Dr. Nagy László

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_05-82_dr_nagy_laszlo.jpgMessziről, más kulturális közegből érkezett Nyíregyházára dr. Nagy László. 1944-ben született Mohácson. Kilencéves volt, amikor elköltöztek Bajára. Édesapja a kereskedelemben dolgozott, boltvezetőként, édesanyja háztartásbeli volt. Egyedüli gyermekként nevelkedett, de sohasem volt egyedül, mert mindig voltak barátai. Baján járt általános iskolába, itt is érettségizett a III. Béla Gimnáziumban. Érettségi után sikeres felvételi vizsgát tett, s ősztől Szegeden folytatta tanulmányait az orvostudományi egyetemen.

Szigorlóéves korában, 1968-ban, megnősült, a felesége magyar-rajz-művészettörténet szakos tanárnő, jelenleg a Vasvári Pál Gimnáziumban tanít. Végzés után a szülőktől nagyjából egyforma távolságra akartak költözni, ezért Kecskemétet választották.

Nagy László már orvostanhallgató korában vonzódott a sebészet iránt, ezért ezen a területen szeretett volna elhelyezkedni. A kecskeméti kórházban azonban csak a baleseti sebészeten volt hely, így nem volt más választása. Nem lehetett tőle idegen ez a területet, hiszen tizenhat évet töltött Kecskeméten. 1972-ben általános sebészetből, 1975-ben baleseti sebészetből szakvizsgázott. Volt szakorvos, adjunktus, osztályvezető-helyettes. Dr. Dömötör Endre professzor úr ösztönzésére megpályázta a nyíregyházi kórházban meghirdetett osztályvezető főorvosi állást. Előtte szétnézett a megyeszékhelyen, mert nem szerette volna teljesen ismeretlenül átvenni az osztályt. Amikor megnézte − még a régi épületben −, lehangoló képet mutatott. Igaz, már akkor tudni lehetett, hogy hamarosan az új épületbe költözik az osztály, ahol korszerűbb körülmények között folyhat a gyógyító munka.

Sok rosszat hallott a leendő kollégákról is (elsősorban az itt „vendégeskedő” pesti orvosoktól), ehhez képes nagyon kellemes volt a csalódása, amikor maga tapasztalta, hogy egyáltalán nem volt igazuk azoknak, akik elítélően nyilatkoztak.

Kecskemétről szorongó szívvel indultak kelet felé. Sok eredmény, siker fűzte mindkettőjüket a városhoz, de Nagy Lászlót csábította a teljes önállóság is, ezért nem sokáig meditáltak. Az is igaz, éppen, hogy elkészült a házuk Kecskeméten, a beköltözés után rövid idővel újra pakolni kellett. Először a doktor úr jött Nyíregyházára 1984-ben, a következő esztendőben − miután a tanítványai leérettségiztek − követte őt a felesége is.

Az első hetekben nagyon egyedül érezte magát, hiszen dr. Vágvölgyi Jánoson, aki a kórház igazgatója volt akkoriban és a párttitkáron kívül senki mást nem ismert. Ekkorára jórészt befejeződött a sebészeti osztály szétválása általános és baleseti sebészetre.

Nagy László mindig a manuális szakmákhoz vonzódott, az orvoslásban sem szerette a „hallgatós” területeket. Talán ez tartotta a baleseti sebészeten is, ahová végül is egészséges emberek kerülnek be, valamilyen sérüléssel. Igazán nagy öröm a balesetes sérültet gyógyultan látni, voltaképpen ez a sikerélmény az, amelyért orvostársaival együtt dolgozik.

Amikor a megyei kórházba érkezett, az első meglepetése az volt, hogy a megyében nagyon magas volt az erőszakos cselekmények száma, s az ezekből fakadó sérüléseké is. Ez a tendencia ma is megfigyelhető, ezekhez a gépkocsibalesetek sérültjei társultak. Számuk valamelyest csökkent az utóbbi időben, de a súlyosságuk fokozódott.

A baleseti sebészet hetvenkét ágyas volt Nagy László kórházba kerülésekor, jelenleg százhúsz ággyal rendelkeznek. A legfontosabb célja az volt, hogy komplex baleseti sebészeti ellátást sikerüljön megszervezni a megyei kórházban. Ezért jött létre húsz-húsz ággyal az idegsebészeti és a kézsebészeti részleg. Ennek a komplexitásnak anyagi és személyi feltételei egyaránt voltak, de ezeket az elmúlt évek során sikerült megteremteni, és ma már a baleseti sebészeti osztály színvonalas munkáját a megyén túl is jól ismerik.

A baleseti sebészeti ellátás rendkívül eszköz- és pénzigényes, ez különösen a jelenlegi időszakban számtalan problémát felvet. Nagy László csak egyetlen példát említ: négy évvel ezelőtt egy darab velőűrszög 3800 forintba került, most tizennyolcezer plusz áfa.

Az elmúlt években Nagy László arra törekedett, hogy a baleseti sebészet „ütőképessé” váljon. Ezt sikerült is elérni, de ehhez szükséges volt a kollégák áldozatvállalása, hogy minél többen képezzék magukat, tegyék le a szakvizsgát.

Amikor hazamegy a Kalevala sétányon lévő családi házukba, igyekszik kikapcsolódni. Szeret jókat aludni, főzőcskézni. Tavasztól őszig a kiskert is ad munkát. Amikor csak lehet túrázgatnak a Zemplénben, kihasználják az alkalmat és gombát gyűjtenek.

A beszélgetés során egy fekete macska állandóan felmászik az asztalra. Láthatóan nagy becsben van. De ezt meg is szolgálta, mert amikor ebbe a házba költöztek, társaival együtt nagy szerepe volt abban, hogy egyetlen egér se legyen a lakásban.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése