Dr. Ujvári Attila

Sebész, érsebész főorvos,

Nyíregyháza

szszb 23 tk Ujvári Attila dr.jpgMindent elért, amit gyakorló orvosként elérhetett dr. Ujvári Attila sebész és érsebész főorvos. Kacérkodhatott volna az orvostudomány magasabb szintű művelésével, de ő inkább a közvetlen betegellátást tartotta fontosabbnak. Lehet, hogy tudományos közleményekben nem szerepel a neve, viszont megőrzik őt jó emlékezetükben betegek és hozzátartozók. 1300-ig számolta az általa elvégzett operációk számát, egy idő után mindez azonban már nem volt fontos. Ujvári főorvos úr szakmai és etikai értékrendjében a tisztességes gyógyítás, a betegek maximális ellátása az a rendező elv, amelytől soha nem tágított.

Debrecenben született 1941. február 22-én néhai Kopjári Sarolta varrónő és néhai Ujvári József vezető posta-műszaki tiszt fiaként. Húga, Tünde az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Debreceni Igazgatóságáról vonult nyugdíjba.

Neje, lánykori nevén Varga Alice adminisztrátorként dolgozott. Két gyermeke van, Zoltán a fővárosban él, Enikő lánya szociálpedagógia–német szakon diplomázott, és egy fejvadászcégnél talált remek állást. Családot alapított: férje Fischer Tamás, kislányuk, Emese egyhetes. Nevelt lánya, Nagy Angelika tanárnő.

A szerény anyagiakkal rendelkező, ám tisztességre tanító szülők érettségit és szakmát akartak adni fiuk kezébe. Ezért elvégezte a Mechwart András Gépészeti Szakközépiskola híradásipari szakát, de egyetlen porcikája sem kívánta ennek a szakmának a gyakorlását. Néhány év eltelte után – a felvételihez a biológiatudását sürgősen gyarapítania kellett – jelentkezett a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, ahol 1969-ben vette át diplomáját. Mátészalkán kezdte hivatása gyakorlását, itt nemcsak állást, hanem lakáshoz jutást is biztosítottak. 1973-ban szakvizsgázott, majd 1977-től bekerült a Megyei Kórház II. Sebészeti Osztályára. A legendás Dohanics főorvos úr egyedüli érsebészként irányította az általános sebészeti feladatokat is ellátó osztályt. Szinte hihetetlen, de hangos szó nélkül tartotta kézben a nagy forgalmú osztály egészét. Ujvári főorvos úr nem véletlenül tekint úgy rá, mint szakmai és emberi mentorára.

Második szakvizsgáját érsebészetből tette le. Országos hírnevet is szerzett magának az osztály a csontsebészet terén Fábián főorvos úr által. Fábián doktor olyan klinikai tapasztalattal és mentalitással rendelkezett, amely a krónikus betegek ellátását kapkodás, sietség és mindenekelőtt tévedés nélkül oldotta meg. Az általános sebészeti és érsebészeti tevékenykedése során, kb. 20 éven át ügyeletvezetőként is szervezte kollégái munkáját dr. Ujvári Attila. Havonta több alkalommal ügyelt, adott készenlétet.

Nemegyszer tették már fel neki a kérdést, hogy miért éppen a sebész szakmát választotta. Az egyik érettségi találkozóján ezt viccesen úgy fogalmazta meg, hogy tetszett neki „barkácsolás, az emberi test újraalkotása, helyreállítása”. Ujvári doktor egyébként is a gyors döntések embere, mind a mai napig megőrizte ezt a tulajdonságát. Csak azért sajnálja a fiatal orvosokat, mert időközben annyi teher rakódott az orvoslásra, hogy a szakma művelése időnként háttérbe szorul. Ma már pontosan tudniuk kell, hogy mi mennyibe kerül, és a papírmunka is tetemes hányadot tesz ki. Egy vérvételhez ma annyiféle papírt kell kitölteni, valamint a számítógép érdektelen kérdéseire válaszolni, hogy lényegében a beteggel való foglalkozásra marad a legkevesebb idő. Régen két kartonon rajta volt minden adat, most vaskos dossziékban sorakoznak a vizsgálati anyagok.

A tudománnyal való lépéstartást jelenti a szakmai kongresszusokon való részvétel, ott előadások megtartása. Ujvári doktor tagja a sebész- és az érsebész-társaságnak. Rendszeresen eljár a kongresszusokra, hisz ez nemcsak találkozás, hanem tapasztalatcsere is a kollégákkal. Egyetlen dologból nem enged, ez pedig a minőségi munka. Úgy véli, hogy a nem fővárosban lévő kórházban „vidéki” orvosként mindent elért, amit csak elérhetett. Ha ma kezdhetné hivatása gyakorlását, valószínűleg az érsebészetnél kötne ki. Nosztalgiával gondol a Dohanics főorvos úrral együtt töltött évekre, amely a magas szintű szakmai együttműködést és a mély emberi kapcsolatokat egyszerre, egyidejűleg jelentette. Ujvári főorvos úr nem véletlenül egyike azoknak, akik nemrégiben a Jósa András-emlékérmet vehették át a megyei kórház ünnepségén.

Született debreceni lévén a Csokonai Színházat tartja a kultúra egyik fellegvárának. Kikapcsolódásként komolyzenét hallgat, különösen az operákat kedveli. Ma is gyakran átmegy a családjával Debrecenbe egy színvonalas zenei élmény kedvéért. Tréfásan jegyzi meg, hogy egyik kollegájával megállapították: a számítógép már nem az ő világuk. A modern technika aprólékos ismerete helyett Ujvári doktor fontosabbnak tartja a minőségi munkavégzést, a betegek maximális gyógyítását. Kiemelkedőnek említi az aneurizma műtétet, amelynek során műérrel pótolták a beteg ereket.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése