Balla Jenő

Ügyvezető igazgató,

Nagyszekeres

szszb_09-172_balla_jeno.jpgHa minden jól megy, a 2000. évben a duplájára növekszik a Szekeresi Integrációs Kft., vagyis a léüzem napi kapacitása. Ez jó hír a szatmári térség gyümölcstermelőinek is. Az almára tehát továbbra is szükség van. Mostanában már nem használjuk az almára ezt a kifejezést: Szabolcs-Szatmár-Bereg aranya. Ám ez a gyümölcs napjainkban ha nem is aranyat, de forintot ér… A közelmúltban, március 27-én a kft. taggyűlést tartott, ahol arról is döntöttek, hogy kiterjesztik az évre szóló szerződést a termelőkkel. A termelők így nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Almáról, léüzemről, a szatmári települések múltjáról és jelenéről, örömökről és gondokról beszélgettünk Balla Jenővel, a kft. ügyvezető igazgatójával.

Az egykor volt tsz-iroda, no meg a kft. jelenlegi irodája a Gögő patak partján fekszik. A valaha benépesített és szebb napokat látott iroda hátsó udvarán szép kis park van. Szép fenyőfák állnak itt rendezett sorban, amelyek soha sem váltanak színt: örökzöldek. A búvó patak habjain kacsák és vadkacsák lubickolnak. Csend van, idegnyugtató csend.

A nagyszekeresi vasútállomás mellett, a sínpár közelében áll a léüzem. A körbe kerített telepen belül szintén csend van, holtszezon. Délután egy, csak egy legény van talpon a telepen, ő vigyáz mindenre (a kutyákkal) és készíti fel a gépeket a főszezonra. Innen kőhajításnyira haszonfák magasodnak, szemben van a baromfitelep. A környék koránt sem olyan nyüzsgő, mint volt a tsz idején.

A kft. irodáján, az egykori tsz-irodában, ahol Balla Jenő intézi az ügyes-bajos dolgokat, az egyik falat elismerő oklevelekkel tapétázták ki. A szatmári emberek leleményességét, szorgalmát fémjelzik, örökítik meg ezek az oklevelek.

Ám előbb ne is a tsz-ről, inkább a kft.-ről beszéljünk! Balla Jenő emlékezik és azt mondja, hogy 1997-ben is gondok voltak az alma értékesítésével,  és ő személyesen kereste meg Vaján Balogh Gyula urat, és mondta neki, hogy Szekeresen minden lehetőség megvan a léüzem létrehozására. A kölcsönös haszon reményében megállapodtak, és egy hónap múlva már meg is alakult a kft. Alapító volt többségi tulajdonnal a Vajai Zöldség-Gyümölcs Kft., valamint a Nagyszekeresi Mezőgazdasági Szövetkezet, a Penyigei Mezőgazdasági Szövetkezet, a Fehérgyarmat és Vidéke ÁFÉSZ, valamint tíz környékbeli önkormányzat és tizenhárom magánszemély. (Szatmárcseke, Kömörő és Csaholc önkormányzata is az alapító tagok közé tartozik.) Ötvennyolcmillió forintos törzstőkével indult a kft., a tőkeemelés után most százhatmillió a tőke. Az induláshoz a Megyei Fejlesztési Tanács tizenötmillió forintot, a Megyei Munkaügyi Központ ötmillió forintot adott. A léüzem létrehozása így is, úgy is száztizenhárommillió forintba került. Tavaly még infrastrukturális és környezetvédelmi beruházást valósítottak meg, tizenhatmillió forint értékben. Most napi tizenöt vagon a léüzem kapacitása. Idén szeretnének üzembe állítani egy présgépet. Ha ez sikerül, a kapacitás napi harminc vagonra bővülhet. Itt natur almalevet készítenek. Azt tartályokban szállítják Vajára, ahol sűrítményt állítanak elő. A sűrítményt aztán értékesítik a világ minden tájára.

A kft.-nek társ ügyvezetője Harsányi János, a vajai cég munkatársa. Öt állandó és tizennégy ideiglenes dolgozója van a léüzemnek. Már most is van integrátori szerepe a kft.-nek, ezt szeretnék kiterjeszteni. A jövő tervei közt szerepel, hogy meghosszabbítják a szezont.

A nagyszekeresi Egyesült Erő Tsz-nek nem jövője, hanem szép múltja van. Négy falu mezőgazdasági szövetkezői egyesítették itt erejüket. E tsz-nek 1981-től a rendszerváltásig volt az elnöke Balla Jenő. Az emberek foglalkoztatása, a megélhetés biztosítása volt a legfőbb célja. Gyümölcsöst telepítettek. A tsz baromfitelepét évente négyszázezer csirke hagyta el. A környékbeli földek többnyire gyenge adottságúak. Ezért, és nem csak ezért melléküzemágakat hoztak létre. Létrejött a tekercselő üzem. (Egy tekercselt alkatrészt ma is őriz az irodája vitrinjében.) Egy másik melléküzemág bedolgozott a híres Ikladi Ipari Műszergyárnak. Hidrofor-tartályokat is gyártottak, volt egy impegráló üzem is. Létrehoztak egy alumínium öntődét. Korszerű volt a forgácsoló üzem, présgépekkel alkatrészeket gyártottak. Folyékony műtrágya üzeme, fűrészüzeme is volt a tsz-nek. Az elnök kiharcolt egy iparvágányt, sínek kötötték össze a téeszt az országgal. Meg a szomszéd országgal, hiszen barter kereskedelemmel is foglalkoztak. Az elnök 1986-ban méltán kapta meg a Munka Érdemrend Ezüst Fokozata kitüntetést.

A szálfa termetű, jó megjelenésű Balla Jenő Milotán született középparaszt családban. A jó hírű mátészalkai Barossban szerzett mezőgazdasági technikusi oklevelet. Szarvason felsőfokú technikumot, majd üzemmérnökit végzett, Nyíregyházán áruforgalmi szaküzemmérnök lett. A szatmárcsekei tsz-ben a főagronómus beosztásig vitte, innen jött át Szekeresre elnöknek. A felesége óvónő. Három felnőtt lányuk és két unokájuk van. Balla Jenő ma is ezer szállal kötődik a szatmári földhöz.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése