Molnár Tamás

ÁFÉSZ-elnök,

Demecser

szszb_16-40_molnar_tamas.jpgKevés ember élete kötődik olyan erőteljesen a szövetkezeti mozgalomhoz, mint Molnár Tamásé, aki a Demecser és Vidéke ÁFÉSZ elnöki posztját tölti be 1991 óta. Demecserben született 1941. június 28-án. Családja is ezen a településen élt generációk óta. A felesége a gimnáziumban adminisztrátor. Házasságukból két fiúgyermek született. Tamás Nyíregyházán a kereskedelmi kamaránál főelőadó, Attila kormányőr.

Molnár Tamás a termelőszövetkezetben ágazatvezetőként dolgozott 1973 és ’82 között. Ekkor került vissza az egyik boltba, majd a központban kapott állást. Kereskedelmi osztályvezetőként rálátása nyílt a szövetkezet fejlesztési lehetőségeire, az árbevétel növelésére. A beosztottak is megszerették, a vevőkkel szinte napi kapcsolatban állt, a hivatali szobájába bármikor bekopoghattak ügyes-bajos dolgaikkal az emberek. 1991-ben pedig a tagság őt választotta meg az ÁFÉSZ elnökének.

Büszke rá az egész kollektíva, hogy 2002-ben a Széchenyi-terv részeként a demecseri 9-es ABC felújítására sor kerülhetett. A kivitelezési munkálatok megszervezésében, a lehetőség felkutatásában oroszlánrész jutott Molnár Tamás elnöknek.

Nemcsak a szövetkezet közös céljainak valóra váltásában jár az élen, hanem mint vezetőt is szeretik a beosztottai. Végtelenül, talán a végletekig humánus, jóhiszemű, emberséges. Ha valakinek gondja támad, biztosan számíthat rá. Ma, amikor az elanyagiasodott világról panaszkodunk, s arról, hogy kihűlnek az emberi kapcsolatok, a rohanás, a kapkodás rányomja a bélyegét a hétköznapokra, jó tudni, hogy élnek köztünk molnártamások, akik az akták, a számok, a trendek helyett az embert nézik, a maga gondjaival, problémáival, lehetőségeivel. Hosszú évek, évtizedek óta dolgozik együtt a főkönyvelő asszonnyal, Szabó Gyulánéval, s kettejük munkakapcsolata, vezetői együttműködése megmutatkozik az ÁFÉSZ eredményességében. S ebből a közösség, a munkatársak, a vevők, de még a város is profitál.

Természetesen nem múltak el nyomtalanul a rendszerváltozást követő gazdasági átalakulás nehézségei a demecseri ÁFÉSZ hétköznapjaiban. Működési területük 8 községre terjed ki, összesen 42 kereskedelmi egységet számlál az ÁFÉSZ ezeken a helyeken. A kiskereskedelemben 15 bolt hagyományosan üzemel, 17-et kiadtak. A vendéglátásban mind a 10 egység bérleti üzemeltetési formában működik. Évek óta 330 millió forint körül alakul a bruttó árbevétel. 2003-ban a kéki 52-es, második helyen a demecseri 8-as, harmadikon a székelyi 21-es, negyedik helyen a demecseri 9-es ABC áll. Az idei évben az első, második és harmadik negyedév árbevétele 233 millió forint volt, ami megközelíti a háromnegyed éves tervet. Közismert, hogy az év utolsó hónapjai a legerősebbek, így a szövetkezet vezetése abban joggal reménykedik, hogy kb. 110 százalékos tervteljesítésre számíthatnak.

A növekedésnek megvannak a személyi és a tárgyi feltételei. A minimálbér-emelés több mint 20 dolgozót érintett. Viszont be kellett vezetniük több esetben a részmunkaidős foglalkoztatást 2002-ben, hiszen a bérekhez kapcsolódó társadalombiztosítási járulékokat nehéz volt kigazdálkodni, 2003-ra helyreállították a korábbi állapotot.

Ugyancsak az eredményességet növelte, hogy beszerelték a riasztót. Mindössze egy élelmiszerboltba törtek be illetéktelenül az utóbbi időszakban. Ez is azt jelzi, hogy a modern technika alkalmazása ma már elengedhetetlen.

Az ésszerű gazdálkodás, a fizetőképesség megőrzése, a költségtakarékos, piacérzékeny megoldási módok felkutatása meghozza az eredményt. A már említett Széchenyi-terv eredménye pedig igencsak megdobogtatta a szíveket, hisz egy kisváros ÁFÉSZ-e ritkán jutott központi támogatáshoz ebből a forrásból.

A magánkereskedelem és -vendéglátás nem csupán konkurencia az ÁFÉSZ-nek, hanem időnként gyümölcsöző az együttműködés. Különösen a bérbe adások területén beszédesek a számok. A folyamatosan működő bérletes egysége bevételei több mint 25 százalékkal haladták meg az előző évit.

Új idők jele az is, hogy a Pro Coop láncnak a tagja a demecseri ÁFÉSZ, és így részesülhetnek a helyi vevők az országos és a megyei akciókban. Olyan piaci árelőnyről van szó, amely nemcsak árubőséget jelent, hanem számottevő a kedvezmény az árakban is. A szociálisan többszörös hátránnyal küzdő helyi lakosságnak érthetően jó az ilyen alacsony ár. Az országoshoz képest itt több a munkanélküli, s így a későbbiekben is lesz kereslet a hasonlóan olcsó termékek iránt.

A fejlődésnek csak az anyagiak szabhatnak határt. Nagyon örülnek Demecserben, hogy az éttermet 2003-ban sikerült irodává alakítani. Minden üzletrész-visszavásárlásnál vagy bérbeadásnál gondosan mérlegel a vezetőség, milyen feltételek megléte esetén érdemes egy döntést meghozni és azt végigcsinálni. Mint arról a vezetőség tagjai nem egyszer beszéltek: csak úgy lehet irányítani egy közösséget, ha a tervszerűség, a céltudatosság mellett ott van a jó szándék, a humánum. Molnár Tamás elnök úr élenjár ebben.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése