Gacsályi Ferenc

A Fém- és Faipari Szövetkezet elnöke

Fehérgyarmat

szszb 28. ai Gacsályi Ferenc.jpgEgy gazdálkodó családban látta meg a napvilágot 1960. február 21-én, Mátészalkán. Azért ott, mert a fehérgyarmati kórház csak 1963-ban nyitotta meg kapuit a gyógyulni vágyók előtt és édesanyja, Traub Margit, mindenképpen biztonságos körülmények között szerette volna megszülni gyermekét.

A föld szeretetét, amely mai napig egyik meghatározó eleme életének, édesanyjától örökölte. Elődei apai ágon őstermelők voltak, apai nagyapja 1929-1946 között községi főbíró volt Fehérgyarmaton. Apai jussként egy darab földhöz jutott Gacsályi Ferenc, így „másodállásban” ma is gazdálkodik: a 15-20 hektár szántó mellett 2000 őszén 3 hektár diót is telepített, amelynek gondozása igazi kikapcsolódást jelent.

A fehérgyarmati gimnázium diákjaként már másodikos korában eldöntötte: a jövőjét elsősorban a mezőgazdasági gépek világában tudja elképzelni. Így került a Budapesti Műszaki Egyetem gépész karára, ahol 1984-ben vehette át diplomáját.

Végzés után a nagyszekeresi Egyesült Erő Termelőszövetkezetbe jött haza üzemvezetőnek. Hamarosan csábító ajánlattal kopogtatott nála a fehérgyarmati Asztalos és Vasipari Szövetkezet elnöke: keresett egy olyan mérnököt, akinek szaktudását jól tudná kamatoztatni a szövetkezet. 1986-ban kezdett új munkahelyén és alig több mint fél évtizeddel később a legkeményebb feladatot, az elnöki posztot is rábízták.

Bár a szövetkezetet úgy ismerte, mint a tenyerét, mégiscsak mély vízbe került, hiszen a piacszerzés hagyományos formáinak befellegzett, és teljesen új módon kellett megszerveznie munkatársai mindennapi életét. 1993-tól 1998-ig az előző vezetés hibáinak helyrehozása jelentett a legnagyobb feladatot. Ez is közrejátszott abban, hogy igazán látványos eredményeket nem érhettek el, 20 és 40 fő közötti változó létszámmal dolgoztak, és ha nehéz körülmények között is, de sikerült kisebb-nagyobb szelet kenyeret adni a családoknak. A konszolidáció után 2006-ig felfutó szakaszt ért meg a cég, pénzügyi viszonyai stabilizálódtak, és elsősorban a FEVILL-nek köszönhetően (porfestés, alkatrészgyártás) sikeres korszakot tudhattak maguk mögött. Erre az időszakra tehető a FIPKERSZ Kft.-vel kialakított együttműködés is, amely a 2000-es évek közepén egyre inkább bővült, az utóbbi időben is meghatározó megrendelőnek számítanak, exportra kerülő termékek gyártási részműveleteit végzik. 2008-ban részt vettek a Szabadság-híd, majd 2011-ben, a Margit-híd felújításában, amely elsősorban a 2006-ban üzembe állított zártkabinos szemcseszóró berendezésnek köszönhető. Régi és gyümölcsöző kapcsolatuk alakult ki a kecskeméti ABRAZÍV Kft.-vel, akiknek egyedi gyártású termékeket állítottak elő.

A szövetkezet ma Fehérgyarmat ipari övezetének számító területen, másfél hektáron fekszik, 1800 négyzetméteres termelő és 600 négyzetméteres raktárhelyiséggel. Jelenleg 23 főnek adnak munkát, fő tevékenységi körük a fémszerkezetgyártás, a fémtömegcikk gyártás, az elektrosztatikus porfestés, szemcseszórás, de gyártanak fémkerítéseket, könnyűszerkezetes épületvázakat is.

Gacsályi Ferenc életútja közéleti tevékenységben is gazdag. 1997-ben lépett be az újjászervezett Kisgazdapártba, és már 1998-ban országgyűlési képviselőjelölt lett, sikerét az „országos visszaléptetés” akadályozta meg, amikor is lemondott Zilahi József javára. A választási eredmény alapján négy évre a Megyei Közgyűlés tagja lett, majd 2002-től két cikluson át a helyi önkormányzati képviselőtestület tagjaként a Műszaki Bizottságban tevékenykedett. Külsősként ma is a bizottság tagja, emellett a PRIMOM Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumi tagja.

A családtól kapott indíttatása révén hívő református, toleráns és segítőkész ember. A fehérgyarmati Református Egyházközség presbitere volt egy ciklusban, majd 2012. január 1-jétől az egyházközség gondnoka.

Pintye Zsuzsannával, a szatmárcsekei termelőszövetkezet egykori főkönyvelőjével 1994-ben kötött házasságot, ő ma a fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola iskolatitkára. Házasságukból két fiúgyermekük született: 1995-ben Gábor, két évvel később pedig Attila, ők mindketten a Debreceni Református Gimnázium tanulói. Gábor inkább humán érdeklődésű, a nyelvek és a magyar nyelv és irodalom iránt fogékony, míg Attilát inkább a természettudományos dolgok érdeklik.

Gacsályi Ferenc hobbinak tekintett mezőgazdasági tevékenysége mellett nyáron evezni szokott a Tiszán. Az igazi kikapcsolódást a sütés-főzés jelenti számára: a Gacsályi-féle gombás rakott hússal és a tiszai halból főzött passzírozott halászlével kapcsolatban még nem érkezett panasz.

Mivel szakterülete a mezőgazdasági géptervezés jövőjét is itt képzeli el, tervei között szerepel egy mezőgazdasági gépgyártó céggel való kapcsolat kiépítése és bővítése.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése