Dr. Jeney István

Sebész főorvos,

Nyíregyháza

szszb_02-26_dr_jeney_istvan.jpgMi kell ahhoz, hogy jó sebész legyen valakiből? Erre próbálunk választ keresni dr. Jeney Istvánnal, a Jósa András megyei kórház I-es sebészetének főorvosával. Ő arra voksol, hogy legyen jó diagnoszta az illető, és gondolkodjon logikusan. E tulajdonságokra egyre nagyobb szükség van, hiszen a műtéti technika fejlődésével, az altatás biztonságosabbá válásával ma már idősebbeket is operálnak és a kór előrehaladott stádiumában is sikerrel vehetik fel a versenyt az orvosok a betegséggel.

Talán éppen ez a lehetőség izgatta és érdekelte mindig Jeney doktort, amikor igen korán elhatározta, hogy orvos lesz. Családjában nem talált rá példát, viszont olyan útravalóval indult, amely ma is átsegíti a nehézségeken. A védett családi otthonban a szülők, dr. Jeney István jogász és az édesanya, Tóth Klára azt az igényt fogalmazták meg a két fiukkal szemben: válasszanak maguknak bármilyen hivatást, egy a fontos, hogy annak legyen haszna és értelme úgy az ő javukra, mint a társadalom hasznára. A két fivér meg is fogadta a szülői intelmeket, és nemcsak István, hanem öccse, Péter is orvos lett. A megyei kórház fül-orr-gégészeti osztályán főorvos az ifjabb Jeney doktor.

A 2-es iskola után a Kossuth gimnáziumban érettségizett ’hatvanötben, s ezután a Debreceni Orvostudományi Egyetemen kezdte meg tanulmányait Jeney István. 1971-ben végzett, és eleinte a belgyógyászat vagy a gyermekgyógyászat gyakorolt rá vonzerőt. Állást azonban a megyei kórház sebészetén talált, s nemsokára örült, hogy így alakult a szakmai indulása. Az egyetemen ugyanis az elméletet ismerhette meg, a műtéti technikákat, a kívülállók által sebészi bravúrnak mondott fogásokat csak itt sajátíthatta el.

Ahogy teltek az évek, egyre nagyobb rutint szerzett a hasi sebészetben. Az elején ő tanult az idősebb kollégáktól, ma már az ő véleményét kérik a fiatalabbak. Közben igen sokat fejlődött a szakma. Nemcsak itthon, hanem lépést tartanak a külföldi kutatásokkal: a legfrissebb publikációkat a vezető nyugati orvosi lapokban illik mindannyiuknak olvasni.

Az újdonság varázsa mindig lenyűgözte, talán ezért is szervezte meg az elsők közt az egyik menő egészségügyi vállalkozást, a Kryo-Med Kft. ügyvezető igazgatója Jeney főorvos. Negyedik éve kínálnak lehetőséget a megyeszékhely belvárosában a gyors diagnosztikára és gyógyulásra váró embereknek. Ő vezeti a sebészeti és a proctológiai szakrendelést.

Ez utóbbi még nem elég széles körben ismert, noha az aranyér betegségek, a sipolyok, polipok és általában a végbéltáji sebészethez tartozó esetek igen gyakoriak. A sebészeten jelentkező betegek egyhatoda ilyen problémák miatt keresi fel az orvost.

S éppen a műtéti technika, valamint a legújabb kutatások eredménye teszi lehetővé, hogy nem kell például egy aranyérműtét miatt napokat tölteni a kórházban, fájdalmakat elszenvedni, táppénz miatt kevesebbet keresni, hanem a mínusz 89 Celsius-fokon az úgynevezett kryosebészettel, mindössze tizenöt perc idő alatt ambulánsan műthetik a betegeket az aranyérproblémák miatt. Nem véletlen, hogy egyre többen választják a kezelésnek ezt a formáját.

Természetesen nemcsak sebészetet, hanem belgyógyászati, gyermekgyógyászati, nőgyógyászati, ideggyógyászati, fül-orr-gégészeti és ultrahang szakrendelést is indítottak. Aki már járt ott, tanúsíthatja, hogy halk zene mellett várakoznak, a beteg panaszainak meghallgatására jut elég idő, figyelem és türelem, a diszkrét, tapintatos légkör már elősegíti a gyógyulást. Manapság a menedzserek felpörgetett tempó szerint élnek, az ő gyors és pontos kivizsgálásukra is lehetőséget teremt a Kryo. Ezt a sikerorientált szemléletet kívánja meghonosítani a gyógyítás, az egészségügyi szervezés és vállalkozás terén Jeney főorvos.

Felesége Legény Katalin külkereskedelmi főiskolát végzett, a Vasvári gimnáziumban tanított, most a Taurusban dolgozik mint műszaki fordító és tolmács. Lánya Jeney Gabriella másodéves fogorvostan-hallgató. Ha korábban nem is volt orvos a családban, a mentalitás, a segíteni akarás és tudás szelleme tudat alatt is befolyásolta a lánya pályaválasztását.

Szabad idejében sokat olvas, imádja a sportot a sebész főorvos. Elsősorban a síelésre, a teniszezésre szakít időt. Azt szeretné, ha az egészségügyi vállalkozásokat végre komolyan vennék és az állami gyógyító hálózatot kiegészítő, ám fontos szférának tartanák a döntésre, a finanszírozásra jogosult szervezetek. Hiszen a piac, a beteg dönti el, mikor melyiket választja, és így előbb-utóbb azok maradnak meg hosszútávon, amelyek valós érdekek alapján szerveződtek, fontos, hiánypótló feladatot oldanak meg, s mindezt közmegelégedésre teszik. E cél előmozdításán is fáradozik Jeney István főorvos.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése