Dr. Harsányi Nándor

Sebész, plasztikai sebész főorvos,

Nyíregyháza

szszb 23 tk Harsányi Nándor dr.jpgAz ember azt vállalja fel, amit a lelkiismeretével meg tud beszélni – ezt a gondolatot fogalmazta meg dr. Harsányi Nándor sebész és plasztikai sebész főorvos, amikor átlépte a Jósa András Oktató Kórház küszöbét, éppen 33 évvel ezelőtt, 1974. október elsején. Fülében csengtek még professzorának örök érvényű mondatai. Háziorvos édesapjától évtizedeken át a betegek szolgálatát látta. A nagy hírű kisvárdai Bessenyei Gimnáziumban olyan filozófiatanár tanította, mint dr. Kiss Gábor, nem pusztán a tudományokra, hanem azok összefüggéseire, az életre, az embernek a környezetéért vállalt felelősségére. Az ifjú Harsányi doktor megszívlelte az útravalókat és elindult. Olyan elánnal vetette magát a sebészet mindennapi rutinjába, hogy igen hamar megismerték a nevét, és hamarosan a legjobbak közé emelkedett.

Dombrádon született 1949. június 2-án Márton Aranka orvosírnok és dr. Harsányi Nándor fiaként. Öccse, Harsányi Béla szintén ezt a hivatást választotta, ő Rakamazon praktizál. Édesapja 1946 és 1970 közt látta el a körzeti orvosi feladatokat. Tőle a betegek szeretetét, tiszteletét, a 24 órás helytállás kötelezettségét hozta magával. Saját családjában is ezen alapelvek szerint szervezi az életét. Nagyon örül, hogy megtalálta igazi társát dr. Sárközi Annamária gyermekorvosban, aki a legnehezebb szakmai területek egyikén, a gyermekvédelemben tevékenykedik évtizedek óta. Házasságukat két remek gyermekkel áldotta meg az ég. Az idősebbik fiú, Tamás Gergő nem véletlenül folytatta szülei hivatását. Az orvosi szakma egyik nehéz, ám annál szebb területét választotta, patológus lett, a napokban tette le szakvizsgáját. A megyei kórházban dolgozik. Felesége dr. Molnár Bernadett gyermekorvos, kislányuk a hároméves Lilli. A másik fiuk, Gábor Nándor gyógyszerésznek tanult, és az ország nyugati határán, Mosonmagyaróváron, mintha egy másik Magyarországon gyakorolná hivatását.

Amikor Harsányi doktor munkába állt, 60 ágyas osztályon nyolc orvos látta el a betegeket. Négy év gyakorlat után szakvizsgázott, majd az 1980-as évek elején, az új sebészeti tömb átadása után a sebészeti osztály kettéválasztásával lehetőség nyílt a szakosodásra. Nemcsak a két sebészet profilja tért el, hanem Harsányi doktor urat is megtalálta a saját feladata. Míg korábban az égett betegek sebészetével csak a baleseti sebészek foglalkoztak, e témában képzett szakorvos nem volt. Egyik kollégájával tanfolyamon tanulta meg és a gyakorlatban is elkezdte ezt a típusú tevékenységet. 1994-ben elsőként tették le a szakvizsgát a plasztikai sebészetből, és megnyílt az út a veleszületett vagy szerzett deformitások műtéti korrekciójának lehetősége előtt. Alig látszottak ki a munkából, például a fejen lévő rosszindulatú bőrdaganatok miatt évente 80–100 beteget operáltak. Amíg támogatta a társadalombiztosítás, az elálló fülek korrekciója is a gyakori beavatkozások közé tartozott.

Ma már rutinszerűen művelik a mindennapok sebészetének számító helyreállító műtéteket. Szoros szakmai együttműködést alakítottak ki a baleseti sebészekkel, adott esetben a fül-orr-gégészekkel, a szájsebészet szakorvosaival. Emlékezetes esetként említi annak a betegeknek a műtétjét, akit majdnem széttépett a kutya az egyik faluban. Ma már Harsányi főorvos tanítgatja a fiatal sebészeket ezen irányú műtétek végzésére.

Komoly előrelépést hozott az életében a Nemzeti Emlőszűrő Program. A szűrések megszervezése, és az országosan is kimagasló arányban megjelenő nők mammográfiás vizsgálata után – ha a műtét elkerülhetetlennek látszott – a sebészeti osztályon létrejött egy emlősebészeti team, amelynek dr. Harsányi Nándor lett a vezetője. Szakmai érdekességként említi, hogy a megyei kórház messze a legjobban felszerelt az ilyen típusú beavatkozások legmodernebb elvégzésére. Az emlő MR-készülékkel a többgócú daganatot is diagnosztizálják, és csak a szükséges mértékben műtik a mellet. Az „Őrszem” elnevezésű nyirokcsomó-meghatározás tovább segíti a precíz vizsgálatot és beavatkozást. A patológusok már akkor meghatározzák az átküldött szövetmintát, amikor a beteg még alszik a műtőasztalon. A teljes rehabilitációt kiegészítheti a mell helyreállítása.

A divattal és az egészséggel egyaránt lépést kell tartani, ha a plasztikai sebészt kérdezzük. Kialakult egy réteg, amely képes fizetni az óhajtott cél érdekében. A zsírleszívás, a ránctalanítás, a hasplasztika, a mellek kisebbítése vagy nagyobbítása, az elálló fülek korrigálása bármely korosztályban szóba jön. A bankok újabban hitelt is nyújtanak ezekhez a műtétekhez. Harsányi doktor nagyon fontosnak tartja a beteggel kialakított viszonyt, hisz a szépészeti műtét olyan, mint a gyermekvállalás: életre szóló döntés, lényegében egy szerződés a beteggel.

Szabad idejében olvas, kertészkedik, barkácsol, és rajong a szép futballért.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
arany elválasztó.jpg
Dr. Harsányi Nándor második unokája, Zsombor már három éves, Lili pedig nyolc. A mögöttünk hagyott fél évtized alatt nyugdíjba vonult a Főorvos Úr és a neje, dr. Sárközi Annamária gyermekgyógyász is. Ám a hivatását továbbra is gyakorolja: a Jósa András megyei kórházban szerdán, csütörtökön, pénteken 8-16 óra közt az általános és a helyreállító sebészeti műtéteket ma is végzi. 
A 42/599-700/1172-s telefonon, mobilon a 20/9792-912 számon, vagy a harsanyin@freemail.hu e-mail címen elérhető. 
Páciensei a leggyakrabban Fülkorrekciót, hasfalplasztikát, emlőműtéteket kérnek. Előzetes egyeztetés után Nyíregyházán, a Hajnal Klinikán (Ér u. 23.) szerdán 16,30 és 17,30 között fogadja a betegeket magánrendelésén.
(Kiegészítve 2012. július 11-én.)
arany elválasztó.jpg
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése