Dr. Szegedi Zoltán

Sebész főorvos,

Debrecen

hb_4-82_dr_szegedi_zoltan.jpgCsaknem három évtizede hűséges a debreceni Kenézy Gyula Kórházhoz, ahol pályáját kezdte. Mindig a nagybetűvel írt SEBÉSZETET szerette volna művelni, s erre – kiváló tanítómesterekkel, kollégákkal – a kórház általános sebészeti osztályán nyílt lehetősége.

Hasonlóan hűséges a debreceni Kodály Kórushoz. Feleségével együtt 1969 óta énekel a nemzetközi rangú zenei együttesben, amellyel bejárták a világot, számos jelentős hangversenyteremben léptek fel. A kórus állandó kisegítő basszistája, akire a legnehezebb oratóriumi művek előadásától kezdve a kortárs kórusmuzsikáig egyaránt számíthatnak. Orvosi hivatásában és a kórusban egyaránt törekszik a maximális teljesítményre: a kórházban nem a legjobban éneklő sebész, a kórusban, pedig nem a legjobban operáló énekes akar lenni. Hevesen járt általános iskolába, majd az egri Gárdonyi Géza Gimnáziumban, egészségügyi tagozaton érettségizett. Orvosnak készült, a medicinán belül mindig a sebészet vonzotta legjobban. Széles körű érdeklődését jelzi, hogy a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, a kötelező feladatokon túl számos speciálkollégiumot hallgatott, tagja volt a Sebészeti Műtéttani Intézet tudományos diákköri csoportjának. Orvosi diplomáját 1975-ben szerezte meg, majd a DOTE I. Számú Sebészeti Klinikáján általános sebészetből jeles eredménnyel tett szakvizsgát.

– A Kenézy kórházban minden lépcsőfokot végigjártam a kezdő sebésztől a részlegvezető főorvosig. Nagyra becsült mestereimtől megtanultam, hogy mindig legyek fogékony az újra, a legmodernebb technikára – mondja.

A gyomor- és nyombélfekélyek, a májzsugorodásban szenvedők sebészeti ellátása mellett a gyomor- és bélrendszeri daganatok műtéti megoldása, a pajzsmirigy megbetegedései, az epekő sebészi kezelése, a különféle típusú sérvműtétek végzése terén egyaránt széles körű ismeretekkel és nagy gyakorlattal rendelkezik.

A kórház általános sebészeti osztálya jelentős szerepet vállal a legkorszerűbb technika, a laparoszkópos beavatkozások elterjesztésében, 1997 óta havonta tartanak bemutató műtéteket. Az emelt szintű továbbképzéseken – melyeken az ország minden pontjáról eddig közel 400 sebész és több mint 80 műtősnő vett részt – dr. Szegedi Zoltán a legújabb típusú hálók beültetésével nyitott és zárt (laparoszkópos) lágyéksérv műtéteket mutat be.

A sebészetet ma a technika uralja – mondja. Erről Los Angelesben, az Amerikai Sebész Társaság legutóbbi kongresszusán is meggyőződhetett, ahol bemutatták a ma elérhető legmodernebb sebészeti technikai eszközöket, köztük a műholdas robotot. Izgalmas próbatételként emlékszik vissza arra az epeműtétre, amelyet az Olympus cég által Magyarországra hozott laparoszkópos eszközzel végezhetett el.

Szegedi főorvos orvostanhallgatókat, szigorlókat, sebészeti szakvizsgára készülő orvosokat oktat, az osztály tanulmányi felelőse. Részt vesz a műtősnők, szakdolgozók továbbképzésében, a sebészek posztgraduális képzésében, államvizsgáztat, diplomamunkák témavezetője.

Feladata az általános sebészeti osztály műszerezettségének koordinálása, több kórházi bizottság tagja. Az intézmény százéves évfordulóján, 1993-ban őt bízták meg a betegellátó munkát, az osztályokat bemutató kiadvány elkészítésével. A kórház videocsoportjában – melynek alapító tagja – számos kongresszuson, országos fórumon díjat nyert szakmai filmet készítettek.

Számára a műtő szentély, a sebészet hivatás. Szigorú, következetes – másokkal szemben is, de elsősorban önmagával –, s nagyra értékeli a biztos családi hátteret. A sors ajándékának tekinti, hogy feleségével – aki zenetanár, énekes, a Kodály Kórus művészeti titkára – a sok csodálatos zenei élményt megosztva a kórusban már több mint 30 éve együtt énekelhet. Idősebbik lánya angol–kommunikáció szakon végzett a Pázmány Péter Egyetemen, a kisebbik jelenleg orvostanhallgató.

Szegedi főorvosnak nagy örömet okoz az osztályon 1996-ban létrehozott Korszerű Sebészetért Alapítvány munkájának koordinálása, a kuratórium tagja. Az alapítvány segítségével orvosok, szakdolgozók képzését, továbbképzését, kongresszusi részvételét támogatják. Tagja a Magyar Sebész Társaságnak, az MST Sebészeti Endoszkópos Szekciójának, a nemrég megalakult Sérvsebészeti Munkacsoportnak, az Európai Laparoszkópos Társaságnak, az amerikai székhelyű Nemzetközi Sebész Kollégiumnak. A Romániai Laparoszkópos Társaság tiszteletbeli tagja.

Hazai tudományos rendezvényeken, nemzetközi kongresszusokon egyaránt jelen van, számos előadást tartott. Első szerzője 64, szerzőtársa 92 prezentációnak. Hazai és nemzetközi szakfolyóiratokban 21 közlemény szerzője, szerzőtársa volt. Ezerkilencszázhetvenötben kulturális miniszteri, 1988-ban szociális és egészségügyi miniszteri dicséretet kapott. Munkáját a kórház 1993-ban orvos-igazgatói dicsérettel, 2004-ben Kenézy-emlékplakettel ismerte el.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése