Dr. Vraukó Béla

Sebész,

Nyíregyháza

szszb_21-88_dr_vrauko_bela.jpgVraukó Béla nevével gyakran találkozhatunk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei médiumok felületein, amint egyre keresettebb szolgáltatását ajánlja. Plasztikai sebészként sokan ismerik, ám ezzel párhuzamosan fogorvosként is dolgozik. A magánpraxisai mellett azonban csakúgy, mint számos kollégája, ellátja sebészi hivatásának feladatait is a Jósa András Megyei Kórházban. Egész eddigi élete úgy alakult, hogy „rákényszerült” az újításokra, s ő mindig igyekezett jó válaszokat adni a kihívásokra.

1961-ben született Nyíregyházán, egy „félig” megyei családba. A ma már nyugdíjas fogorvos édesapja Szegeden diplomázott, s ott ismerkedett meg feleségével az ibrányi származású védőnővel. A család először Békéscsabára került, ott született a jelenleg a Nyíregyházi Főiskolán tanító bátyja, Tamás, majd az apa Máriapócson kapott körzeti orvosi állást, s ekkor tette le a fogorvosi szakvizsgát is. Az ő gyermekkora tulajdonképpen ehhez a faluhoz kötődik.

Az édesapa később a nyíregyházi sebészeten talált munkalehetőséget, később pedig a mentőszervezet főorvosa lett, így Vraukó Béla az általános iskola hetedik osztályát már a megyeszékhelyen végezte. Mindig is érdekelte a biológia, ami nagyrészt a természet szeretetének, „falusi” indíttatásának köszönhető, így a Krúdy Gyula Gimnáziumból Debrecenbe jelentkezett az Orvostudományi Egyetemre. Mivel nem vették fel, egy esztendeig bekerült a „sűrűjébe”: beteghordozó volt az I. számú sebészeti klinikán, ezt követően egy újabb évig állatorvos mellett volt fogóember.

Ma azt mondja, ha nem kellett volna felvételi tárgyat változtatnia, talán állatorvosnak ment volna. Szívesen emlékszik vissza a „homokjáró hintókra”, amikkel járták a tanyabokrokat, ahol óriási tisztelet övezte őket az állattartó gazdák körében. Harmadjára sikerült a felvételi, így öt esztendő múlva Szegeden diplomázott, majd 1988-ban a nyíregyházi I. Számú Sebészetre került mint sebész szakorvosjelölt. Emellett még a körzetekbe is besegítettek, helyettesítették az orvosokat.

1992-ben vált hivatalosan is sebész szakorvossá, ám ezt követően sem állt le a tanulással, sőt egészen új területek nyíltak meg előtte. Egy esztendő alatt jelentős jártasságra tett szert a természetgyógyászat területén. Hű kívánt maradni hippokratészi esküjéhez, és a hagyományos gyógyítói szemléletnek megfelelően vallotta, hogy ne tévesszük szem elől az egész embert. Konkrétan akupunktúrával kezdett foglalkozni, aminek következtében sokkal keresettebb lett.
Két esztendeig tartott magánrendelést, és túlzás nélkül állítható, hogy tömegesen jöttek a gyógyulni vágyók. Vonzották az új irányok, ezért 1995-96-ban levelezőn elvégezte a Külkereskedelmi Főiskola nemzetközi marketing szakirányát is. Nemsokára újabb kihívás következett. A nyíregyházi sebészeti osztály felvállalta az égési sérültek ellátását is, így szinte kézenfekvő volt a lehetőség: valakinek be kellett töltenie az e téren tátongó űrt, s megszerezni az ehhez szükséges jártasságot, képesítést. Döntött, s a következő két esztendőre Budapestre költözött, hiszen csupán ez volt az egyetlen lehetséges módja annak, hogy kitanulja a szakmát.

1997 és 1999 között leste el a plasztikai sebészet nagyjaitól a fortélyokat, majd letette a szakvizsgát. Mint mondja, kemény évek voltak, jelentős elhivatottság kellett hozzá. Ez a szakterület számos dolgot egyesít: egyrészt ellátják az égési sérülteket, helyreállító-rekonstrukciós műtéteket végeznek, és természetesen – amit a nagyközönség ma leginkább ismer – az esztétikai beavatkozások is hozzájuk tartoznak.

Mikor beindította magánpraxisát, tisztában volt vele, hogy valami különlegességgel is ki kell rukkolnia, ezért lézerkezelésekkel is foglalkozik. Ennek hírére az egész országból érkeznek hozzá a páciensek. Abból a szempontból is az apa nyomdokait követi, hogy a sebészi hivatás mellett fogorvos is lett – igaz, ezt talán kevéssé akarta először. Az akkori kórházigazgató el akarta tanácsolni, s ez mintegy feltétel volt. Más kérdés, hogy igazán megszerette ezt a területet. Miután Debrecenben elvégezte a képzést, és letette a szakvizsgát, a magánpraxisa kezdetén itt is valami extrával jelentkezett: Szabolcs-Szatmár-Beregben, de egész Kelet-Magyarországon elsőként alkalmazta az azonnal terhelhető implantátumot, amire fix fogpótlásokat lehet építeni. Az eljárás működőképességét és sikerét jelzi, hogy már jóval több mint száz esetben alkalmazta a módszert közmegelégedésre, panaszmentesen.

Családot nemrégiben alapított. 2005-ben vette feleségül kétéves kapcsolat után dr. Rácz Krisztinát, aki szülész-nőgyógyász szakorvosként dolgozik szintén a Jósa András Megyei Kórházban, s emellett ugyancsak működtet magánpraxist is. Ami pedig a jövőt illeti, nem tartják elképzelhetetlennek, hogy egy időre külföldön vállaljanak munkát – szintén a trendnek megfelelően.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése