munkanélkülieknek konzervgyártó tanfolyamot indítanak. Külön cigányprogramja is van az iskolának.

A népfőiskolai mozgalom a 30-as években terjedt el hazánkban. Haladó szellemű népi írók, falukutatók voltak a terjesztői. Úgy tűnik, a népfőiskoláknak napjainkban is van létjogosultságuk. A kéki népfőiskola alapító okiratában ez áll: A Népfőiskola célja a rétközi térségben élő felnőtt lakosság társadalmi, közismereti, önismereti, öntevékenységet segítő oktatás szervezése, mentálhigiénés oktatás. A foglalkozások témakörei: gyümölcstermesztési, zöldségtermesztési, gyógynövény-termesztési ismeretek, önismereti foglalkozások, társadalmi, közismereti foglalkozások, háztartásvezetési helyes táplálkozást elősegítő foglalkozások, vállalkozásokat elősegítő programok.

Kiss Lajos magyarázta: a Rétköz szép környezetében buján tenyész a bodza, a farkasalma és más gyógynövény. Ezért gyógynövény-termesztő és -feldolgozó tanfolyamot is indítanak. A természet itt-ott szinte ingyen adja a munkalehetőséget, a pénzt.

Jó cselekedetnek, szinte szenzációnak számít, hogy az alapítvány licitáláson 47 hektár földet vett és kiadta bérbe. E jókora területen bioalmát, bioparadicsomot, biotököt termelnek. Az iskola a hollandok segítségével biokertészeket is képez majd. Nem árt hangsúlyozni: a biotermékekért 20-30 százalékkal több pénzt adnak a világpiacon. Sosem felejthető: az alapítvány péküzemet hozott létre, amikor a környék lakói arra panaszkodtak, hogy nincs meg mindig a mindennapi kenyerük.

Küzdelmes évek, az 1990. évi önkormányzati választás után hívta meg a falu jegyzőjének az önállóságra törekvő Beszterec dr. Kiss Lajost, az egykori büdszentmihályi iparos legényt.

Több mint húsz éves beruházói szakmai múlt, három kemény, jó emlékű tarpai év, 1980-tól kényszerű nyugdíjas évek után fogadta be a besztereci nép, melyhez tartozónak tartja immár magát is. A társközségi sors, a mindent elölről kezdés a vezetőktől a lehetségestől is többet követelt. A fejlődés egyik eszközének hozták létre a Jóléti Szolgálat Alapítványt Poór József elnökségével és dr. Kiss Lajos ügyvezetésével.

A felismert kényszerűség szülte tehát a Rétközi Oktatási Központ és Népfőiskolát, amely immár nemcsak az alapítvány és dr. Kiss Lajos terve, ötlete, hanem megvalósult és működésével már tudást, reményt adhat az arra nagyon érdemes besztereci, kéki, rétközi embereknek.

Ezért dolgozik jelenleg is dr. Kiss Lajos, abban a közeli reményben, hogy eddig végzett munkáját rátermett fiatalok folytatják tovább.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése