Dr. Szabó Norbert

Sebész adjunktus

Nyíregyháza – Debrecen

szszb 30 tk X Y 400.jpgTúl a műtétekkel zsúfolt munkanapon, az eseményeket hozó éjszakai ügyeleten, már benne járt a délelőttben dr. Szabó Norbert, a Jósa András Oktató Kórház ügyeletes szakorvosa, amikor utánaszóltak, Norbi mosakodj már be, mert vérző beteget hoztak azonnali operációra. Természetesen joggal hivatkozhatott volna fáradtságra, háríthatta volna a nem előjegyzett műtétet az éppen bent lévő kollegákra, de egy nagy levegővétel után ismét a műtő felé vette az útját. „Ha valahol rám várnak, akkor annak biztosan oka van, s én nem tehetem meg a beteggel és a saját lelkiismeretemmel szemben, hogy ne az orvosi esküm szerint járjak el.” – fogalmazta meg nem egyszer előforduló eseteit a fiatal szakorvos.

Bár egyre többen osztják azt a véleményt, hogy véletlenek nincsenek, azt talán Szabó doktor sem gondolta, hogy az orvosi pályán köt ki. Balmazújvároson született 1977. április 14-én Szabó László és lánynevén Molnár Mária Róza fiaként. Édesanyja óvónő, sajnos, ma már néhai édesapja a mezőgazdaságban kereste a család kenyerét. Fivére, László, állatgyógyászati termékekkel kereskedik. Ellágyulnak a vonásai, amikor 7 éves kisfiáról, Márkról beszél. Szabadnapjait vele tölti, családi életének értelmet az első osztályos gyermek.

A debreceni Tóth Árpád Gimnázium biológia tagozatán érettségizett 1995-ben. A fél osztály az orvosegyetemre készült, a jó tanuló Szabó Norbert nem akart lemaradni a többiektől. Talán harmadéves orvostanhallgatóként érezte, megtalálta a helyét, ez a pálya illik hozzá, s ezt érdemes hivatástudattal, teljes erőbedobással csinálni. Mind a mai napig nem változott a véleménye, túl a 3-4 ezer saját műtéten. Legalább ennyinél asszisztált, egyre erőteljesebb benne az elkötelezettség. Az élet igazolta döntése helyességét. Az általános sebészet az alapja a műtétes szakmáknak, s rövid kitérő a Szívsebészeti Klinikán rádöbbentette, hogy az egész embert szeretné gyógyítani. Nyíregyházán meghirdettek 2 rezidens állást, és a sok jelentkező közül Szabó doktort is kiválasztották. Ennek 15 éve. Az általános orvosi végzettségét 2001-ben, a sebész szakorvosit 2008-ban szerezte meg. 2015 óta sebész adjunktus.

Kívánhat-e magának egy frissdiplomás orvos inspirálóbb környezetet, mint ahol befogadják, nem éreztetik vele, hogy te még csak kezdő vagy, bevonják a műtétekbe, vezetik a kezét, hogy a legjobbat, az optimálist hozza ki egy helyzetből. A megyei kórház sebészete ezt a szakmai műhelyt biztosította Szabó doktornak. Gyakran osztották be ügyeletbe, ahol a legtöbbet tanulhatott. Egyre nehezebb és fontosabb feladatokkal bízták meg. Az eredményeit nem sajátjának tulajdonítja, hanem egy együttműködő szakmai team-nek. Ehhez pedig Emberek kellenek – így, nagybetűvel írva – mert magányos farkasként sebész nem alkothat maradandót.

A betegek a szívükbe zárták a nyílt tekintetű, a velük maximálisan törődő orvost. Megosztották vele gondjukat, bajukat, mert észrevették, hogy a precíz műtéti technika mellett ő az emberrel is törődik. Jó pár olyan pácienst őriz az emlékezete, akik családtagjaikkal is őt keresték meg. Tudták pontosan, mire, pontosabban, kire számíthatnak. Elmondhatjuk, hogy generációk sebésze lett.  A betegek bizalma, elégedettsége a legnagyobb öröm és elismerés a fiatal orvos számára.

Szóba kerül a külföldi munkát vállalók esete. Szabó doktor szerint a legtöbben azért mennek el, mert nem tudnak beilleszkedni. Természetesen melyik orvos ne játszott volna el a gondolattal, talán mégis megpróbálni külhonban? „Ha mi elmegyünk, kik jönnek, jönnek-e egyáltalán helyettünk?”

Angolul beszél, olvas, szakmai publikációkat szemléz az interneten. A Magyar Sebészeti Társaság tagja. Előadott már a Fiatal Sebészek Társaságának összejövetelén. Különösen a sürgősségi sebészet és a laparoszkópia érdekli.

Nem családbarát a sebész hivatása. Ez egy életmód. Kényszerű döntést kell hoznia, vagy alkalmazott, aki 4 órakor hazamegy, vagy egy életre elkötelezi magát a gyógyítás mellett, ami 24 órás szolgálat. Nem fizikailag persze, hanem mentálisan. A feltöltődést a nyiladozó értelmű kisfiával töltött idő adja, nagyon szeret olvasni és naponta 4-5 kilométert fut a Nagyerdő rekortánján. Ilyenkor elemelkedik a lelke a földi kötelezettségektől, és az endorfin hormonok okozta boldogságérzetét legfeljebb az múlja felül, ha a betegei gondolkodásmódján, szokásán is tud változtatni. Mert operálni kell, de a briliáns műtét is kevés a gyógyuláshoz. Ez az együttműködés, az egymásra utaltság, ha megfogadják az orvos intelmeit, olyan eltéphetetlen szálakat sző Szabó doktor és a páciensei között, amely nap mint nap erőt ad neki az újabb kihívások teljesítéséhez. Idézet egy betege naplójából, akinek két és félév alatt négyszer mentette meg az életét: „A Teremtő óvja őt, biztosan vezesse szikét tartó kezét. Őrizze meg éleslátását, emberségét. Acélozza meg idegeit, erősítse hivatástudatát, és tartsa meg végtelen jóindulatát.”

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése