Dr. Mikó Irén

Habilitált egyetemi docens, intézetigazgató,

Debrecen

hb 3 dj Dr. Mikó Irén.jpgA DEOEC Sebészeti Műtéttani Intézet igazgatója, dr. Mikó Irén,  azt a gyűrűt adta tovább Andrea lányának – a II. sz. Sebészeti Klinika sebész szakorvosjelöltjének –, amelyet szeretett nagymamájától kapott útravalóul. Egyúttal továbbadta a hitvallásává vált nagyanyai intelmet is: Csak jó orvosnak szabad lenni. Mikó Irén is erre készült, ehhez gyűjtögette a szüleitől, tanáraitól, professzoraitól kapott muníciót, hogy mára egy eredményes, az ország és a tudományos világ életében jelentős intézet élén szolgálja a gyógyítás–kutatás ügyét.

Édesanyja, Herczeg Irén odaadó szeretetével s nyugalmával biztosította nevelkedése hátterét. Édesapja, Mikó Kálmán főkapitányként a kelet-magyarországi vármegyékben a demokratikus rendőrség kialakításán fáradozott, de igazságszeretete és -érzete miatt az ígéretes vezető rendőri karriert a Rajk-ügy tájékán feladva inkább őseit követve a nehéz, de szép kertészkedésre cserélte. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a jonatánalma nemesítésében és ügyének töretlen szorgalommal történő szolgálatában. Áldásos tevékenységét nemcsak Végh Antal énekelte meg „Az almafákat évente kell metszeni” című regényében, az almáskertek idős szatmári gazdái is szívükbe zárták.

A család ezerkilencszázötvenhattól él Debrecenben. Mikó Irén a Csokonai-gimnáziumban érettségizik, ahol „Jó tanuló, jó sportoló” kitüntetést is kiérdemelt – kosárlabdázott és atlétikában több országos helyezést ért el –, mellette nyelveket tanult, zongorázott, s ez utóbbi feszültségoldó kedvtelésnek máig megmaradt.

A Debreceni Orvostudományi Egyetemen hamar beilleszkedett, önmagával szemben maximalista, „Népköztársasági Ösztöndíj”-as, „summa cum laude” minősítéssel szerzi meg orvosi diplomáját.

Szokol Miklós és Gomba Szabolcs akkori adjunktusoknál végez tudományos diákköri munkát, de nem hagy fel a sportolással és a zenéléssel sem. Orvosi hivatására készülve sokat köszönhetett Demény Péter adjunktusnak, aki csoportpatrónusként emberségét és a szakma szeretetét sugározta.

A sebészeti műtéttan rejtelmeibe történő bevezetésért Furka István professzornak hálás, akit mesterének tekint, s a sors érdekességeként a magánéletében is társa lett. Tőle tanulta az intézetvezetés rejtelmeit, amelyet ma eredményesen továbbfolytat és továbbfejleszt.

Gyakornoki időszakától kezdve ugyan-azon a munkahelyen dolgozik, ahol 1974-től egyetemi tanársegéd, 1983-tól adjunktus, 1994-től docens, 2000-től pedig az intézet igazgatója. Az orvostudományok kandidátusa címet 1989-ben szerzi, a habilitált doktori címet 1999-től viselheti.

Kinevezésétől kezdve részt vesz az általános orvosi, fogorvosi, gyógyszerészi, egészségügyi főiskolai hallgatók magyar és angol nyelvű képzésében, a nagyszámú TDK-s szakmai irányításában, a szakorvosjelöltek és a manuális szakmákban tevékenykedők szakorvosi felkészítésében, valamint posztgraduális továbbképzéseiben is.

A Sebészeti Műtéttani Intézet híd az elméleti intézet és a klinikum között: a betegágynál felmerült problémákat – többször más klinikákkal és nemzetközi intézetekkel együttműködésben – az állatkísérleteket is segítségül híva kutatják, s az itt kapott eredményeket kellő kritikai elemzés után a klinikum részére ajánlják.

Munkájuk gyakorlattá válásáról tizenegy szak- és tankönyvbe átvett módszerük ismertetése is tanúskodik. Az intézetben működő Mikrosebészeti Gyakorló és Oktató Centrum, valamint a Laparoszkópos Oktató és Gyakorló Centrum mind a hazai, mind a külföldi kutató és gyakorló orvosoknak egyaránt lehetőséget biztosít újabb és újabb műtéti technikák begyakorlásához, elsajátításához.

Dr. Mikó Irén több hazai és nemzetközi kutatási pályázat résztvevője, illetőleg témavezetője, rendszeres előadója hazai és nemzetközi tudományos kongresszusoknak (eddig tizenkét előadásukat honorálták elismerő díjakkal). Megtiszteltetés, hogy 2004-ben ők rendezhetik meg a VII. Kísérletes Mikrosebészeti Világkongresszust, melynek nemcsak szervezője, hanem elnöke is. Tagja és tisztségviselője több hazai és nemzetközi tudományos társaságnak, szerkesztő- és bírálóbizottságnak, a DEOEC Kari Tanácsának és Külügyi Bizottságának. Elismerései közül az „Egyetem Ifjúságáért” Emlékplakettre, Észak-Rajna Vesztfália „Klüh-díj”-ára, a Széchenyi Professzori ösztöndíjra, a Széchenyi István Ösztöndíjra s a Debreceni Akadémiai Bizottság Emlékplakettjére a legbüszkébb.

Az intézetben található az ország egyetlen Sebészi Varróanyag Múzeuma s a korábbi évek Furka professzor által elkezdett hagyományait folytatva élénk a kulturális élet is: Extra Galériájukban megyénk kortárs festőművészeinek munkái láthatók, s a „Művészetek a Műtéttanon” sorozat keretén belül gyakorta lépnek fel itt a város vezető művészei is. Kedvtelése a művészetpártolás, a zene, az utazás, a természet szeretete és a napi torna.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése