Kalydi Barna

A FIPKERSZ Kft. Ügyvezető igazgatója

Fehérgyarmat

szszb 28 ai Kalydi Barna 300px DSCF1110.jpgA Fehérgyarmaton túli Szatmár egyik meghatározó, bár napjainkban a történelmi és földrajzi lehetőségeivel talán kevésbé hatékonyan élő településen, Szatmárcsekén született 1952. február 17-én. Édesapjától, aki magángazdálkodóként állattartással és földműveléssel foglalkozott, és édesanyjától, akire a két fiúgyermek nevelése hárult (bátyja Zsigmond, Debrecenben a Kalydi Renault ügyvezető tulajdonosa), kizárólag a szatmári emberek legértékesebb tulajdonságait: az emberszeretetet, a kötelességtudatot, a tisztességet, a becsületet, a másik iránt érzett felelősséget és segítőkészséget tanulta meg gyermekfejjel. Ezek az emberi tulajdonságok máig életének meghatározó elemei.
Az általános iskolában Ferencz János igazgató, Kőszegi Ferenc osztályfőnök és Nagy Katalin matematika tanár tettek meg mindent, hogy a kellő tudással felvértezzék.
Debrecenben, a Mechwart András Gépipari Technikumban, mindenekelőtt Vajdics Pál osztályfőnök gondoskodott arról, hogy főleg a technológia és mechanika tárgyakból szerezzen az átlagosnál lényegesen magasabb szintű tudást. A „cívis” város máig kellemes emlékei közzé tartozik, hisz számtalan élményt és máig tartó barátságokat köszönhet a városnak.
1970. augusztus 25-én került a fehérgyarmati Gépjavító Állomásra, ahol technológus, majd művezető lett. Azután két évig szakoktatóként a jövő nemzedékét oktatta a 142. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben, majd üzemfenntartási csoportvezetőként visszakerült a Gépjavító Állomásra, amely akkor már a Mezőgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Vállalat nevet viselte.

1978-tól 1995-ig fémipari üzemvezető, majd a kábelkorbács üzem üzemvezetője volt egészen 2004-ig, ekkor lett ugyanis a dolgozók által privatizált és 1989. október 1-jétől FIPKERSZ Kft. néven működő cég ügyvezető-igazgatója.
Kalydi Barna folyamatosan képezte magát, hogy megfelelhessen az élet által támasztott kihívásoknak. Rész vett különböző vezetői tréningeken, 1991-ben külkereskedelmi és áruforgalmi szakvizsgát tett, majd 2000-ben Felsőfokú Marketing és Reklámmenedzseri szakképesítést szerzett a Nyíregyházi Főiskolán.
Tevékenységével számtalan termék előállításának közreműködője lett: kezdetben terménydarálókat, burgonyaválogatókat, trágyafelhordókat, bálabontókat, silómarókat, porleválasztó szűrőciklonokat gyártottak, majd 1981-től 1993-ig a TAJGA típusú lakókocsikat szerelték össze a többi gyáregységgel közreműködve, évente több mint 1100 darabot. A rendszerváltás után egy NORTON nevű luxembourgi céggel együttműködve aszfalt-és kőzetvágó gépeket gyártottak egészen 2009-ig.
1995-ben váltak a LEAR cég autóipari kábelkorbács beszállítói, OPEL és FORD személygépkocsikhoz.
1996-ban kezdték el a kandalló részegységek gyártását, majd a megfelelő gyártási tapasztalat megszerzése után külföldi vevőkkel is kapcsolatba kerültek: a németországi SKANTHERM és az angol STOVAX cégekkel.
Jelenleg ennek a két megrendelőnek gyártanak évente 15000 kandallót. Kapcsolatuk nagyon korrekt, tevékenységüket hosszútávra tervezik, a partnerek a beruházási elképzelések tekintetében is hatékony segítséget nyújtanak.
A FIPKERSZ Kft. Fehérgyarmat térségében 150 dolgozóján kívül több vállalkozásnak ad munkát, ami további 25 főnek jelent állandó elfoglaltságot, de további közel 100 beszállítóval tartanak rendszeres kapcsolatot. Tevékenységükben fontos szerep jutott az új lézervágó gépnek, amely lehetővé teszi a különböző vastagságú acéllemezek megmunkálását. Így még inkább eleget tudnak tenni a vevői elvárásnak, ami jó minőséget, pontos határidőt, megfelelő árat, vagyis a siker kulcsát jelenti.
Kalydi Barna 1977-ben kötött házasságot Cseh Márta óvónővel, aki egyébként szintén Szatmárcseke szülötte. Házasságukból két gyermekük született: 1978-ban Lívia, aki egy „fejvadász” cégnél dolgozik Győrben. Jelenleg gyesen van a három és fél éves Árminnal, és októberben várja a második fiúgyermekét.
A három évvel fiatalabb testvér, Péter szintén nős, a Kalydi Renault Kft. értékesítési vezetője Debrecenben.
Kalydi Barna szabadidejét elsősorban a családjával, mindenekelőtt unokájával tölti szívesen. A gyermekkorban megkedvelt sportágak: a futball, a kézilabda, ma is élete részét jelentik, cégével hatékonyan támogatja a környék újonnan alakult sportegyesületét a Szatmár Uniót. Közéleti tevékenységként a Zalka Máté Gimnázium Kuratóriumának elnöke.
„Az embernek mindig vannak céljai, vágyai – vallja Kalydi Barna – amelyeket szeretne megvalósítani. Az én életemben a legfontosabb szerepet a család tölti be, emellett vezetőként is igyekszem helytállni. Nagyon fontos a cég továbbfejlődése, mert az itt dolgozóknak biztosítani kell a megélhetését. A következő évek feladata olyan fiatal utánpótlás kinevelése, amely képes lesz eredményes szakmai tevékenységre.”

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése