Dr. Joós Gyula

Orvos,

Debrecen

hb_3-40_dr_joos_gyula.jpgA nem hétköznapi ember, egy kicsit „kilóg a sorból”. Hisz nem mindennapos dolog az, hogy valaki végzett orvosként három különböző szakterületen is (általános sebészet, baleseti sebészet, fog- és szájbetegségek) szakvizsgát tegyen. Miként az sem, hogy amolyan „konok emberként” – saját igazát szem előtt tartva – „nem áll be a sorba”, és rangról, címről, tudományos előmenetelről lemond, ha bensője így diktálja. Büszke arra, hogy nagyszerű barátai vannak, de legalább ilyen büszke arra is, hogy sok emberrel nem kellett közös nevezőre jutnia.

Ilyen – rendkívül változatos és érdekes életutat bejárt – ember dr. Joós Gyula, aki 1950. április 2-án született Tiszapalkonyán. Szülei pedagógusok voltak, egyik húga belgyógyász-kardiológus, a másik fogszakorvos-gyermekfogszakorvos, mindketten Miskolcon élnek. Amolyan furcsa kettősség, hogy itt, a szocialista ipar fellegvárának számító, környezetszennyező gyáróriás melletti kis faluban ívódott bele a természet szeretete. A Tisza megismerése, tisztelete, a horgászat, az úszás, kajakozás voltak gyermekkorának meghatározó elemei.

Középiskolai tanulmányainak színtere a híres alma mater, a Földes Ferenc Gimnázium Miskolcon, ahol egy kísérleti jelleggel indított matematika–fizika szakos osztályban tanult. 43-an kezdtek, 25-en érettségiztek, és egy osztálytársát csak azért nem vették fel egyetemre, mert nem jelentkezett továbbtanulni. Életének egyik legintenzívebb négy évét töltötte a gimnáziumban és a selyemréti Petőfi-kollégiumban, olyan alapokat szerzett, amelyekre a mai napig támaszkodhat.

A kemény négy év után az orvosi egyetem, Debrecen, a Nagyerdő szinte felszabadulást jelentett számára, élete egyik legszebb korszakának tartja ezt az időszakot. Már az első évfolyam végén kitűnő volt, tudományos diákköri tevékenységet folytatott, élte a kollégisták sokszínű életét.

Nagy elszántsággal és lelkesedéssel kezdett dolgozni az I. Számú Sebészeti Klinikán, ahol olyan tanítómesterrel ajándékozta meg a sors, mint dr. Szeleczky Gyula professzor, aki klasszikus értelemben vett kiváló sebész volt. Tőle tanulta meg, hogy az operáló orvos a lehető legkevesebb károkozással köteles munkáját végezni, nála szakvizsgázott 1979-ben.

Mivel jó értelemben vett türelmetlen ember, csak attól hajlandó elfogadni dolgokat, akit az adott területen tapasztaltabbnak tart és megfelelő erkölcsi alapokkal is rendelkezik. 1983-ban egy nehéz döntés után kérésére áthelyezést nyert a Szájsebészeti Klinikára, ahol nagy hasznát vette sebészeti tudásának, és ahol mb. osztályvezetőként is dolgozott. Közben egy hónapos szakmai tanulmányúton vett részt a Rostocki Egyetem Sebészeti Klinikáján.

1987-ben megtiszteltetésnek érezte, hogy visszahívták a Sebészeti Klinikára, a leendő baleseti osztály vezetőjeként számítottak rá. Bár ez a terv végül tőle független okok miatt nem valósult meg, mégis örült e váltásnak. A továbbiakban prof. dr. Sápy Péterrel dolgozhatott együtt. Ez a néhány évig tartó közös munka mind emberileg, mind szakmailag nagyszerű időszak volt.

Ugyanebben az évben magánpraxist is nyitott, ezt a sebészeti tevékenységgel együtt végezte öt éven át. Mivel mindkét terület önmagában is teljes embert kíván, végül a magángyakorlat mellett döntött. 1990-ben szerzett szakképesítést traumatológiából, majd 1992-től a DOTE Kísérletes Sebészeti Intézetében dolgozott, önálló tudományos profilt vezetett. Számos közleménye, könyvrészlete jelent meg magyar és idegen nyelven, előadásokat tartott itthon és külföldön magyar, angol és német nyelven.

Már a 70-es és 80-as években egyetemi oktatást folytatott mindhárom szakterületén, és 1998 óta szájsebészetet tanít a Debreceni Egyetem Stomatológiai Klinikáján, 2000. március 1-jétől kinevezett oktatóként. 1996 óta magánpraxisát főállású tevékenységként végzi, egy kft. igazgatójaként kilencfős, nagyszerű csapatot irányít.

Tagja a Magyar Sebésztársaságnak, a Magyar Fogorvos Egyesületnek, az Osztrák Sebésztársaságnak és a Magyar Fogorvosok Implantológiai Társaságának.

Ezerkilencszázhetvenhatban kötött házasságot dr. Könyves Tóth Éva orvossal, két gyermekük született: Eszter ma már fogszakorvos, Gergő gimnáziumba jár. Rendszeresen sportol, fut az erdőben (sokszor kaukázusi pásztorkutyájával együtt), ritkábban evez, szörföl. Megmaradt gyermekkori szenvedélye a horgászat, amit leggyakrabban fiával együtt művel. A családdal szívesen tesz utazásokat, nemcsak külföldön, hanem hazai tájakon is.

Tervei között szerepel egy minden igényt kielégítő rendelő kialakítása és szeretné megőrizni azt a tulajdonságát, hogy képes legyen odafigyelni embertársaira. A szakmában a valóság minél pontosabb ismerete alapján szeretne jó döntéseket hozni, és javára lenni a segítségre szorulóknak.

Hogy elégedett-e eddigi életútjával? Igen! Bár ez csupán egy lehetőség a működőképes választások közül.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése