Dr. Hostyisovszki István

Jegyző,

Vasmegyer

szszb_14-202_dr_hostyisovszki_istvan.jpgA települési önkormányzatoknak jelenleg még nem kötelező a minőségirányítási rendszer kiépítése, és vélhetően a közeljövőben sem lesz az. Ha viszont csatlakozunk az Európai Unióhoz, minden bizonnyal felértékelődik az ISO-tanúsítvány jelentősége. A Vasmegyeri Polgármesteri Hivatal kis létszámú apparátusa 2002-ben azzal dicsekedhet, hogy már birtokosa e fontos tanúsítványnak.

– Tudomásom szerint a megyében eddig mindössze négy települési önkormányzati hivatalban: Nyíregyházán, Máriapócson, Újfehértón és Vasmegyeren folyik az ISO-szabvány előírásainak megfelelő minőségi munkavégzés – mondta a felvetésre dr. Hostyisovszki István, Vasmegyer község jegyzője, aki katalizátora, szorgalmazója volt e lépés megtételének. – Amint az előbbi felsorolásból is kiviláglik, a másik három városi önkormányzat, a megye községei közül tehát elsőként Vasmegyeren sikerült elérni e minőséget, mindez a polgármesteri hivatal valamennyi munkatársának, az ő pozitív hozzáállásuknak is köszönhető.

Az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság közgyűlése a nagyon kerek évben, még 2000-ben döntött arról, hogy a szervezethez tartozó tizenhat település önkormányzatai közös felkészítés után megpróbálkoznak az ISO 9001:2000 minőségbiztosítási rendszer bevezetésével. A felkészítést a Controll Rt. végezte, az oktatással járó szervezési munka pedig az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság nevéhez fűződik.

A terveknek megfelelően 2001. december 1-jétől vezettük be a rendszert, s az előírások alapján a bevezetéstől számított három hónap eltelte után lehetett elvégezni legkorábban a tanúsítást. Különböző okok miatt viszont a települések későbbi időpontra halasztották a rendszer bevezetését, míg Újfehértó és Vasmegyer polgármesteri hivatala tartotta magát az eredeti menetrendhez, s 2002. március 27-én meg is kaptuk a tanúsítványt, pontosabban az igazolást, mert e dokumentum kiadására csak akkor kerülhet sor, ha a kistérséghez tartozó valamennyi érintett településen megtörténik a tanúsítás. A környező településekhez viszonyítva szerencsések vagyunk, hiszen a munkanélküliségi ráta a községben elenyésző. Ez jórészt annak köszönhető, hogy Vasmegyeren közel ötven vállalkozás működik, és bár ezek között vannak egyszemélyesek, de komoly üzemek is gyökeret eresztettek, mint például a Petisfood Kft., a Nyírség Ruházati Kft. helyi részlege, a Pomex Kft. hűtőháza és feldolgozója, a Rádi Szövetkezet, az Union Pack Kft., a Bodó és Társa Húsfeldolgozó Kft., stb.

Vasmegyeren aki dolgozni akar, az megteheti. Az önkormányzat pedig közhasznú munkások foglalkoztatásával járul hozzá ahhoz, hogy lehetőleg senki ne maradjon munka nélkül.

Vasmegyer lakói egyébként igen szorgalmas emberek. A képviselő-testület, Szabó József polgármester, és a hivatal igyekszik minden pályázati lehetőséget megragadni, hiszen az önkormányzat költségvetése véges, így önállóan, támogatás nélkül nem tudjuk megvalósítani az elképzeléseinket.

Vasmegyeren a szennyvízhálózat kivételével teljes az infrastruktúra. Az intézményeink működése zavartalan, rendszeresek a felújítások. A szennyvízcsatorna megépítését Besztereccel, Tiszaráddal és Tiszatelekkel együtt tervezzük, ám a már többször benyújtott pályázatunk még nem ért célba. Az idén viszont siker koronázza egy másik régi álmunkat, a bentlakásos idősek otthonának megvalósulását, amelyre a Széchenyi-tervből harmincöt és fél millió forintot nyertünk. A településen sok az ápolásra szoruló idős ember. A kivitelező Nyír-Architekt Kft. 2002. október 20-ára vállalta a tizenkilenc férőhelyes, hatvan millió forintba kerülő épület átadását.

A falu jegyzője kimondottan jól érzi magát Vasmegyeren, a családjával együtt. A szomszédos Beszterecen laktak a születése után másfél évig, majd a Hostyisovszki család Nyíregyháza– Borbányára költözött. Itt járt a 10-esbe, általánosba, majd a jó hírű Krúdy-gimnázium következett.

A főként humán beállítottságú fiatalember életének Rubik-kockája viszont negyedikre egészen másfelé fordult: a Miskolci Nehézipari és Műszaki Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának nappali hallgatója lett, ahol ezerkilencszáznyolcvankilencben szerzett diplomát. Első és egyetlen munkahelye Vasmegyerhez köti, s e kötődés már régóta kétirányú.

A szülei ma is Borbányán élnek, és az öccse is, László, aki kamionsofőr. A megyeszékhely mindössze huszonöt kilométerre van Vasmegyerhez, így gyakran hazaugranak, s az apósáékhoz Orosra is.

A felesége dr. Hostyisovszkiné Jászai Valéria a helyi, Megyer Vezér Általános Iskola tanára. Két gyermekük van: Gabriella hatodikos, míg Dániel a második osztályba jár.

A harminchét éves jegyző szabad idejében szívesen kertészkedik a ház körül, szereti a könyveket, no és a zenét. E teremtett harmóniában szereti tudni a családját is.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése