Dr. Szilassy Géza

Sebész szakorvos,

Nyíregyháza

szszb_05-112_dr_szilassy_geza.jpgTöbbször kényszerült választani általa kedvesnek tartott tevékenységek között dr. Szilassy Géza sebész szakorvos. A megyei kórház II-es sebészetének orvosa négy esztendőre beülhetett a Parlament padsoraiba, ugyanis a választók bizalmából a Magyar Demokrata Fórum színeiben Nyíregyháza 2-es számú választókerületében egyéni képviselőként került be a honatyák közé.

Amikor a ciklus leteltével döntenie kellett: marad-e a politikai pályán vagy jön vissza a műtőasztalhoz, kétség sem fért az elhatározásához. Ő a betegek gyógyítását választotta.

Csakúgy, mint amikor az érettségi táján abban kellett dűlőre jutnia, hogy aktívan sportoljon −vívott, atletizált, gerelyt hajított − vagy teljes erőbedobással készüljön az orvosegyetemi felvételire. Már akkor a jövendő hivatást rangsorolta előre.

Ügyeleti időben telepszünk a csöppnyi orvosi szobába, ám nyugalomról szó sincs. Megbeszélésre várják a doktor urat, számos műtétről, beavatkozásról az ügyeletesnek kell döntenie. Épp erről a gyors döntési kényszerről mondja azt dr. Szilassy Géza: semmiért nem adná, hisz a sebész tevőlegesen avatkozhat bele az emberi sorsokba. Nincs annál szebb dolog, mint amikor életük válságos szakaszába jutott embereken segíthet. Ez általánosan hangzik, ám aki a műtők világában tölti napjai nagy részét, az érzékeli azt a felfokozott izgalmat, esetenként a stresszt, ami az operációkat törvényszerűen kíséri.

Tősgyökeres nyíregyháziként a 12-es iskola után a Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett ezerkilencszázhetvenhétben. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen summa cum laude minősítéssel vehette át oklevelét ezerkilencszáznyolcvanháromban. Már medikus korában a sebészet nyűgözte le, kísérleti sebészeti szakkörre is járt. Maradhatott volna a DOTE-n klinikai kerettagként, ám a szíve hazahúzta. Most pedig már a saját családja is ideköti. Felesége, Nyirán Ilona vállalkozási instruktor a regionális átképző központban. Három gyermekük született, Ákos tizennégy, Dóra tíz- és Bence hétéves.

Apai ágon nagyon régi, nemesi családból, az anyain polgáriból származik dr. Szilassy Géza. Gyerekkorától számtalanszor hallotta a történelem családi változatát, amit úgy fejeztek be az egyébként kitelepítést is elszenvedett szülők: fiam, erről soha, sehol, senkinek ne beszélj!

Amikor a politikai széljárás megváltozott, úgy érezte, szabadabban vehet levegőt, nyíltan kimondhatja, amit gondol. Szinte törvényszerűen került kapcsolatba az MDF-fel, ott ült az alakuló ülésen a nyíregyházi videoházban. Észrevették benne az ügy iránt elkötelezett embert, és az MDF városi szervezete felkérte: induljon a választáson.

Közben az érsebészeti szakvizsgához szükséges gyakorlatot is letöltötte Pesten. Politikai és élettapasztalat szempontjából felbecsülhetetlen volt számára az a négy esztendő, ami végül is a magyar történelem egyedülálló korszakának, a demokrácia születésének minősül. Tréfásan azt mondja: a politika olyan vírus, amely, ha megfertőz valakit, nehezen tud szabadulni tőle. Dr. Szilassy Gézát nem fenyegette ez a veszély.

Az ott szerzett ismeretek birtokában viszont a közéletben a következő ciklusban is fontos tisztségeket bíztak rá. A megyei közgyűlés egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottságának tagja, valamint a nyíregyházi közgyűlésben képviselő. A Máltai Szeretetszolgálat városi szervezetét vezette 1992 és ’95 között. Nemrégiben létrehoztak egy házi ápolási egyesületet, amely már az egészségügy új irányzatának szellemiségét tükrözi. Nevezetesen azt, hogy a beteg csak annyi időt töltsön a kórházban, amennyi a beavatkozáshoz múlhatatlanul szükséges. A felépülésig vezető lábadozási időszakban pedig az otthonában szakszerűen ápolhatják.

Arra a kérdésre, hogy elégedett embernek érzi-e magát, nehezen talál egyértelmű választ. Mint mondja, egetverő kívánságai nincsenek, szép család veszi körül. Nyugalmat árasztó otthont mondhat magáénak. A parlamentben gyönyörű szép élményeket szerzett. Amit nem tud megtenni, amire nem tud hatást gyakorolni, azért nem idegeskedik. Esténként a gyermekei tanulását egyengeti, hétvégeken kirándulnak, sétálnak, megbeszélik a világ és a saját dolgaikat.

Az ügyelet nem a csendes elmélkedés ideje. Többször keresik Szilassy doktort. A műtőket gyakran éjszaka is sejtelmes fénybe burkolják a lámpák. Búcsúzóul megjegyzi: egy sebész a fizikai állóképesség mellett anatómiai tudással, térlátással, szellemi ismeretekkel és gyors döntési készséggel kell hogy rendelkezzen. Itt a nap huszonnégy órájában az ember életéért tesznek meg minden tőlük telhetőt.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése