Bíró Miklós

Polgármester,

Mátészalka

szszb_15-120_biro_miklos.jpgJobbító szándékkal kezdte munkáját 2002 őszén Bíró Miklós, Mátészalka új polgármestere. Kezdeményezésére egy sor ígéretes intézkedést vezettek be. Alig foglalta el helyét a polgármesteri székben, első intézkedései közé tartozott, hogy összehívta a hivatali dolgozókat, ismertette elvárásait. Az elvárások közt szerepel a hivatali munka minőségének javítása, a munkafegyelem szilárdítása.

Bizakodhatnak a mátészalkai polgárok, mert szociális és gazdasági programja is van az új összetételű városi önkormányzatnak. Nem csak a fizikai dolgozók munkájának minősége mérhető. Ha nehezen is, de mérlegre tehető az ügyintézők, az előadók tevékenysége is. Nos, folyamatban van a polgármesteri hivatalban a minőségbiztosítási rendszer kialakítása. Mire a könyvsorozatnak ez a része megjelenik, akkorra egy feltárás után konkrét intézkedéseket hoznak a minőség javítására, felelősök és határidők megnevezésével.

Követendő a mátészalkai példa: a polgármesteri hivatal szerkezetét, működését külső szakértők vizsgálják, elfogulatlan vizsgálati eredményüktől függően intézkedések várhatók a hatékonyabb működés érdekében.

Jó dolog, hogy Bíró Miklós bevezette, pontosabban rendszeressé tette a hétfői vezetői értekezleteket. Január 20-án például a polgármesteri hivatal beszállítóinak értékelése volt napirenden és egy Mátészalkát bemutató új kiadványról is tanácskoztak. A kiadvány nem önmutogatás, gazdasági és turisztikai haszna is lehet. Remélni lehet, a kiadvány is reprezentálja majd, hogy Mátészalka megyénk második legnagyobb és legfontosabb városa. A fontosság miatt elvárható, hogy a város a jövőben kellő támogatást kapjon a működéséhez, a fejlődéséhez.

Első sorban pályázati pénzekre kell itt gondolni. Ezért is dicséretes az a kezdeményezés, amely szerint a télen megalakult egy pályázatfigyelő csoport. A csoport tagjai az interneten, a sajtóban és a közlönyökben figyelik a hazai és az uniós pályázatokat. Tapasztalataikról rendszeresen beszámolnak a polgármesternek és a hivatal pénzügyi szakembereinek. Sok mindenre kell a pénz ebben a szép városban.

Sok intézmény van például a városban, az intézményi épületek nagyobb része elavult, felújításra szorul. Meg is kezdődött az épületek műszaki állapotának felmérése, a felújításokra sürgősségi sorrendet állítanak fel. Mátészalka földrajzi helyzeténél, térségi szerepkörénél fogva iskolaváros. Ezt is fontosnak tartva az új polgármester a város valamennyi oktatási intézményébe elmegy és érdeklődik a tantestület örömei és gondjai felől. Nem minden a pénz és a beruházás – vallja Bíró Miklós. A külcsínre, a város szép arculatára is gondolni kell. Ezért elrendelte, hogy a közhasznú munkások a parkokban, az utcákon ne csak úgy általában dolgozzanak, hanem minden területnek legyenek felelősei.

A városi fürdő környezete még szebb lehet, itt a műszaki állapotot, a szolgáltatások színvonalát is előtérbe kell helyezni. A fürdőben szükség van egy 350 millió forintos rekonstrukcióra. A középtávú tervek közt szerepel egy fedett uszoda építése. A „fészekrakásra”, a házépítőkre is gondoltak. Alacsonyabb komfortú bérlakásokat is szeretnének. Húsz szociális bérlakás már idén felépül. Főleg fiatalok és szakemberek kapják. Az építésre alkalmas telkeket is hasznosítani akarja az önkormányzat. A városi vezetés gazdasági programjának középpontjában az ipari park áll. Ide várják a beruházókat, a befektetőket. A tél végén már négy cég vásárolt 1,6 hektárnyi területet az ipari parkban. Beruházásokba kezdenek ezen a területen.

Külön figyelmet érdemel az optomechatronikai program. Ennek keretében, klaszter formájában fejlesztenek hazai és külföldi vállalatok, vállalkozók. Ez a program az optikai, a mechanikai és az elektrotechnikai termékekre épül. A klaszter kutatási, fejlesztési hátteret is kialakít. Ehhez a programhoz egy felső fokú képzés is kapcsolódik, a műszaki egyetemek és a Nyíregyházi Főiskola bevonásával. Az önkormányzatok a kistérségi fejlesztési koncepciójukat is kidolgozzák majd 10–15 évre – az uniós elvárásoknak megfelelően.

Azt mondják, a testvérvárosok elősegítik az uniós csatlakozásokat. Mátészalkának testvérvárosa a holland Zevenaar, az olasz Vittoria, valamint Munkács és Nagykároly. A testvéri, baráti kapcsolatok ápolásánál önkormányzati tisztségviselők, tanárok és diákok négy országban öregbítik Mátészalka jó hírét.

Bíró Miklós okleveles gépészmérnök, gazdasági ismereteit két évig a közgazdasági egyetemen gyarapította. Sokáig a MOM mátészalkai gyárának igazgatója volt, majd gazdasági szaktanácsadói kft.-t működtetett. Alapítója a Primom Vállalkozásélénkítő Alapítványnak, most is a kuratórium tagja. A korábbi ciklusokban két önkormányzati bizottságnak is vezetője volt. Nem rég megválasztották a Szatmár Térségfejlesztési Szövetség elnökének. Az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács vállalkozásfejlesztési munkabizottságába is beválasztották. Szerteágazó munkájának a város is hasznát veszi.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése