Dr. Fazekas Imre

Főigazgató-helyettes, orvosigazgató,

Nyíregyháza

szszb_15-16_dr_fazekas_imre.jpgA kéz beszédes testrészünk: foglalkozásunk, életmegnyilvánulásunk, hangulatunk, beszédünk fontos eszköze és kifejezője. Talán a kézről született a legtöbb szólásunk és közmondásunk. Azt például, hogy aranyból van a keze, minden bizonnyal sokat hallhatta felépült betegeitől dr. Fazekas Imre is, a Jósa András Megyei Kórház főigazgató-helyettese, orvosigazgatója. Azt, hogy sebészként miért éppen a kéznek szentelt nagyobb figyelmet, maga sem tudja, meglehet, éppen a saját, az operációt végző keze döbbentette annak fontosságára.

Budapesten született 1939. január 12-én, ám a gyermekkora jó részét a megye névadó településén, Szabolcson töltötte. Itt született édesanyja is, míg édesapja átellenben a Tiszán, Kenézlőn. A fiatal pár a fővárosban kezdte az életet.

– Apámnak speciális képesítése volt: gyógykovácsként dolgozott a Fővárosi Köztisztasági Hivatalnál, ahol 300 lóval fuvaroztak. E lovakat gyógyította, látta el állati orthopédiai, gyógyászati segédeszközökkel. László öcsém, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója még Budapesten született, de a háború után a szüleink hazajöttek Szabolcsba. Harmadik fiúként már itt jött a világra István, aki tanár lett. Mindkét szülőnk szép kort élt meg, a haláluk után megritkultak hazalátogatásaink – sorjázta Fazekas doktor.

– A szabolcsi általános iskolát a nyíregyházi Kossuth-gimnázium követte, ahol 1957-ben érettségiztem. Már másodikban elhatároztam, orvos leszek, az elképzelésem később sem változott meg. A Debreceni Orvostudományi Egyetem éveire visszaemlékezve: szép és izgalmas élet volt, telve számtalan nehézséggel és sok lemondással. Az egyetem után a nyíregyházi megyei kórház 2-es sebészeti osztályára kerültem. Nem is olyan régen a sérülteket mindenütt az általános sebészeti osztályok látták el. Az ipar és a közlekedés fejlődése a balesetek számának olyan nagy emelkedését idézte elő, hogy külön baleseti sebészeti osztályok felállítása vált szükségessé.

Ezt indokolta egyébként a traumatológia fejlődése is, amely egyre nagyobb felszerelést és egyre speciálisabban képzett szakembereket igényelt. A nyíregyházi kórház 2-es sebészeti osztálya is erre a sorsra jutott, baleseti sebészetté és orthopédiává alakult át, majd később ebből vált ki az orthopédiai osztály. Jómagam is egy osztályon három szakvizsgát tettem: általános sebészetből, baleseti sebészetből és orthopédiából. Szakmán belül pedig leginkább a kéz sebészete érdekelt, a megyében is az elsők között erre specializálódtam.

Csupán a kézen több mint 200 képletet tart nyilván az orvostudomány, nagy kihívást jelentett a sérült, elváltozott végtagok gyógyítása. Sok emlékezetes műtét maradt meg bennem. Kisvárdára 1975-ben kerültem, amikor felépült az új kórház. A sebészeten az osztályként működő baleseti sebészeti részleg vezetője lettem. Kemény időszak volt, különösen telente, amikor a sok sérülés miatt gyakorta két műszakban, reggeltől este hétig operáltunk, heti 2–3 ügyeletet is adva.

Mindez nagy türelmet és állóképességet kívánt az orvostól, de a folyamatos képzésről sem feledkezhettünk meg. Az angol nyelvű szakirodalommal is lépést kellett tartani. Aztán, amikor 1990-ben az előző igazgató nyugdíjba ment, a szakorvosi közösség biztatott pályázatom benyújtására, a választást aztán kétharmados arányban meg is nyertem. E feladatot is igyekeztem maximálisan ellátni, viszont a kritikátlan hanyagsággal felhúzott, az akkor még szinte újnak számító kórházépület hamar amortizálódott, főként a nyílászárókkal és a vízvezetékkel volt probléma. A hőkamerás felvételek elképesztő állapotokról tanúskodtak, ám az illetékesek hallani sem akartak a felújításról.

Felelős vezetőként és képviselő-testületi tagként is mindenekelőtt a kórház érdekeiben jártam el. A sziszifuszi küzdelembe belefáradva az országos és a megyei sajtóhoz fordultam. A fáradozásaimnak végül is meglett az eredménye a terület képviselőinek és a városvezetésnek az összefogásával. Ám 1994 őszén visszajöttem Nyíregyházára, a megyei kórház főigazgató-helyettese lettem – zárta visszaemlékezését a főigazgató-helyettes.

A Jósa András Megyei Kórház az ország legnagyobb önkormányzati egészségügyi intézménye, 2098 ággyal, ahol immár minőségügyi igazgatóként tevékenykedik Fazekas doktor. Számos országos és regionális szakmai konferencián hangzott el előadása a témában, és jelent meg publikációja. Tanít a nyíregyházi egészségügyi főiskolán. Kitüntetései sorában a legutóbb kapott Pro Sanitate is szerepel.

Tanár felesége szintén a kórházban dolgozik, Zsuzsanna lányuk a berlini Humbold Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, Péter fiuk menedzserképző főiskolát végzett, Százhalombattán él. Mindketten családosok, s négy unokával örvendeztették meg a nagyszülőket.

– Messze vannak, de mit lehet tenni? – tárta szét hosszú, beszédes kezeit a kézsebész.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése