Bíró Miklós

Polgármester,

Mátészalka

szszb_15-120_biro_miklos.jpgJobbító szándékkal kezdte munkáját 2002 őszén Bíró Miklós, Mátészalka új polgármestere. Kezdeményezésére egy sor ígéretes intézkedést vezettek be. Alig foglalta el helyét a polgármesteri székben, első intézkedései közé tartozott, hogy összehívta a hivatali dolgozókat, ismertette elvárásait. Az elvárások közt szerepel a hivatali munka minőségének javítása, a munkafegyelem szilárdítása.

Bizakodhatnak a mátészalkai polgárok, mert szociális és gazdasági programja is van az új összetételű városi önkormányzatnak. Nem csak a fizikai dolgozók munkájának minősége mérhető. Ha nehezen is, de mérlegre tehető az ügyintézők, az előadók tevékenysége is. Nos, folyamatban van a polgármesteri hivatalban a minőségbiztosítási rendszer kialakítása. Mire a könyvsorozatnak ez a része megjelenik, akkorra egy feltárás után konkrét intézkedéseket hoznak a minőség javítására, felelősök és határidők megnevezésével.

Követendő a mátészalkai példa: a polgármesteri hivatal szerkezetét, működését külső szakértők vizsgálják, elfogulatlan vizsgálati eredményüktől függően intézkedések várhatók a hatékonyabb működés érdekében.

Jó dolog, hogy Bíró Miklós bevezette, pontosabban rendszeressé tette a hétfői vezetői értekezleteket. Január 20-án például a polgármesteri hivatal beszállítóinak értékelése volt napirenden és egy Mátészalkát bemutató új kiadványról is tanácskoztak. A kiadvány nem önmutogatás, gazdasági és turisztikai haszna is lehet. Remélni lehet, a kiadvány is reprezentálja majd, hogy Mátészalka megyénk második legnagyobb és legfontosabb városa. A fontosság miatt elvárható, hogy a város a jövőben kellő támogatást kapjon a működéséhez, a fejlődéséhez.

Első sorban pályázati pénzekre kell itt gondolni. Ezért is dicséretes az a kezdeményezés, amely szerint a télen megalakult egy pályázatfigyelő csoport. A csoport tagjai az interneten, a sajtóban és a közlönyökben figyelik a hazai és az uniós pályázatokat. Tapasztalataikról rendszeresen beszámolnak a polgármesternek és a hivatal pénzügyi szakembereinek. Sok mindenre kell a pénz ebben a szép városban.

Sok intézmény van például a városban, az intézményi épületek nagyobb része elavult, felújításra szorul. Meg is kezdődött az épületek műszaki állapotának felmérése, a felújításokra sürgősségi sorrendet állítanak fel. Mátészalka földrajzi helyzeténél, térségi szerepkörénél fogva iskolaváros. Ezt is fontosnak tartva az új polgármester a város valamennyi oktatási intézményébe elmegy és érdeklődik a tantestület örömei és gondjai felől. Nem minden a pénz és a beruházás – vallja Bíró Miklós. A külcsínre, a város szép arculatára is gondolni kell. Ezért elrendelte, hogy a közhasznú munkások a parkokban, az utcákon ne csak úgy általában dolgozzanak, hanem minden területnek legyenek felelősei.

A városi fürdő környezete még szebb lehet, itt a műszaki állapotot, a szolgáltatások színvonalát is előtérbe kell helyezni. A fürdőben szükség van egy 350 millió forintos rekonstrukcióra. A középtávú tervek közt szerepel egy fedett uszoda építése. A „fészekrakásra”, a házépítőkre is gondoltak. Alacsonyabb komfortú bérlakásokat is szeretnének. Húsz szociális bérlakás már idén felépül. Főleg fiatalok és szakemberek kapják. Az építésre alkalmas telkeket is hasznosítani akarja az önkormányzat. A városi vezetés gazdasági programjának középpontjában az ipari park áll. Ide várják a beruházókat, a befektetőket. A tél végén már négy cég vásárolt 1,6 hektárnyi területet az ipari parkban. Beruházásokba kezdenek ezen a területen.

Külön figyelmet érdemel az optomechatronikai program. Ennek keretében, klaszter formájában fejlesztenek hazai és külföldi vállalatok, vállalkozók. Ez a program az optikai, a mechanikai és az elektrotechnikai termékekre épül. A klaszter kutatási, fejlesztési hátteret is kialakít. Ehhez a programhoz egy felső fokú képzés is kapcsolódik, a műszaki egyetemek és a Nyíregyházi Főiskola bevonásával. Az önkormányzatok a kistérségi fejlesztési koncepciójukat is kidolgozzák majd 10–15 évre – az uniós elvárásoknak megfelelően.

Azt mondják, a testvérvárosok elősegítik az uniós csatlakozásokat. Mátészalkának testvérvárosa a holland Zevenaar, az olasz Vittoria, valamint Munkács és Nagykároly. A testvéri, baráti kapcsolatok ápolásánál önkormányzati tisztségviselők, tanárok és diákok négy országban öregbítik Mátészalka jó hírét.

Bíró Miklós okleveles gépészmérnök, gazdasági ismereteit két évig a közgazdasági egyetemen gyarapította. Sokáig a MOM mátészalkai gyárának igazgatója volt, majd gazdasági szaktanácsadói kft.-t működtetett. Alapítója a Primom Vállalkozásélénkítő Alapítványnak, most is a kuratórium tagja. A korábbi ciklusokban két önkormányzati bizottságnak is vezetője volt. Nem rég megválasztották a Szatmár Térségfejlesztési Szövetség elnökének. Az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács vállalkozásfejlesztési munkabizottságába is beválasztották. Szerteágazó munkájának a város is hasznát veszi.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló