Kádár Sándor

Ügyvezető igazgató,

Miskolc

baz_03_12_kadar_sandor.jpgA XX. század – fordulatokban bővelkedő – magyar történelme keményen „beletenyerelt” a Kádár család életébe. A szlovákiai Szőlőskén szolgáló református pap édesapja családostól megélte az áttelepítést. A tíz éve elhunyt egyházfi egész élete során elhivatottsággal végezte a lelki szolgálatot. Az ötvenes években az állami hatalom kihívásaival szembenézve sokszor családja biztonságát is veszélyeztette. A ma nyolcvannyolc éves tanítónő édesanyja az alsósokat tanította a betűvetésre, mindig nagyon szerette a gyerekeket. Sándor, a család legidősebb gyermekeként, 1944. május 16-án született Sátoraljaújhelyen. Öccse a Vasgyári Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa, húga a Zenegimnázium művész-tanára, zongora szakon.

Édesapja, az Erzsébet Kórház missziós lelkészeként a Csabai kapunál elkezdett (időközben lerombolt) templomépítéssel vívta ki az akkori hatalom haragját. Ezért is fordulhatott elő, hogy hónapokig éltek bőröndbe csomagolva, készen állva a kitelepítésre, de volt rá eset, hogy megszégyenítették társai előtt édesapja miatt. Gyermekkorának meghatározó történései a Városház téri Általános Iskolához kötődnek. Itt elsősorban a szülők hatására (akiktől nagyon sokat tanult), a történelmet és az irodalmat kedvelte, később a matematika és a műszaki tárgyak is érdeklődési körébe kerültek.

Középiskolai tanulmányait a híres Földesben folytatta, nagyon jó tanárai voltak (még a kiváló felkészültségű paptanárok is tanították). Bár ezt nyíltan soha nem mondták ki, származása itt is hátrányt jelentett. 1962-ben, a sikeres érettségi után – főleg a szülők kérésére – a műszaki egyetemet választotta. A természet mindig is vonzotta, a bányamérnöki karra jelentkezett, geológus szeretett volna lenni. Az egyetemen eleinte sokat „szenvedett”, keményen követelték a matematikát, mechanikát, fizikát. Hamarosan rájött, a dolgokat illik komolyan venni, mert a „lécet” igen magasra állították.

A kemény tanulás mellett nyaranta a két hónapos gyakorlatok jelentettek változást, az akkori fúróvállalatnál, a kutató fúró brigádban sok szakmai fogást tanult meg Vadna környékén. Egyetemi évei alatt tanulmányi szerződést kötött a Tatabányai Szénbányák Vállalattal így végzés után Tatabányán, a bányaföldtani osztályra került. Hamarosan két bányaüzem geológusa lett, itt tanulta meg, hogy nem szabad félni. Négy csodálatos évet töltött itt, igazi embertpróbáló feladatokkal birkózott meg, munkáját a vállalat „Kiváló Ifjú Mérnök” kitüntetéssel jutalmazta.

Felesége kívánságára tértek vissza a szülőföldre, a Borsod Megyei Tervezővállalatnál tett egy esztendőnyi kitérőt, majd a Borsod Megyei Vízművek Vállalat üzemeltetési osztályára került. A három itt töltött évtized alatt három igazgatót szolgált ki a 150 települést ellátó cégnél. Egyre több feladattal bízták meg, a ranglétrán is előre lépett, ’78-ban nevezték ki osztályvezetőnek, majd szolgáltatási főmérnök lett. A rendszerváltás idején átalakult a vállalat, 210 önkormányzattal részvénytársaságot alapítottak. Ebben a kemény, új világban műszaki igazgatóhelyettes lett, majd 1998-ban 99 százalékos szavazataránnyal az önkormányzatok, a társaság tulajdonosaiként, a cég első emberévé választották. A részvénytársaságot 3 éven át irányította. Ez idő alatt sor került a társaság átalakítására, egy német szakmai befektetővel (Gelsenwasser AG) megalakították a többségi magyar tulajdonú közös üzemeltető Kft.-ét, a részvénytársaság leányvállalatát.

Az országban egyedül álló modellel 20 évre biztosították a társaság gazdasági stabilitását, s mintegy 400 dolgozó munkahelyét. 2001-től az új társaság vezetője lett.

– Apámtól azt tanultam, hogy vegye komolyan az ember azt, amit csinál, tekintse egyfajta szolgálatnak – vallja az ügyvezető igazgató úr. – Aki szereti a munkáját, az nem érzi tehernek a feladatokat. Soha nem vágytam rangokra, címekre, mindig a feladat időre való végrehajtását tartottam a legfontosabbnak.

Kádár Sándor eddigi munkáját OVH és Kiváló Dolgozó kitüntetésekkel ismerték el. A legnagyobb elismerésnek mégis azt érzi, hogy az elmúlt években sikerült a részvénytársaságot eredményesen működtetni. Mindezt persze a céget vezető kollektívával és a megyei önkormányzataival együtt tette, akiknek itt is köszönettel tartozik.

Elfoglaltságai széles körűek: a Magyar Hidrológiai Társaság tagja, kiviteli terveket, diplomamunkákat bírál el, előadásokat tart, korábban még tankönyvszerkesztésben is részt vett. 1969-ben kötött házasságot dr. Molnár Borbálával, aki több mint három együtt töltött évtized után, két éve hagyta itt örökre élete párját. Beáta lányuk jogász, két unoka – 5 és 2 évesek – ad gyakori és örömteli foglalatosságot a nagypapának. Szabadidejében Kiskörén az üdülőjét építgeti már több mint tíz éve. A szakma, a cégkapcsolatok révén sokfelé járt a világban, kedvence Svédország, de gyönyörű tájakon járt Norvégiában is.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése